24. haftada hamile karnınız, akrabalar ve yabancılar için adeta bir mıknatıs olabilir ve herkes karnınıza dokunmak isteyebilir. Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa kimsenin karnınıza dokunmasına izin vermek zorunda değilsiniz, ancak çoğu insan sadece bebeğinizin hareketlerini hissetmenin heyecanını yaşamaktadır.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
24. haftada hamilelik belirtileri son birkaç hafta ile benzer olabilir. Rahminiz genişlemeye devam ettikçe bacak kramplarında artış fark edebilirsiniz. Bebeğiniz son haftalarda oldukça hızlı büyüyor, bu da muhtemelen karnınızın hızla büyümesi anlamına geliyor. Cildiniz kaşınmaya başlamadıysa, bu hafta cildinizin daha fazla gerilmesiyle birlikte kaşınmaya başlayabilir.
Cildinizle ilgili konuşurken, 24. hafta bazı ek cilt değişiklikleri getirebilir. Hamilelik parıltısına sahip olan şanslılardan biri olabilirsiniz. Ancak hamilelik hormonları akne ve cilt etiketleri gibi diğer cilt değişikliklerine de neden olabilir.
Hem akne hem de cilt etiketleri hormonlar tarafından tetiklenir. Eğer sivilcelerle karşılaşıyorsanız, hafif bir yüz temizleyici ile yıkayın ve fazla yağı gidermek için bir sıkılaştırıcı kullanmayı düşünün. Herhangi bir akne ilacı kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı akne ürünleri hamilelik sırasında önerilmez.
Cilt etiketlerine gelince, doğumdan birkaç ay sonra kaybolabilirler. Bebeğinizi doğurduktan sonra gitmezlerse, cilt etiketlerini çıkarmak için sağlık sağlayıcınızla seçenekleri konuşun.
Bazı kadınlar ayrıca yüzlerinde kahverengi lekeler geliştirir. Hamilelik hormonları, yamalı kahverengi lekelere neden olabilecek bir pigmentasyon artışına neden olabilir. Kahverengi lekeler için fazla bir şey yapılamaz. Bazı durumlarda, güneş kremi kullanmak yardımcı olabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Henüz hayal ettiğiniz tombul yenidoğan kadar dolgunlaşmamış olabilir, ancak o yolda ilerliyor!
Ayrıca olgunlaşıyor ve bazı vücut sistemleri daha sofistike hale geliyor. Örneğin, beyin aktivitesi yeni doğan bir bebeğin aktivitesine çok yakın. Beyin hücreleri o kadar ileri seviyede ki, araştırmacılar hafıza oluşturabileceğine inanıyor.
Beyinle birlikte diğer vücut sistemleri de dış dünyaya hazırlık yapıyor. Akciğerlerinin dalları ve özel solunum hücreleri gelişiyor. Akciğerlerdeki özel hücreler, doğduğunda bebeğinizin akciğerlerinin şişmesine yardımcı olacak bir madde olan sürfaktan üretir.
Bebeğinizin işitme yeteneği de daha verimli hale geliyor. Bebeğinizin beyni sesleri işliyor ve işitmede rol oynayan orta kulaktaki kemikler oluşmuş durumda. Araştırmalar, rahimdeki bebeklerin genellikle sese başlarını çevirerek tepki verdiğini göstermiştir.
Bebeğiniz muhtemelen midenizin guruldamasını, nefesinizi ve sesinizi duyabiliyor. Araştırmacılar, bebeğinizin hafıza oluşturabileceğini düşündükleri için, ona birkaç ninni çalmaya başlamanız iyi bir fikir olabilir. Şimdi ona çaldığınız müzik, doğduktan sonra tanıdık gelebilir ve sakinleştirici bir etki yaratabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebek sahibi olurken birçok karar vermeniz gerekiyor; isim seçmekten nerede doğum yapacağınıza kadar. Düşünmemiş olabileceğiniz bir karar da bebeğinizin kordon kanını saklayıp saklamayacağınızdır.
Kordon kanı bankacılığı, doğumdan sonra bebeğinizin göbek kordonundan alınan kanın özel bir tesiste saklanmasını içerir. Kordon kanı, bazı durumlarda çocuğunuzu veya bir akrabanızı tedavi etmek için kullanılabilecek kök hücreler içerir, örneğin kanser gibi hastalıklar için.
Kordon kanını özel bir tesiste saklayabilirsiniz, ancak bununla ilgili bir maliyet vardır. Bu yolu seçerseniz, kordon kanı gelecekte ihtiyaç duyduğunuzda kullanımınıza hazır olur.
Kordon kanı bankacılığının artıları ve eksileri vardır. Örneğin, özel kordon kanı bankaları kanı saklamak için bir ücret talep eder. Araştırmacılar kordon kanının ne kadar süre kullanılabileceğinden emin değiller. Ayrıca, çocuğunuz hastalansa bile, kordon kanı önerilen tedavi olmayabilir. Ancak diğer durumlarda, kordon kanı kullanımı hayat kurtarıcı olabilir.
Karar vermeden önce, sorularınızı yanıtlamak için doktorunuzla konuşun. Eğer bebeğinizin kordon kanını saklamaya karar verirseniz, doğum yapmadan önce sağlık sağlayıcınıza söyleyin, böylece gerekli işlemleri yapabilir.
24 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.