18. haftadasınız ve hamileliğiniz güzel ilerliyor. Hamileliğinizin yarısına yaklaştınız, bu da bebeğinizin burada olacağı anlamına geliyor. Bebeğinizi karşılamak için heyecanlı olmanız normaldir, ancak doğum yapma konusunda biraz gergin hissetmeniz de doğaldır.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
18. hafta boyunca, birkaç yeni semptom fark edebilirsiniz. Bazı kadınlar, ikinci trimesterin bir yerlerinde bacak krampları yaşamaya başlar. Baldırlarınız boyunca yukarı ve aşağı doğru ağrılı spazmlar oluşabilir ve bu kramplar günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak uyumaya çalışırken en yoğun gibi görünebilir. Harika değil mi? Tam ihtiyacınız olan şey!
Krampların kesin nedeni net değildir. Doktorlar, bunun kan damarlarının sıkışmasından veya artan kilodan kaynaklanabileceğini düşünüyor. Her ne sebeple olursa olsun, bacak krampları can sıkıcıdır.
Krampları azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey olabilir. Yatmadan önce hafif germe egzersizleri yapmayı deneyin. Bir kramp vurursa, bacağınızı düzleştirin ve ayak parmaklarınızı ileri geri esnetin. Isıtma yastığı uygulamak da işe yarayabilir. Yeterince su içtiğinizden emin olun, çünkü susuz kalmak da bacak kramplarına yol açabilir.
Ayrıca ayak bileklerinizin ve ayaklarınızın, özellikle günün sonunda şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Şişlik genellikle vücudunuzda dolaşan fazla sıvıdan kaynaklanır. Bu, eşinizden bir ayak masajı alarak hamilelik sırasında biraz şımartmanın tam zamanı olabilir.
Her ne kadar “şiş ayak bilekleri” ayakkabı giymeyi zorlaştırsa da, zararsızdır. Ancak yüzünüzün ve ellerinizin de belirgin şekilde şiştiğini fark ederseniz, sağlık sağlayıcınızı arayın. Şişlik endişe edilecek bir şey olmasa da, ani ödem, preeklampsi adı verilen ve hamilelik sırasında oluşabilecek ve sizin ve bebeğinizin komplikasyonlarına yol açabilecek bir durumun belirtisi olabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz yaklaşık 14 santimetre uzunluğunda, bu da bir biber veya tatlı patates büyüklüğündedir. Henüz sevimli tombul bebek yanaklarına sahip olmasa da, biraz bebek yağı almaya başlıyor.
Bebeğinizin sinirleri daha karmaşık hale geliyor ve şimdi miyelin ile kaplanıyor. Miyelin, sinirden sinire mesajların iletilmesini sağlayan bir maddedir.
Bebeğinizin bu hafta daha “bebek gibi” şeyler yapmaya başlaması da harika bir gelişmedir, örneğin esnemek gibi. Çok fazla hareket etmeye başladığında yoruluyor olabilir, bu yüzden esnemesi şaşırtıcı değildir. 18. hafta boyunca, bebeğiniz güçleniyor, bu yüzden bacaklarını ve kollarını esnetebiliyor. Önümüzdeki hafta veya daha sonra bu küçük hareketleri hissetmeye başlayabilirsiniz.
Eğer bir oğlunuz olacaksa, genital organları şimdi ultrasonda görülebilir. Ancak ultrason randevunuzda, pozisyonuna bağlı olarak görülmesi zor olabilir. Eğer bir kızınız olacaksa, fallop tüpleri ve rahmi şimdi oluşmuş durumdadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çoğu doğum öncesi sağlık sağlayıcısı, ikinci trimesterde bir ultrason önerecektir. Henüz bir ultrason yaptırmadıysanız, önümüzdeki hafta içinde bunu planlamak isteyebilirsiniz. Doktorunuz veya ebeniz genellikle 18 ile 22 hafta arasında ultrason yaptırmanızı önerir.
Test, non-invaziv olarak kabul edilir ve karnınızın üstüne yerleştirilen bir transdüser kullanılarak yapılır, böylece rahminizin içini görebilirsiniz. Testten önce belirli miktarda su içmeniz ve test bitene kadar idrar yapmaktan kaçınmanız gerekebilir. Dolup taşan bir mesane, rahmi yukarı iter, bu da bebeğinizi görmeyi kolaylaştırır.
İkinci trimester ultrasonu, küçük bebeğinizin durumunu kontrol etmek için rutin bir tarama olarak yapılır. Bir ultrason, bebeğinizin boyutunu tahmin eder ve doğru şekilde gelişip gelişmediğini kontrol eder. Ayrıca, göbek kordonunun ve plasentanın pozisyonu da kontrol edilir.
Ancak en iyi kısmı, bebeğinizi görebilecek olmanızdır! Çoğu durumda, bir erkek mi yoksa kız mı olduğunu öğrenebilirsiniz. Küçük bebeğinizin pozisyonuna bağlı olarak, cinsiyeti hala bir gizem olabilir. Ultrason teknisyeni, gurur kaynağınızı ve neşenizi gösteren bir hatıra fotoğrafı da sağlayacaktır.
18 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.