Hamileliğinizin heyecan verici bir dönemi ve büyük bir dönüm noktasıdır. Yarıya ulaşmış bulunuyorsunuz. Ayrıca bu hafta büyük bir haftadır. Henüz ikinci trimester ultrasonunuzu yapmadıysanız, muhtemelen bu hafta yapacaksınız. Bebeğiniz de büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
Vajinal akıntı ilk trimesterde başlamış olabilir, ancak orta trimesterde artabilir. Çoğu durumda, bu artış hamileliğin normal bir parçasıdır. Ancak bazı durumlarda doktorunuzu veya ebenizi aramayı düşünmelisiniz. Örneğin, çok ince ve sulu bir akıntı varsa, amniyotik sıvı sızdırıyor olabilirsiniz. Güvenli tarafta olmak için doktorunuzu arayıp kontrol edilmek en iyisidir.
Pelvik ağrınız, kaşıntınız veya yanma hissiniz varsa, bu bir maya enfeksiyonu olabilir ve sağlık sağlayıcınıza gitmeniz gerekebilir. Kötü kokulu akıntı, enfeksiyon belirtisi olabilir ve tıbbi değerlendirme gerektirir.
Karnınız büyüdükçe, çatlaklarınız olup olmayacağını merak edebilirsiniz. Çatlaklar, en yaygın olarak karnınızda veya göğüslerinizde gelişebilen morumsu izlerdir. Hamilelik sırasında cildiniz gerildikçe, cildinizin altındaki dokular küçük yırtıklar geliştirir.
Hızlı kilo alımı, çatlak geliştirme şansınızı artırabilir, ancak genetik en büyük rolü oynar. Çeşitli losyonlar ve iksirler çatlakları önlediğini iddia etse de, kanıtlanmış bir yöntem yoktur.
En iyi seçeneğiniz, hamileliğiniz boyunca yavaş ve düzenli kilo almaktır. Cildinizi nemlendirmek çatlakları önlemek için pek işe yaramasa da, cildin kurumasını önler ve bu süreçte zarar vermez.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz yaklaşık 16 santimetre ve küçük bir kavun veya hindistancevizi büyüklüğündedir. Henüz yarı yolda olmasına rağmen, yaklaşık 20 hafta sonra tanışacağınız sevimli küçük pakete daha çok benziyor.
Küçük tatlılığınızın tamamen gelişmiş kirpikleri var ve kaşları da tamamen oluşmuş durumda. Bacakları sıkıca kıvrılmıştı, ancak şimdi bacaklarını biraz daha düzleştiriyor. Eskiden tepeden popoya kadar ölçülürdü, şimdi ise baştan ayağa kadar ölçülüyor.
Bebeğiniz ayrıca mekonyum üretmeye başlıyor. Mekonyum, bebeğiniz rahminizdeyken yuttuğu maddelerden oluşur, örneğin amniyotik sıvı, deri hücreleri ve sindirim sıvıları. Bu maddeler sindirim sistemi boyunca ilerleyerek atık oluşturur.
Genellikle, mekonyum bebeğinizin bağırsaklarında doğumdan sonra dışkılanana kadar kalır. Bebeğiniz ilk kez kaka yaptığında, genellikle koyu yeşil ve yapışkan olan mekonyumdur.
Bazı durumlarda, özellikle de fazla gün geçmişse, mekonyum bebeğiniz hala rahimdeyken dışkılanabilir. Su keseniz patladığında sıvı yeşil ise, sağlık sağlayıcınız mekonyumun mevcut olduğunu anlayabilir. Bebeğinizin ilk nefesini alırken mekonyum solumasını önlemek için özel önlemler, örneğin emme, alınabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik genellikle anne ve bebek hakkındadır. Vücudunuz küçük bebeğinizi destekliyor ve tüm semptomları siz hissediyorsunuz. Ancak, hayatınızdaki baba adayını unutmayın. Sonuçta, bebeğinizi oluşturmak iki kişilik bir işti.
Her hamilelik bireysel bir deneyim olsa da, partnerinizi hamileliğinizde dahil etmek ikiniz için de faydalı olabilir. Örneğin, çiftin birlikte deneyimden geçmesi yakın kalmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, ihtiyaç duyabileceğiniz desteği de sağlayabilir. Dahası, babanın bebeğiyle bağlantı kurmasına ve deneyimin bir parçası hissetmesine yardımcı olur.
Partnerinizi dahil etmek için yapabileceğiniz birçok şey var, örneğin birlikte bebek hediyeleri kaydı yaptırmak veya bebek odasını nasıl dekore edeceğinize karar vermek. Partnerinizden kadın doğum uzmanı veya ebe randevularınıza gelmesini isteyin ve doğum planınız ve bebeğiniz geldikten sonraki çocuk bakımı hakkında birlikte kararlar alın.
Birlikte bebek isimlerini tartışın ve her birinin artılarını ve eksilerini düşünün. Son olarak, birlikte küçük bebeğinizin kime benzeyeceğini ve üçünüz için hayatın nasıl olacağını hayal etmenin heyecanını paylaşın.
20 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.