Hamileliğinizde dört ayı tamamladınız ve muhtemelen artık hamile olduğunuz belli oluyor. Karnınız büyümeye başlarken, bebeğiniz de yakında çok daha büyük olacak.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
16. haftada, ikinci trimesterinize birkaç hafta girmiş bulunuyorsunuz ve kendinizi oldukça iyi hissediyor olabilirsiniz. Hala biraz bulantınız olabilir, ancak ilk trimesterdeki kadar kötü olmaması umut edilir. Göğüsleriniz hala büyüyor ve inanın ya da inanmayın, daha da büyüyecekler.
Karnınıza gelince, muhtemelen artık küçük bir bebek şişliğiniz var ve hamile olduğunuz belli olabilir. Bol pantolonlarınıza sığmıyorsanız, hamile kıyafetlerine bakmanın tam zamanı.
Daha da büyüyeceğiniz için, üçüncü trimesterde de size uyacak bazı kıyafetler almanız önemlidir. Hamilelik mağazalarında, karnınıza yerleştirebileceğiniz sahte bebek şişlikleri vardır, böylece ihtiyacınız olacak boyutu tahmin edebilirsiniz.
Bu trimesterde birkaç yeni semptom geliştirebilirsiniz. Sizi şaşırtabilecek bir semptom ise tıkalı bir burundur. Burnunuzdaki mukus zarları şişebilir ve bu da burun tıkanıklığına yol açabilir. Bu duruma hamilelik riniti denir ve hamile kadınların yaklaşık yüzde 30’unu etkiler.
Bu semptomun suçlusunu tahmin etmişsinizdir. Evet, hamilelik hormonları sadece karnınızı değil, burun boşluğunuzun zarını da şişirir. Sonuç, mukus üretiminde artıştır. Şişlik ve mukus arasında kendinizi tıkalı hissedebilirsiniz.
Herhangi bir dekonjestan almadan önce, her zaman doktorunuza danışın. Bazı tür alerji ve soğuk algınlığı ilaçları hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Tuzlu su içeren burun spreyleri genellikle hamilelik sırasında kullanılabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz yaklaşık 13 cm uzunluğunda ve bir avokado büyüklüğündedir. Önümüzdeki birkaç hafta içinde bir büyüme atağı yaşayacak, bu yüzden karnınızın bir gecede büyümüş gibi görünmesine şaşırmayın.
Bebeğinizin omurgası güçleniyor ve boynunu biraz daha iyi düzleştirebiliyor. Birkaç hafta önce tırnakları büyümeye başlamıştı. Şimdi ise sıra ayak tırnaklarında.
Bebeğinizin kalbi iyi çalışıyor ve günde yaklaşık 25 litre kan pompalıyor, bu küçük bir avokado için çok gibi görünebilir. Ancak bebeğiniz doğduğunda, çok daha fazla kan pompalayacak.
Rahminizin içine bakabilseydiniz, bebeğinizin damarlarını şeffaf derisinden görebilirdiniz. Bunun nedeni, cildinin hala saydam olması ve birkaç hafta daha öyle kalacak olmasıdır. Bu görüntü biraz bilim kurgu gibi gelebilir, ancak merak etmeyin, kısa sürede pembe bir bebek olacak.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğinizin doğumuna hala birkaç ay var, ancak doğum planınızı düşünmeye başlamak için çok erken değil. Doğum planı, sağlık sağlayıcınıza vermek üzere hazırladığınız ve doğumunuzu nasıl yönetmek istediğinizi belirten yazılı bir belgedir. Örneğin, doğum planınız, doğum sırasında ağrı kesici ilaç veya epidural almak isteyip istemediğinizi belirtebilir.
Ancak bir doğum planı sadece ağrı yönetimi isteklerinizi içermez. Doğumda kimlerin bulunmasını istediğinizi ve bebeğin doğumdan hemen sonra doğrudan göğsünüze mi yoksa bebek ısıtıcısında temizlenmesini mi istediğinizi de içerebilir. Ayrıca hangi doğum pozisyonlarını tercih ettiğinizi ve doğum sırasında yürümek isteyip istemediğinizi de belirtebilir.
Ele alınabilecek birkaç başka faktör daha vardır. Doğum yapmayı planladığınız hastane, doğum planınızla ilgili olarak doldurmanız gereken bir form sağlayabilir.
Doğum planı, sağlayıcınızın tercihlerinizi bilmesi için faydalıdır, ancak biraz esneklikle yaklaşmak da iyi bir fikirdir. Bir hastanede doğum yapıyorsanız, hastanenin uyması gereken belirli politikalar olabilir. Doğum planınızdaki her şey mümkün veya pratik olmayabilir. Örneğin, doğum sırasında tütsü yakmak ve mum yakmak istiyorsanız, bu kurallara aykırı olabilir.
Ayrıca, tüm doğumların planlandığı gibi gitmediğini de anlamak önemlidir. Doğum planınızın tam olarak istediğiniz gibi uygulanamayacağı durumlar olabilir. Siz veya bebeğinizin durumu, tercih ettiğinizden farklı bir eylem gerektirebilir. Tıbbi ekip, hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için oradadır, bu da her zaman en önemli şeydir.
16 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.