Bu hamilelik işi beklediğiniz gibi gitmiyor diye düşündüğünüz anlar olabilir, bu tamamen normal. Bebeğinizi karşılamayı ne kadar sabırsızlıkla bekliyor olsanız da, yorgun, şişkin ve sıcak hissediyor olabilirsiniz, bu da pek çekici değil. Yine de, her şeyi bir durup düşündüğünüzde, vücudunuzun neler yapabildiği gerçekten inanılmaz!
Vücudunuzda Neler Oluyor?
33. haftada, metabolik hızınız oldukça yüksek, çünkü vücudunuz neredeyse tam term bebeği destekliyor. Bu nedenle, zaman zaman aşırı ısındığınızı hissedebilirsiniz. Bol su içtiğinizden ve doğrudan güneşten kaçındığınızdan emin olun, çünkü bu durum işleri daha da kötüleştirebilir.
Büyüyen karnınız yürüyüş şeklinizi değiştirebilir. Evet, size olmayacağını düşündüğünüz ama yürüyüşünüzün daha çok bir waddle (ördek gibi yürüyüş) haline geldiği bir döneme girebilirsiniz.
Waddle’a birkaç faktör katkıda bulunabilir. Karnınız büyüdükçe ağırlık merkeziniz değişir. Ayrıca, pelvisiniz eğilebilir, bu da daha geniş bir duruşa ve yürürken biraz waddle yapmanıza neden olabilir.
Bu hafta, göğüslerinizden sarımsı bir sıvının sızdığını da fark edebilirsiniz. Bu, vücudunuzun emzirmeye hazırlık yapma şeklidir. Ancak henüz anne sütü sızdırmıyorsunuz. Sızan sıvı kolostrumdur ve anne sütünün öncüsüdür.
Kolostrum, geç gebelikte ve emzirmenin ilk birkaç gününde üretilir. Ancak bebeğinizin süt almayacağı konusunda endişelenmenize gerek yok. Kolostrum, protein ve antikorlar içerdiğinden, bebeğinizin ilk birkaç gününde tam olarak ihtiyacı olan şeydir.
Bu aşamada, muhtemelen sadece birkaç damla sızdırıyorsunuzdur. Emzirdiğinizde, durum farklı olacak ve süt akışı daha fazla olacaktır. Sızıntı gömleklerinizi ıslatıyorsa, sütyeninizin içine emzirme pedi koyabilirsiniz.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebek güzelce kilo alıyor. Yaklaşık dört pound ağırlığında ve haftada yarım pound kadar kilo alıyor. Doğduğunda, muhtemelen yedi ila sekiz pound ağırlığında olacak.
33. haftada, bebeğiniz bir bağışıklık sistemi geliştirmeye başlıyor. Bebeğinize, dış dünyada mikroplara karşı korunmasına yardımcı olacak antikorlar sağlıyorsunuz. Şu anda bebeğiniz kendi küçük dünyasında mikroplarla ilgili bir endişe yaşamıyor, ancak doğduktan sonra durum değişecek. Gelişen bağışıklık sistemi, dış dünyada sağlıklı bir şekilde yaşamaya bir adım daha yaklaştığını gösterir.
Bebeğiniz günde yaklaşık bir pint amniyotik sıvı içiyor. Bebeğinizin tat tomurcukları tamamen işlevsel olduğu için amniyotik sıvı, yediğiniz şeylere bağlı olarak farklı tatlar alır. Araştırmacılar, bebeklerin annelerinin hamilelik sırasında yediği yiyecekleri tercih edebileceklerini düşünüyor. Yani, Fransız kızartması yiyip duruyorsanız, küçük bebeğiniz büyüdüğünde bu yiyeceği sevebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karar, karar, karar; bebek sahibi olduğunuzda düşünecek milyonlarca şey var gibi görünebilir. En büyük kararlardan biri bebeğinizin adını seçmektir. Bebek isim kitaplarını okumak eğlenceli olabilir, ancak bebeğinize isim vermek de büyük bir iş ve çok düşünmeyi gerektiriyor.
Kendinize birkaç soru sormayı düşünebilirsiniz. Bebeğinizin ilk isminin soyadıyla nasıl gittiğini düşünün. Ayrıca, küçük çocuğunuza hayatınızdaki önemli birinin adını vermek isteyip istemediğinizi sorun.
Bazı ebeveynler, güçlü bir anlamı olan veya benzersiz bir isim isterler. Ancak, çok benzersiz bir isim seçerseniz, bu, çocuğunuza büyüdüğünde istenmeyen dikkat çekebilir.
Ayrıca, iyi yaşlanan bir isim seçmeyi düşünebilirsiniz. Bazı isimler iki yaşındaki bir çocuk için sevimlidir, ancak yetişkinlikte çekiciliğini yitirir. Ayrıca, bebeğinizin hangi baş harfleri olacağını düşünmek iyi bir fikir olabilir. Bebeğinize bir isim verirken baş harflerinin müstehcen veya benzer şekilde şaka konusu olacak bir şey yazmasını istemezsiniz.
Sorun yaşarsanız, bebeğiniz doğana kadar bekleyip belirli bir isme benziyor mu diye düşünebilirsiniz. O küçük yüzü gördüğünüzde, mükemmel uyum sağlayacak bir isim düşünebilirsiniz.
33 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.