5 Haftalık Gebelik

Tebrikler! Gebeliğinizin beşinci haftası büyük olasılıkla pozitif bir hamilelik testi getirecektir. Bu hafta resmi olarak hamile olduğunuzu doğrulasanız da, zaten beş haftalık hamile sayılırsınız. Yani sadece 35 hafta daha kaldı!

Vücudunuzda Neler Oluyor?

Adetiniz görünürde yok, bu da hamile olduğunuzun ilk ipucu olabilir. İmplantasyondan yaklaşık bir hafta ila 12 gün sonra insan koryonik gonadotropin (hCG) üretilir. Gebeliğinizin beşinci haftasında, bu hormonun seviyeleri genellikle pozitif bir hamilelik testi sonucu almak için yeterince yüksek olur. HCG hormonuna ek olarak, hamileliğinizi ve gelişen bebeğinizi desteklemek için daha fazla progesteron ve östrojen üretirsiniz.

Östrojen artışı sağlıklı bir gebelik için çeşitli nedenlerden dolayı önemlidir. Östrojen rahminizin genişlemesine ve büyüyen bebeğinize yer açmasına yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımını artırır ve rahim duvarını korur. Östrojen, diğer hormonların üretimini tetikler ve bebeğinizin bazı organlarının gelişiminde rol oynar.

Gebeliğin beşinci haftasında ürettiğiniz bir diğer önemli hormon progesterondur. Progesteron, plasentanın sağlıklı ve işlevsel kalması için gereklidir. Ayrıca meme dokusunun büyümesini uyarır.

Hormon artışı bebeğinizin gelişimi için harika olsa da, bu ekstra hormonlar hamilelikte yaşanan yan etkilerden de sorumludur. Örneğin, göğüs hassasiyeti ve hafif mide bulantısı gibi erken hamilelik belirtilerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Bazı kadınlar bu erken hamilelik aşamasında çok yorgun hisseder. Ancak unutmayın, her kadın farklıdır ve bazıları hamileliği çok az rahatsızlıkla geçirebilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz yaklaşık bir portakal çekirdeği büyüklüğündedir ve teknik olarak embriyo olarak adlandırılır. Küçük embriyonuzun katetmesi gereken uzun bir yol var, ancak hızla büyümektedir.

Heyecan verici bir gelişme, bebeğinizin kalbinin oluşmaya başlamasıdır. Hayal etmesi zor, ama bu küçük embriyo zaten atan iki küçük kalp tüpüne sahiptir. Kalp atışlarının koordine olması birkaç hafta sürecek. O zaman, iki tüp birleşecek ve bebeğinizin kalbi tam olarak işlevsel hale gelecektir.

Kalbine ek olarak, diğer organlar da oluşmaktadır. Bebeğinizin sinir tüpü gelişmektedir. Sinir tüpü, sonunda bebeğinizin omuriliği ve beyni haline gelecektir. Sinir tüpü hamileliğin çok erken dönemlerinde geliştiğinden, doğru gelişimi sağlamak için yapabileceğiniz her şey önemlidir. Bu yüzden folik asit takviyeleri almak çok önemlidir. Araştırmalar, folik asit eksikliklerinin doğum kusurları riskini artırdığını göstermiştir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğiniz artık doğrulandığına göre, diyetinizden birkaç şeyi çıkarmak isteyebilirsiniz. Örneğin, yüksek cıva içeren balıklar ve pastörize edilmemiş yiyecekler, belirli peynir türleri gibi, önümüzdeki dokuz ay boyunca menünüzde olmamalıdır. Pastörize edilmemiş yiyecekler yemek, bebeğinize zarar verebilecek gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.

Yüksek cıva içeren balık yemek, bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişiminde sorunlara yol açabilir. Tüm balıklardan uzak durmanıza gerek yoktur. Aslında, alabalık ve somon gibi bazı balıklar yağ asitleri açısından zengindir ve sizin için iyidir. Hamilelik sırasında kaçınılması gereken balık türleri arasında kral uskumru, kılıç balığı ve köpekbalığı bulunur.

Pozitif bir hamilelik testinden sonra, doğum öncesi bakım hakkında düşünmeye başlamalısınız. Doğum öncesi bakım, hamileliğiniz boyunca sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için gereklidir. Ayrıca potansiyel sorunları ciddi hale gelmeden önce belirlemeye yardımcı olur.

Doğum öncesi bakım için seçenekleriniz arasında ebe veya jinekolog/obstetrisyen bulunur. Zaten bir jinekoloğunuz varsa, hamilelik sırasında bakımınızı aynı doktorla sürdürmek isteyebilirsiniz.

Yıllık jinekolojik muayeneler için genel pratisyeninize gidiyorsanız ve bir jinekoloğunuz yoksa, arkadaşlarınızdan, ailenizden veya birinci basamak doktorunuzdan bir tavsiye isteyin.

Sağlık uzmanınızı seçtikten sonra, hamile olduğunuzu bildirin. Bazı doktorlar, kadınları hamileliğin sekizinci haftasına ulaştıklarında ilk doğum öncesi randevuları için planlamayı tercih eder.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir