Doğum tarihinize yaklaştıkça daha fazla heyecanlanabilirsiniz. Unutmayın, doğum tarihi kesin değildir. Bebeklerin sadece küçük bir yüzdesi tam doğum tarihinde doğar. Doğum tarihinizden birkaç hafta önce veya bir hafta kadar sonra doğum yapabilirsiniz. Bebeğinizin beklenenden biraz daha erken gelmesi durumunda hazırlık yapmanız için önümüzdeki birkaç haftayı en iyi şekilde değerlendirin.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
İlk trimesterde yaşadığınız bazı semptomlar geri dönebilir, örneğin yorgunluk ve sık idrara çıkma. Ayrıca sırt ve bacak ağrılarının biraz daha kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Destekleyici bir sütyen sırt ağrısını azaltabilir. Ayrıca büyüyen karnınız kötü duruşa neden olabilir ve bu da sırt ve boyun ağrılarına katkıda bulunabilir.
Ayakta dururken sırtınızı doğru hizalamak için, omuzlarınız ve kalçalarınız hizalı olacak şekilde üst sırtınızı düzeltin. Doğru hizalamayı korumak için pelvisinizi biraz içeriye doğru eğmeniz gerekebilir.
Şu ana kadar yaklaşık 9.5 ila 11.8 arasında kilo almış olabilirsiniz. Ancak biraz daha fazla aldıysanız, stres yapmayın. Sağlık uzmanınız kilo alımınızla ilgili bir sorun olup olmadığını size bildirecektir.
Önümüzdeki birkaç hafta içinde, yuva yapma içgüdüsü devreye girebilir. Yuva yapma, bebeğinizin gelişi için her şeyi hazır hale getirme dürtüsüdür.
Her kadın rahatsızlık hissetmez, ancak rahatsızsanız bu oldukça yaygındır. Ancak çok fazla ağrı veya alışılmadık semptomlar hissediyorsanız, doktorunuzla konuşun. Her şeyi hamilelikle ilişkilendirip bir sorunu göz ardı etmek istemezsiniz.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
31 haftalıkken, bebeğiniz yaklaşık 1.6 kg ağırlığındadır, ancak büyüme oranları değişebilir. Bebeğinizin beyni beş duyusundan gelen bilgileri işliyor. Örneğin, bebeğinizin işitme duyusu keskindir ve yüksek bir sesten ürkebilir. Küçük olanınız ayrıca ışık ve karanlığa tepki verir ve uyuduğunda gözlerini kapatır.
Bebeğiniz kas tonusunu geliştirmeye devam ediyor ve kas tonusu iyileşiyor. Örneğin, başını sağa sola çevirebilir ve kollarını yukarı kaldırıp esneyebilir.
Bu noktada, bebeğiniz aralıklı nefesler alıyor. Oksijen solumasa da (oksijeni plasenta yoluyla alır), bu “pratik nefesler” akciğer gelişimine yardımcı olur. Araştırmacılar, bebeğinizin akciğerlerinin bu mini antrenmanının, sürfaktan üretimini artırdığını düşünüyor.
Sürfaktan, bebeğinizin doğduktan sonra nefes alabilmesi için kritiktir. Bu madde, bebeğinizin küçük hava keseciklerinin astarını kaplar ve akciğerlerin açık kalmasını ve bebeğinizin nefes almasını sağlar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğiniz doğmadan önce yapmanız gereken pek çok şey olabilir. Bir şeyi hazır hale getirmek isteyeceğiniz yer onun odasıdır. Bebeğiniz ilk birkaç ay sizinle birlikte kalacak olsa bile, işler daha yoğunlaşmadan önce bebek odasını şimdi hazırlamak iyi bir fikirdir.
Ev alırken lokasyonun her şey olduğu söylenir. Bu, bebek odası için de geçerli olabilir. Gece beslemeleri için uygun olması açısından yakın bir yer isteyebilirsiniz. Ancak, bebeğinizin odasının ağlamalarından dolayı uyanabilecek bir kardeşinin odasına çok yakın olmasını da istemeyebilirsiniz.
Bir yer seçtikten sonra, sevimlilik ile işlevselliği birleştirmek istersiniz. Örneğin, ihtiyaç duyacağınız temel eşyaları göz önünde bulundurun: bir beşik, sallanan sandalye ve bir şifonyer. Alan darsa, ayrı bir alt değiştirme masası yerine şifonyerin üzerine bir alt değiştirme minderi koyabilirsiniz. Mobilyaların gece beslemeleri için uygun şekilde düzenlendiğinden emin olun. Zayıf ışıkta etrafa çarpmadan dolaşmak istemezsiniz.
Şimdi eğlenceli kısma, bebek odasını dekore etmeye geçme zamanı. Seçebileceğiniz pek çok tema var ya da hiç tema yapmamayı tercih edebilirsiniz. Bir duvar resmi eklemek, kendinden yapışkanlı bordürler veya aile fotoğrafları ve hatıralar gibi kişisel dokunuşlar eklemek eğlenceli olabilir. Mobilyaları karıştırıp eşleştirin, odayı canlı bir renge boyayın veya basit tutun. Belirli kurallar yok, bu yüzden size doğru geleni yapın.
31 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.