Tebrikler! Hamileliğinizin üçte ikisini tamamladınız. İnanması zor olabilir, ama resmen üçüncü trimesterdesiniz. Bazı kadınlar üçüncü trimesterlerini sorunsuz geçirirken, diğerleri büyüyen karınları nedeniyle biraz rahatsız olabilir. İyi haber şu ki, bebeğinizle tanışma konusunda heyecanlanmaya başlamış olabilirsiniz.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
28 haftalık hamilelikte, bazı semptomların arttığını ve birkaç yeni semptomun ortaya çıktığını fark edebilirsiniz. Vücudunuz doğuma hazırlık yaparken hormonlar semptomlarda rol oynayabilir. Ancak büyüyen karnınız da bazı ağrı ve sızılara neden olabilir.
Artan bacak krampları ve sırt ağrısı hissedebilirsiniz. Sırt ağrısı siyatik sinirinizi tahriş edebilir. Siyatik, sırtınızdan bacaklarınıza kadar uzanan büyük bir sinirdir. Hamilelik nedeniyle sıvı tutulumu ve kilo artışı sinirin sıkışmasına neden olabilir. Sinir sıkışırsa, sırtınızdan bacağınıza doğru ağrı veya karıncalanma hissedebilirsiniz. Pozisyon değiştirmek ve sıcak kompres kullanmak rahatsızlığı azaltabilir. Ağrı şiddetliyse, tedavi seçenekleri hakkında sağlık uzmanınıza danışın.
Bu hafta doktorunuz veya ebeniz glukoz testi de isteyebilir. Bu test, kan şekeri seviyelerini izlemek ve hamilelik sırasında vücudunuzun yeterince insülin ürettiğinden emin olmak için rutin bir tarama olarak kabul edilir.
Tarama, glukoz karışımı içmeyi içerir. Karışımı içtikten yaklaşık bir saat sonra, kanınız glukozu nasıl işlediğinizi belirlemek için alınacaktır. Kan şekeri seviyeleriniz yüksekse, doktorunuz ikinci bir test için geri dönmenizi önerebilir. İkinci testte, yine glukoz karışımı içeceksiniz, ancak bu sefer kanınız farklı aralıklarla üç kez alınacaktır. Sonuçlar gestasyonel diyabetiniz olduğunu gösterirse, doktorunuz size özel diyet talimatları ve diğer gerekli bilgileri verecektir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
28 haftalık bebeğiniz önemli bir dönüm noktasına ulaşmıştır. Bebeğinizin hala gelişmek için daha fazla zamana ihtiyacı olsa da, birçok organ sistemi düzgün çalışmaktadır. Özel bakım gerekecek olsa da, bebeğiniz bu noktada doğarsa hayatta kalma şansı mükemmeldir.
Doğumdan hala birkaç ay uzak olmasına rağmen, küçük bebeğiniz doğumda nasıl görüneceğine çok yakın, sadece daha küçük. Küçük demişken, bebeğiniz için içerideki alan biraz daha daralıyor. Bebeğiniz büyüdükçe hareket edecek daha az alanı olacaktır. Ancak düzenli olarak tekme ve dürtmelerini hissedeceksiniz.
28 haftalıkken, araştırmacılar gelişmekte olan bebeklerin rüya görebileceğini düşünüyorlar. Rahimde beyin dalgası aktivitesi ölçüldüğünde, bebeklerin farklı uyku döngülerinden geçtiği görüldü. Araştırmacılar, bebeklerin rüya gördükleri hızlı göz hareketi evresine girdiklerini buldular. Küçük bebeğinizin ne hakkında rüya gördüğünü söylemek zor. Ancak belki de sizinle tanışmayı hayal ediyordur!
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin tipik ağrı ve sızıları ile, bir şeylerin yanlış olduğunu anlamak zor olabilir. Hissedilen rahatsızlığın sadece hamilelik yan etkisi mi yoksa daha ciddi bir şey mi olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
Göz ardı edilmemesi gereken belirli işaretler vardır. Örneğin, her on beş dakikada bir düzenli kasılmalar yaşamaya başlarsanız, doktorunuzu aramalısınız. Bu, doğumun başlangıcı olabilir. Pelvik basıncın daha yoğun veya kalıcı hale gelmesi de doğumun başlangıcını gösterebilir.
Kanlı akıntı veya şiddetli karın ağrısı yaşadığınızda da hemen tıbbi yardım almalısınız. Bazı sıvı tutulumu normal olsa da, aşırı şişlik ve kabarma hamilelik komplikasyonlarının işareti olabilir ve doktorunuzu aramanız gerekebilir. Diğer belirtiler arasında şiddetli veya kalıcı baş ağrısı, ani nefes darlığı ve görme bozuklukları yer alır.
Sezgilerinize güvenmek de önemlidir. Bir şeylerin yanlış olduğunu hissediyorsanız, tıbbi yardım alın. Bir sorun yokmuş gibi davranmaktansa dikkatli davranmak daha iyidir. Neyse ki, birçok hamilelik komplikasyonu başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve siz veya bebeğiniz üzerinde kalıcı etkileri olmaz. Ancak komplikasyonların mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi hem sizin hem de bebeğiniz için daha iyidir.
28 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.