Gebeliğin üçüncü haftası büyük bir haftadır. Genellikle bu hafta yumurtlama ve döllenmenin gerçekleştiği zamandır. Olağanüstü bir dönem olmasına rağmen, muhtemelen hamile kaldığınızı hemen bilemeyeceksiniz.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
Yumurtlamanızı takip edip hamile kalma şansınızı artırmak için cinsel ilişki zamanlamış olabilirsiniz veya hamile kalma sürecine daha rahat bir yaklaşım göstermiş olabilirsiniz. Her iki durumda da, üçüncü hafta muhtemelen resmi olarak hamile kaldığınız haftadır!
Hamile kalma sürecinizin nasıl gerçekleştiğini zaten biliyorsunuz, ancak döllenmenin ne kadar karmaşık olduğunu öğrenmek ilginçtir. Ortalama bir boşalmada milyonlarca sperm bulunur, ancak döllenme, fallop tüpüne kadar ulaşan ve yumurtanızı bulan tek bir şanslı spermin işidir.
Sperm, yumurtanızın dış zarını geçer. Sonuç, döllenmiş bir yumurta yani zigottur. Döllenmiş yumurta, geç gelen diğer spermlerin yumurtaya girmesini engellemek için bir bariyer oluşturur. Bu nedenle sadece bir sperm bir yumurtayı dölleyebilir.
Vücudunuzda birçok şey oluyor, ancak kendinizi farklı hissetmeniz olası değildir. Bazı kadınlar hamile kaldıkları anı bildiklerini söyleseler de, bu büyük olasılıkla sezgisel bir durumdur ve fiziksel olarak farklı hissetmekten kaynaklanmaz.
Ancak, kesin olan bir şey var: Yakında hamileliğinizi destekleyecek ve hamilelikle ilgili yan etkiler yaratacak hormonal değişiklikler olacaktır.
Gebeliğin üçüncü haftasında, hormonal değişikliklerden biri progesteron artışıdır. Yumurtayı serbest bırakan folikül olan korpus luteum, yumurta yola çıktıktan sonra çöker. Korpus luteum, plasenta gelişip devralana kadar hamileliğinizi destekleyen ve bebeğinizi besleyen progesteron üretir.
Hamile kaldığınızı düşünüyorsanız, bu hafta hamilelik testi yapmaya hevesli olabilirsiniz. Ancak evde yapılan hamilelik testleri, döllenmeden birkaç gün sonra yeterince hassas olmayabilir. Bu nedenle test yapar ve negatif sonuç alırsanız, bir hafta veya iki hafta sonra tekrar test yapın.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Döllenme gerçekleştiğinde, zigot hızla birçok hücre bölünmesi geçirir. Aslında, her hücre yaklaşık 14 saatte bir bölünür, bu da küçük bebeğinizin hızlı büyüdüğü anlamına gelir.
Fallop tüpünden rahime doğru yolculuğuna başladığında, zigot birçok kez bölünmüş olur ve yaklaşık 100 hücreden oluşur. Bebeğiniz doğmaya hazır olana kadar uzun bir yolu var. Ancak bebeğiniz hakkında birçok şey zaten belirlenmiş durumda. Çünkü döllenmiş yumurta, babadan 23 ve sizden 23 olmak üzere toplam 46 kromozom içerir.
Bu 46 kromozom, bebeğinizin birçok özelliğini belirleyen DNA ve genleri içerir. Örneğin, bebeğinizin saç ve göz rengi ile cinsiyeti, yumurta döllendiğinde zaten belirlenmiştir. DNA’nın yarısı sizden ve diğer yarısı babadan geldiği için, bebeğinizin hangi özellikleri miras aldığını öğrenmek için dokuz ay daha beklemeniz gerekecek.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Teknik olarak iki kişi için yiyor olsanız da, henüz ek kaloriye ihtiyacınız yoktur. Ancak ihtiyacınız olan şey, hamileliğiniz boyunca bebeğinize gerekli besinleri sağlayacak çeşitli sağlıklı yiyecekler tüketmektir.
Erken dönemde sağlıklı beslenme seçimleri yapmaya başlamak en iyisidir. Örneğin, kafein bağımlısıysanız, azaltmayı düşünebilirsiniz. Çok fazla kafein, düşük doğum ağırlıklı bir bebek sahibi olma riskini artırabilir. Ayrıca kafein, plasentayı geçer. Sabah espressonuzu içiyorsanız, bebeğiniz de etkisini hisseder ve bu, bebeğinizin normal hareket düzenini bozabilir.
Peki, ne kadar fazla? Bazı doktorlar hamile kadınlara günlük 300 miligramdan az kafein tüketmelerini tavsiye eder. İyi haber şu ki, muhtemelen günde bir fincan kahveyi güvenle içebilirsiniz, ancak doktorunuzla konuşmak her zaman en iyisidir.
Ayrıca, reçetesiz satılan ilaçları, ağrı kesiciler, öksürük şurubu ve alerji hapları gibi, doktorunuzla konuşana kadar sınırlamak da tavsiye edilir. Reçeteli ilaçlar konusunda, sağlık sağlayıcınız size tavsiyede bulunana kadar kullanmayı bırakmayın.
3 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.