Tahmin edilen doğum tarihiniz muhtemelen bu hafta! Unutmayın, kadınların sadece küçük bir yüzdesi tahmini doğum tarihinde doğum yapar. Büyük gününüz gelip geçtiğinde şaşırmayın. Hamile kadınların yaklaşık yarısı, tahmini doğum tarihinden sonra doğum yapar. Ancak, küçük mucizeniz biraz gecikse bile, muhtemelen bir hafta içinde bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
40 haftalık hamilelikte, hamilelikten bıkmış olabilir ve doğumu sabırsızlıkla bekliyor olabilirsiniz. Bazı kadınlar kendini hala iyi hissetse de, artan pelvik ve mesane baskısı ile sırt ağrısı sizi rahatsız edebilir. Göğüsleriniz ağrılı olabilir ve süt sızdırabilir, bu da rahatsızlığınıza katkıda bulunur.
Bu aşamada uyumakta zorluk çekmek de yaygındır. Diğer şikayetler arasında artan mide yanması ve Braxton Hicks kasılmaları olabilir.
Ancak 40 haftalık hamilelikte, doğumun yaklaştığına dair bazı işaretler gösterebilirsiniz. Örneğin, mukus tıkacınızın geçişini fark edebilirsiniz. Mukus tıkacı, rahim ağzını bloke ederek hamileliğiniz boyunca bakterilerin içeri girmesini engelleyen önemli bir rol oynar.
Mukus tıkacı, rahim ağzınız yumuşadıkça atılır, bu iyi bir işarettir. Ancak doğumun hemen başlayacağını varsaymayın. Doğum saatler içinde başlayabilirken, bazı kadınlar mukus tıkaçlarını doğumdan birkaç hafta önce kaybeder.
Eğer doğumun yaklaştığına dair hiçbir belirti göstermiyorsanız, hayal kırıklığına uğramak normaldir. Ancak, doğum sonrası dönem olarak kabul edilmeden önce hala bir hafta daha süreniz var. Dayanın, çok az kaldı!
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz doğumun başlamasını bekliyor. Beyin ve sinir sistemi her gün daha fazla gelişiyor. Bu noktada, bebeğinizin karaciğeri nişasta içerir ve doğumdan sonra bu nişasta glikoza dönüştürülerek sütü işlemeye yardımcı olur. Bağırsakları ise ilk kakası olan mekonyum ile doludur.
Bebeğinizin daha az hareket etmesi yaygındır. Ancak, bir tekme sayımı yaparsanız, saatte yaklaşık on hareket hissetmeniz gerekir. Bebeğinizin hareket düzeyi hakkında herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzla iletişime geçin.
Bebeğinizin doğumdaki görme yetisi çok net değildir ve sizi ilk başta bulanık görür. Ancak bebeğinizin sizi tanıması konusunda endişelenmeyin, aylardır sizin sesinizi duyuyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Bu hafta tahmini doğum tarihinizi geçseniz bile, bir noktada bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Hem siz hem de bebeğiniz iyiyse, doktorunuz doğumun doğal olarak başlamasını beklemek için bir hafta daha geçmesine izin verebilir. Ancak, bebeğiniz hala gelmezse, muhtemelen 41 veya 42. haftada indüklenirsiniz.
Genellikle, tahmini doğum tarihinden bir veya iki hafta sonra, plasenta parçalanmaya başlar ve bebeğinize besin sağlamada daha az etkili olabilir. Ayrıca, bebeğiniz o kadar büyük olabilir ki vajinal doğumu zorlaştırabilir.
Doktorunuz indüksiyon önerirse, beklentileriniz hakkında bilgi sahibi olun. Kullanılan teknikler, rahim ağzınızın açılmaya başlamış olup olmadığına ve yumuşayıp yumuşamadığına bağlı olabilir.
Eğer rahim ağzınız zaten yumuşak ve açılmaya başlamışsa ancak doğum başlamamışsa, doktorunuz suyunuzu kırabilir. Suyunuzu kırmak, amniyotik kesede bir delik açarak kasılmaları güçlendirmektir. Genellikle, doktorunuz suyunuzu kırmadan önce birkaç santimetre açılmanızı bekler.
Eğer rahim ağzınız yumuşamamışsa, prostaglandin içeren bir ilaç rahim ağzınızı yumuşatmak için vajinanıza yerleştirilir. Bu, kasılmaların başlamasına neden olabilir.
Doğumu başlatmak için Pitocin gibi ilaçlar da kullanılır. Pitocin, doğumu başlatmak ve rahim ağzınızı genişletmek için intravenöz olarak birkaç saat boyunca verilir.
İndüksiyondan sonra, bebeğinizi doğurmanın ne kadar süreceğini söylemek zordur. Bazı kadınlar hızlı ilerlerken, diğerleri için itme işlemine başlamadan önce birkaç saat geçebilir.