Gebeliğinizin dördüncü haftasında embriyo, fallop tüpünden rahminize doğru yolculuğunu tamamlamış ve önümüzdeki dokuz ay boyunca yerleşmeye hazırdır.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
Hamileliğin erken belirtileri henüz başlamamış olabilir, bu yüzden kendinizi farklı hissetmeyebilirsiniz. Ancak, dördüncü hafta genellikle embriyonun rahme yerleştiği implantasyon sürecinin gerçekleştiği zamandır.
Çoğu durumda, implantasyon döllenmeden yedi ila on gün sonra gerçekleşir. Ancak, bu birkaç gün değişiklik gösterebilir. İmplantasyonun zamanlaması nedeniyle, henüz adetiniz gecikmemiş olabilir ve hamilelik testi yapmamış olabilirsiniz.
Bazı kadınlar, embriyo rahim duvarına yerleştiğinde implantasyon kanaması yaşarlar. Her kadın bu dönemde kanama yaşamasa da, eğer kanama olursa bu implantasyonun bir işareti olabilir. İmplantasyon kanaması genellikle sadece bir gün sürer.
Bu kanamanın implantasyon kanaması olup olmadığını anlamanın bir yolu, beklediğinizden daha erken gelmesi ve çok hafif olmasıdır. Çoğu durumda, implantasyon kanaması açık kahverengi veya açık pembe renktedir.
Eğer implantasyon kanaması yaşamazsanız, endişelenmeyin. Bu, herhangi bir sorunun işareti değildir. Bazı kadınlar ayrıca alt karın bölgelerinde hafif bir ağrı veya baskı hissedebilirler, bu da endişelenecek bir durum değildir.
Bu noktada, bazı kadınlar hormon artışının etkilerini hissetmeye başlayabilirler. Ancak, her kadının farklı olduğunu ve hormon seviyelerindeki değişikliklerin bazı kadınları diğerlerinden daha fazla etkileyebileceğini unutmamak önemlidir.
Hamileliğin erken dönemlerinde progesteron ve östrojen hormonlarında bir artış olur. Her iki hormon da hamile değilken de üretilir, ancak hamileliğin ilk trimesterinde seviyeleri artar. Bazı kadınlar hormon artışına duyarlıdır ve premenstrüel sendrom (PMS) benzeri semptomlar geliştirebilirler. Semptomlar arasında şişkinlik ve hassas göğüsler yer alabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz gerçekten çok küçük. Yaklaşık haşhaş tohumu büyüklüğündedir. Bu aşamadaki tıbbi terim, yaklaşık 50 ila 100 hücre içeren bir blastosisttir. Ancak bebeğinizin küçük boyutuna rağmen, oldukça fazla gelişim gerçekleşmektedir.
Blastosist yerleştiğinde, hücreler iki gruba ayrılır. Bir grup hücre bebeğinizi oluşturacak, diğer grup hücreler ise önümüzdeki dokuz ay boyunca bebeğinizin yaşam kaynağı olacak plasentayı oluşturacaktır.
Amniyotik kese de blastosistin etrafında oluşmaya başlar ve yastık görevi görür. Şu anda, bebeğinizin üç farklı hücre katmanı da oluşmuştur ve bu katmanlar sonunda bebeğinizin tüm organ sistemlerine dönüşecektir. Dış katman olan ektoderm, bebeğinizin saç, göz ve sinir sistemini oluşturacaktır. Orta katman olan mezoderm, bebeğinizin kemik, kas ve kalbini geliştirecektir. Son olarak, iç katman olan endoderm, bebeğinizin sindirim sistemini oluşturacaktır.
Gebeliğin dördüncü haftasının sonunda, bebeğinizin kolları ve bacakları olacak küçük uzuv tomurcukları da oluşmaya başlamıştır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu gebeliğin çok erken aşaması, bebeğinizin gelişiminde kritik bir zamandır. Hücreler hızla bölünmekte ve doku katmanları sonunda tüm organlarınıza dönüşecektir. Bebeğinizin tüm sistemlerinin ilk trimester boyunca oluştuğunu düşünmek heyecan vericidir.
Bu dönemde, bebeğiniz normal gelişimi engelleyebilecek şeylere karşı hassastır. Bu yüzden vücudunuza ne koyduğunuza dikkat etmek çok önemlidir.
Ayrıca, aktif olarak hamile kalmaya çalışıyorsanız, her ay hamilelik testi yapmayı bekliyor olabilirsiniz. Adet gecikmesi, birçok kadın için hamilelik testi yapmanın belirgin bir işaretidir. Ancak gebeliğin dördüncü haftasında adetiniz henüz gecikmemiş olabilir. Yine de, piyasadaki bazı evde yapılan hamilelik testleri, adet gecikmesinden yaklaşık altı gün önce hamileliği tespit edebileceğini iddia etmektedir.
Evde yapılan hamilelik testleri, hamilelik sırasında ürettiğiniz insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunu tespit eder. Ancak dördüncü haftada, hCG hormonu yeni üretilmeye başlamış olabilir. Hormon seviyeleriniz, pozitif bir hamilelik testi için yeterince yüksek olmayabilir. Resmi bir doğrulama için bir hafta daha beklemeniz gerekebilir.
4 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.