9 Haftalık Gebelik

9 haftalık hamilelikte, her şey güzel bir şekilde ilerliyor olabilir. Vücudunuz kesinlikle değişmeye başlıyor ve bebeğiniz hızla gelişiyor. Çok fazla hamilelik belirtisi hissetmiyorsanız bile, vücudunuzda birçok şey oluyor.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

Göğüsleriniz muhtemelen büyümüş ve karnınız şişkin olabilir. Şu anda bunun nedeni bebeğinizden çok hormonlardır. 9 haftalıkken, hala çoğu normal giysinize sığabilirsiniz, ancak dar kotlar en rahat giysi olmayabilir.

Birkaç hafta önce hamilelik belirtileri hissetmeye başladıysanız, bu hafta belirtiler şiddetlenebilir. Örneğin, bulantı genellikle 8 ila 12 hafta arasında zirve yapar, bu nedenle 9 haftalıkken sabah bulantısı yoğun olabilir. Eğer bulantı şiddetlenir ve yiyecek veya sıvıları tutamazsanız, sağlık sağlayıcınızla mümkün olan en kısa sürede konuşun. Küçük bir yüzde, hiperemezis gravidarum olarak bilinen şiddetli bulantı geliştirir. Bazı durumlarda, bulantı önleyici ilaçlar reçete edilebilir.

Sık idrara çıkma ve yorgunluk da hala sizin sürekli arkadaşınız olabilir. Dayanmaya çalışın. İkinci trimesterde, sık tuvalete gitme ve yorgunluktan bir nebze kurtulmalısınız.

Çok fazla hamilelik belirtisi hissetmiyorsanız endişelenmeyin. Bu, herhangi bir şeyin yanlış olduğu veya hormon seviyelerinizin anormal derecede düşük olduğu anlamına gelmez. Hormon değişikliklerine duyarlı olmayan şanslılardan biri olabilirsiniz.

Birkaç haftadır devam eden belirtiler varken, bazı yeni şeyler de olabilir. Örneğin, bazı kadınlar sık sık salya üretimi geliştirir. Aşırı salya üretimi biraz utandırıcı olabilir, ancak oldukça yaygındır. Aşırı salya üretimi genellikle hamilelik hormonları ve sabah bulantısından kaynaklanır. Rahatsız edici olmasına rağmen, zararsızdır ve hamileliğiniz ilerledikçe azalmalıdır. Bu arada, buz veya sert şeker emmek yardımcı olabilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz artık bir fetüs olarak adlandırılır ve zeytin büyüklüğüne ulaşmıştır. Henüz küçük olmasına rağmen, 9 haftalıkken daha bebek benzeri bir şekil almaya başlar. Örneğin, embriyonik kuyruğu kaybolmuştur ve uzuvları vücudunun geri kalanına göre daha orantılı hale gelmektedir. Başı hala vücuduna göre büyük, ancak bu da zamanla değişecektir.

Bebeğinizin beynindeki sinir hücreleri, sinyallerin iletilebilmesi için yollar oluşturmaya başlıyor. Ancak sadece beyni daha sofistike hale gelmiyor. Akciğerlerinin dalları gelişiyor ve karaciğer ve dalak gibi daha fazla organ oluşuyor.

9 hafta itibarıyla, bebeğinizin kalbi o kadar güçlüdür ki kalp atışları, Doppler adı verilen el tipi bir ultrason cihazıyla tespit edilebilir. Sağlık sağlayıcınız bu kadar erken bir dönemde kalp atışını tespit edemezse endişelenmeyin. Hala biraz erken ve rahminizin konumu, doktorunuzun bunu tespit etmesini engelleyebilir.

Küçüğünüz ayrıca biraz daha hareket ediyor, ancak kasları henüz tekmelerini hissedecek kadar büyük değil. Hareketleri hissetmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekecek.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aile geçmişiniz ve yaşınıza bağlı olarak, ilk trimesterde doktorunuzla belirli genetik testleri tartışmak isteyebilirsiniz. Genetik anormallikleri tespit edebilen çeşitli tarama testleri mevcuttur.

Birçok doğum öncesi tarama, 9 ila 13 hafta arasında gerçekleştirilir. Tıbbi geçmişinize ve etnik kökeninize bağlı olarak, sağlık sağlayıcınız size orak hücre hastalığı ve kistik fibroz gibi belirli kalıtsal hastalıklar için taşıyıcı tarama testleri sunabilir.

Birçok pratisyen, hastalarına Down sendromu olasılığını belirlemek için testler de sunar. Down sendromu için yapılan tarama testleri, ultrason ölçümleri almayı ve kan testleri yapmayı içerir. Tarama testleri, bebeğinizin kesinlikle Down sendromu olup olmadığını söylemez. Bunun yerine, bebeğinizin bu duruma sahip olma olasılığını verir. Sonuçlara bağlı olarak, amniyosentez veya koryon villus örneklemesi gibi daha invaziv testler önerilebilir, bu testler kesin bir tanı sağlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir