Tebrikler! İlk trimesterinizi başarıyla tamamladınız. Hamileliğin 14. haftası, ikinci trimesterin başlangıcını işaret eder. İlk trimesterden sonra düşük yapma riskiniz büyük ölçüde azalır. Ayrıca, bazı rahatsız edici hamilelik belirtileriniz hafifliyor olabilir.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
14. hafta itibarıyla rahminiz büyüyerek karnınızı biraz dışarı itebilir. İkinci trimesterin başında hamile kıyafetlerine hazır olup olmadığınız size bağlıdır. Bazı kadınlar, birkaç hafta daha normal giysilerine sığabilirler.
İkinci trimesterin başlaması, sabah bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtilerden beklenen bir rahatlama getirebilir. Ayrıca, son birkaç haftaya göre daha fazla enerjiye sahip olabilirsiniz.
Yeni bir belirti olan yuvarlak bağ ağrısı ortaya çıkabilir. Rahminiz, karnınızdan kasıklarınıza kadar uzanan bağlar tarafından desteklenir. Büyüdükçe, bağlar incelir ve gerilir, bu da ağırlığınızı ve büyüyen rahminizi destekler. Artan ağırlık ve bağlardaki stres, alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir.
İlk trimesterde biraz huysuz olduysanız, durumlar düzelebilir. Hormon seviyeleriniz hala yüksek olmasına rağmen, stabilize olmuşlardır ve ilk trimesterde yaşadığınız ani yükselme artık yoktur.
Hamilelikte beklenmeyen bir yan etki de cinsel isteğinizin artması olabilir. Her kadın farklıdır, hormonlarınızdaki değişiklikler libidonuzun artmasına neden olabilir. Eğer cinsel isteğiniz artmamışsa endişelenmeyin, bazı kadınlar hamilelik sırasında kendilerini çekici hissetmezler. Ayrıca, cinsel isteğiniz hamileliğiniz boyunca değişebilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz hızla büyüyor ve ağırlığı geçen haftadan neredeyse iki katına çıktı. Yaklaşık iki ons ağırlığında ve bir limon büyüklüğündedir. Küçük kollarını ve bacaklarını daha fazla hareket ettiriyor ve birkaç hafta öncesine göre daha az kıvrılmış durumda. Tepeden tırnağa, bebeğiniz muhtemelen 8.5 santimetreden biraz daha uzun. Ayrıca kaşları çıkıyor ve boynu uzuyor.
Bu hafta bebeğinizde olan bir diğer harika şey, belirli yüz ifadeleri yapabilmesidir. Bebeğiniz yüz buruşturabilir, kaşlarını çatabilir ve hatta gözlerini kısabilir. Beyin impulslarının gelişmesi nedeniyle yüz ifadeleri yapıyor.
Bebeğinizin organları sadece oluşmuş değil, aynı zamanda işlevlerini yerine getirmeye de başlıyor. Örneğin, bebeğinizin dalağı kırmızı kan hücreleri üretmeye başlıyor. Karaciğeri de safra üretmeye başlıyor ve bu işlev hayatı boyunca devam edecek. Amniyotik sıvıdan biraz yutmaya başlıyor ve böbrekleri işlev görmeye başlıyor. İşlevsel böbrekler, bebeğinizin idrar üretmeye başladığı ve amniyotik sıvıya idrar yaptığı anlamına gelir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Birine bebek beklediğinizi söylediğinizde, genellikle ilk sordukları şey bebeğin cinsiyeti olur. Yaklaşık bir ay sonra, büyüyen bebeğinizi kontrol etmek için muhtemelen bir ultrason çektireceksiniz. Test sırasında, teknisyen bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir. Şimdi büyük soru geliyor. Bebeğinizin cinsiyetini doğumdan önce öğrenmek ister misiniz?
Bebeğinizin cinsiyetini doğumdan önce bilmek istemek tamamen kişisel tercihe bağlıdır. Bazı ebeveynler, isim seçmek veya bir kardeşi bebek erkek ya da kız kardeşin gelişine hazırlamak için önceden bilmek isterler. Bebeğinizin cinsiyetini bilmek, cinsiyete özel bir bebek odası dekore etmenize de yardımcı olabilir.
Diğer anne ve baba adayları, sürpriz olmasını ve eski usul şekilde, doğumdan sonra öğrenmeyi tercih ederler. Unutmayın, cinsiyeti öğrenmeye karar verseniz bile, ultrason her zaman kesin değildir. Test sırasında bebeğinizin pozisyonuna bağlı olarak, bebeğinizin cinsiyetini belirlemek zor olabilir. Teknisyen veya doktor belirleyemezse, gelecekteki bir ultrasonu beklemeniz gerekebilir.
14 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.