Üçüncü trimesterinizin ortalarına geldiniz ve bunu hissediyor olabilirsiniz. Yaklaşık iki ay içinde bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. Eğer henüz bebek ihtiyaçlarını, örneğin araba koltuğu gibi, alışveriş yapmadıysanız, şimdi iyi bir zaman. Düşünmeniz gereken bir diğer şey ise bebek CPR (Kalp ve Akciğer Canlandırma) kursu almaktır. Bir CPR kursu almak, nadir bir hayati tehlike durumunda kendinizi biraz daha güvende hissetmenizi sağlayabilir.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
Bebeğiniz ciğerlerinize baskı yapıyor ve bu günlerde nefes darlığı yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Nefes darlığı üçüncü trimesterde çok yaygındır. Rahminiz ciğerlerinizi sıkıştırarak ciğerlerinizin tam olarak genişlemesini zorlaştırır.
Bir merdiven çıktığınızda nefes nefese kalabilirsiniz, ancak bebeğiniz etkilenmez ve plasenta yoluyla bol miktarda oksijen almaya devam eder. Egzersizle gelen hafif nefes darlığı genellikle normal kabul edilir. Ancak nefes darlığı aniden ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkarsa veya göğüs ağrısı hissederseniz, bu normal değildir ve hemen tıbbi yardım almalısınız.
Taşıma şeklinizin değiştiğini de fark edebilirsiniz. Bazı kadınlar yukarıda veya aşağıda taşır. Ayrıca, kompakt veya geniş taşıyabilirsiniz, ancak hamileliğiniz ilerledikçe bu değişebilir. Eski bir inanışa göre, bebeğin cinsiyetine bağlı olarak belirli bir şekilde taşırsınız. Ancak gerçek şu ki, taşıma şekliniz büyük olasılıkla ne kadar kilo aldığınıza ve bebeğinizin boyutuna ve pozisyonuna bağlıdır.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz yaklaşık dört pound ağırlığında ve beklenen doğum tarihine kadar birkaç pound daha alacaktır. Organları ve parçaları daha verimli hale gelmeye devam ediyor. Kaşınma, hıçkırma, parmağını emme ve gerinme gibi aktiviteler yaparak pratik yapıyor.
Bebeğiniz hareket etmeye çalışsa da, rahimde çok fazla yer kapladığı için fazla alanı yoktur. Bebeğinizin hareketleri biraz farklı hissedilebilir, ancak onları hala fark edeceksiniz. Aslında, belirgin bir desen fark edebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz akşamları çok hareket edebilir ve gün içinde biraz daha az hareket edebilir. Bu desen, bebeğinizin bir rutine girmeye başladığını ve düzenli uyanıklık ve uyku dönemlerine sahip olduğunu gösterebilir.
Bazı doktorlar, bebeğinizin sağlığını izlemek için her gün bir tekme sayımı yapmanızı önerir. Hareketleri her gün aynı saatte izlemek en iyisidir. Yan yatın veya oturun ve bebeğinizin on kez tekmeleyip hareket etmesinin ne kadar sürdüğünü sayın. Önemli bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuzu arayın.
Doktorunuz ayrıca bebeğinizin boyutunu tahmin etmek için karnınızı bir ölçüm bandıyla ölçebilir. Ancak ultrason, bebeğinizin ne kadar büyük olacağını belirlemenin daha doğru bir yoludur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğinizi doğurma zamanı geldiğinde, hastaneye sadece gitmeniz yeterli olabilir, ancak önceden plan yapmak işleri daha sorunsuz, hızlı ve stresiz hale getirebilir. Doğum başladığında formları doldurmak gibi şeylerle uğraşmak yerine başka şeyler düşüneceksiniz.
Çoğu hastane ve doğum merkezi ön kayıt sunar. Doktorunuz veya ebe, belirli hastanelerle bağlantılıdır. Bebeğinizi hangi hastanede doğurmak istediğinize karar vermeden önce, doktorunuza nerede yetkisi olduğunu sorduğunuzdan emin olun.
Hangi hastanede doğum yapacağınıza karar verdikten sonra, hastaneyi arayıp ön kayıt süreci hakkında bilgi alın. Süreç değişebilir, ancak hastane size e-posta veya normal posta yoluyla doldurup göndermeniz için bilgi gönderebilir. Bilgilerinizi gönderdikten bir hafta kadar sonra, her şeyin yolunda olup olmadığını doğrulamak için hastaneyi arayın.
Hastaneye gidip rotanızı haritalandırmayı da düşünebilirsiniz. Yol çalışması veya trafiği yavaşlatan kazalar gibi durumlar için alternatif bir yolunuz olduğundan emin olun. Yolculuğunuzun ne kadar sürdüğünü ölçün.
Çoğu hastane, doğum odaları ve doğum sonrası ünitenin yanı sıra kreşin bir turunu da sunar. Tesisi gezmek, ne bekleyeceğinizi bilmek açısından yardımcı olabilir.
32 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.