4 Haftalık Gebelik

Bir anne adayı gebelikte 4. hafta yaşanırken kendini gebeliğin ilk haftasındaymış gibi düşünebilir. Tıbben siz aslında gebeliğinizin 4. haftasındasınız. Minik kelebekle ilk randevunuza yaklaşık  252 gün kaldı!

Gebelikte 4. hafta anne adayının adet kanamasın geciktiği haftadır. Gebelikte 4. hafta da olmanız gebe olduğunuzu bileceğiniz anlamına gelmez hamilelik henüz ultrasonda çıkmayabilir. Ancak en yakın sağlık ocağına giderek kan testi verebilirsiniz veya eczanelerde satılan hamilelik testlerini alarak idrarınızla hamile olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Sizden ve eşinizden gelen hücreler birleşerek mükemmel bir yapı ortaya çıkarmışlardır birazcık siz birazcık eşinizdir fakat bu yapı kendine özgü ayrı bir birey olacaktır.

Gebelikte 4. Hafta Annedeki Ve Bebekteki Değişim

  • 3. gebelik haftasında yumurtlama gerçekleşmiş ve yumurta babadan gelen spermle döllenmişti.
  • Bebeğinizin ilk hücresi oluşmuş (Zigot) ve bu hücre hızla büyüyerek bölünüp çoğalmaktadır. Bu bölünmelerden sonra birkaç hücre oluşmuş bu hücre yığınına Morula adı verilmektedir.
Gebelikte 4. Hafta
Gebelikte 4. Hafta
  • Bebeğinizin hücreleri gelişip bölünerek çoğalırken bu Morula diye adlandırılan yapı follop tüpleri üzerinden yaptığı gezintiyle rahme ulaşmış ve rahimde büyüyüp gelişeceği yerini almıştır.(Döllenen yumurta hücresi 4 gün içerinde rahime ulaşır. Morula diye adlandırılan yapı 32 hücreye (blastomer) sahiptir. Bu sırada blastomerlerin arasına sıvı girer ve birikir. Böylece iç tarafta sıvı dolu bir boşluk oluşur. İçinde sıvı dolu bir boşluk olan morulaya artık blastosist adı verilir.
  • Embriyo rahim iç tabakasına yerleşir. Embriyo için en mükemmel yerleşim alanı damarlanmanın fazla olduğu rahimin arka duvarının üst kısmıdır.
  • 4. gebelik haftası sonunda gebelik hormonu kanda ve idrarda çıkabilecek.
  • 4. gebelik haftası sonunda gebe olup olmadığınızı öğrenebileceksiniz.
  • Embriyo yerleşmeye çalışırken kılcal kanamalar görülebilir bu durum implantasyon olarak adlandırılır endişe etmeye gerek yoktur.
  • Gebeliğin 4 haftasında anne adayında bulantı oluşabilir, anne adayının hassasiyetine bağlı olarak yoğun mide bulantıları yaşanabilir.
  • Hafif baş dönmesi belirtileri yaşanabilir.
33 Yorum
  1. Gülden ERCAN 3 sene önce
    Cevapla

    merhaba :
    19.10.2015 tarihinde beta hcg değerim 211,6 çıktı 21.10.2015 tarihinde 428 çıktı sizce nasıl adet gecikmemin 4. günü ve doktor rahim duvarının kalınlaştığını bildirdi ayrıca farklı belirtiler de yaşıyorum keseyi ne zaman görürüm kesin hamilelik varmı
    şimdiden teşekkürler

  2. Basak 2 sene önce
    Cevapla

    5 haftalık hamileyim beta HCG 793 cikti cokmu düşük nasil bir problem olusur

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Başak hanım merhaba,

      Tek bir Beta-HCG ile değeri değerlendirmek doğru olmayabilir. Devamında yapacağınız takip değerleriyle karşılaştırmak doğru olacaktır.

      Ancak 5. hafta da 793 değeri görülebilir. Bu linkten Beta-HCG değerlerimizi görebilirsiniz; https://haftahaftagebelik.com/beta-hcg-testi.html

      Ayrıca son adet tarihinizi girerek gebelik haftanızı ve diğer bilgileri detayıyla buradan bulabilirsiniz; https://haftahaftagebelik.com/gebelik-hesaplama.html

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

      • Emine 11 ay önce
        Cevapla

        Iyi günler doktor bey benim beta.hcg 2680 cikti kachaftalik gebe oluyorum

  3. Şule 2 sene önce
    Cevapla

    4 hafta 4 günlük hamileydim 3 gün önce kan sonucum 66.7 bugun yaptırdım 44.6 degerim düşmesiyle gebelik düşük dendi kanamayla dısarı atılacak dendi ama hala kanamam yok. Düzelme sansı varmı bi ihtimal ne yapmam gerekiyor

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Şule hanım,

      Çok büyük bir ihtimalle düzelmeyecektir. Sizin maalesef elinizden gelebilecek bir şey yok. Sadece bekleyeceksiniz.

      Adet kanamasına benzer bir kanamanız olacak ve normal adet düzeninize döneceksiniz.

  4. Sümeyye 2 sene önce
    Cevapla

    Merhaba adetim 4 gün gecikti hamilelik testim tek damlayla pozitif çikti ve kan testiyle garantilemek istedim. Beta hcg oranim 945.9 çıktı. Sizce 4 haftada bu deger uygun mu. Esimin abisinin ikizleri var. Degerim yuksek olduğu için bende de ikiz olabilir dusuncesi geliyo aklima. Sizce mümkün mü

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Sümeyye hanım,

      Değeriniz ikiz düşündürecek kadar yüksek değildir. Ayrıca sadece değer yüksekliği ikiz için gösterge değildir. Ultrason en kesin sonucu verecek olandır.

      Doktorunuzun siz çağırdırğı zamanlarda kontrole gitmeniz gebelik döneminde çok önemlidir.

  5. caeda 2 sene önce
    Cevapla

    merhaba adet gunume 5 gun kala akıntım başladı. adet gunu kan yoktu. ıkıncı gun akşamı kahverengı bır damla bır damla pembe renk kan geldi. ucuncu aksam yıne damla seklınde kan geldı. ucuncu gunu gebelık testı ssilik çizgı cıktı pozıtıf oldugunu okudum içerkte. bır kac saat sonra. hastaneye gıtim gebelık için idrar testımde sonuc yoktu. kan ise beta hcg 10.01 cıktı. aile hekımı oladabılır olmayada bılır dedı kafam karıstı. yorum alabılırmıyım

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      caeda hanım merhaba,

      Bu yazdıklarınıza verilecek tek cevap doktorunuzun da dediği gibi “oladabilir, olmayadabilir” Çünkü verdiğiniz veriler içinde anlamlı tek veri 1 tahlil sonucu ve o da anlamsız tek başına. Beta-HCG baktırmaya devam.

  6. gölge 2 sene önce
    Cevapla

    Merhaba,Adet günümden 2 gün önce kanda betahcg 84 olarak çıktı. Adet günümde tekrar kan verdiğimde ise değer 88.9 çıktı sizce bu kadar az yükseliş normal mi ? Dış gebelik ya da kimyasal gebelik olma ihtimali olabilir mi?

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Artış miktarınız normal değil. Ve sadece 2 değerle hiçbir tanı koymak mümkün değil.

  7. Edus 2 sene önce
    Cevapla

    İyi akşamlar son adet tarihim 28eylul 24ekimde olmam gerekiyordu olmadım iki gün sonra tahlil yaptırdım27ekim aldığım sonuc 48cikti 1kasimda 151.20 çıktı sizce herşey yolunda mı hocam teşekkürler

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Edus hanım,

      27 Ekim – 1 Kasım arasındaki artış normale yakın. Ancak her şey yolunda mı sorusuna cevap verebilmek için devamında da Beta-HCG değerlerine ve ultrasonla keseyi görmeye ihtiyacımız var.

  8. Selin 2 sene önce
    Cevapla

    Merhaba adetime 3 gün var hcg değerime baktırdım 11.5 çıktı sizce hamilelik durumu var mıdır ?

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Selin hanım merhaba,

      Devamında yaptırdığınız Beta-HCG’leri de görmek gerekir. Ancak Beta-HCG artmaya başladığına göre hamile olma ihtimaliniz çok yüksek.

  9. Gamze 2 sene önce
    Cevapla

    Merhabalar. Adetimden bir gun once idrar tahlilinde ikinci cizgiyi gorduk ertesi gun kanda beta hcg 237 kusur cikti rahimde kalinlasma oldugunu soyledi doktor keseyi goremedik sali gunu tekrar kontrole cagirdi mide bulantisi ve bas donmesi cok oluyor kese tam olarak ne zaman gorebiliriz ayy beklemesi cok zor olan bir durumdayim

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Gamze hanım,

      Kese genellikle 6. haftadan sonra görünmeye başlar ancak bunun geciktiği de oluyor elbette.

  10. Kader 2 sene önce
    Cevapla

    Merhaba hocam 4hafta5 günlük hamileyim beta HCG değerim 6616 ikiz olma şansı nedir

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Kader hanım,

      Beta-HCG değeriyle tekil-çoğul gebelik yorumu yapmak doğru olmaz. Çoğul gebeliğe ultrason sonucu karar verilir.

      Beta-HCG’nin düşük veya yüksek olmasının pek çok nedeni olabilir.

  11. Kumsalll 2 sene önce
    Cevapla

    5aralık b hcg degeri 250,26 aralık 450, 1 aralık 791,2 aralık 856 ,3aralik 931 doktorum değerlerimin çok az artış gösterdiğini söyledi ama bebegin kesesini vajinal ultrasonla gordu bos gebelik olabilir dusuk yapabilirsin dedi ama benim hiç bi şekilde kanamam ağrım sizim bi problemim yok bebegim geç dolleniyor olabilirmi yoksa bos gebelik mi çok korkuyorum lütfen yardımcı olun

    • Dr. Sertaç Şeviş 2 sene önce
      Cevapla

      Kumsal hanım,

      Beta-HCG artış hızınız beklenenin çok altında maalesef. O yüzden doktorunuzun dediklerinden farklı bir şey söyleyemem bende.

  12. gizeö 1 sene önce
    Cevapla

    hocam 31mayıs aksamı hcg testı yaptık 65 cıktı 02hazıran sabah yaptırdık hcg 85 cıktı sızce anormal bı durum warmı yoksa dıs gebelık olasılıgı fazlamıdır

    • Dr. Sertaç Şeviş 1 sene önce
      Cevapla

      Gizem hanım merhaba,

      Artış değeri beklenenin altında görünüyor. Devamında yapılacak Beta-HCG ölçüm değerlerini de görmek gerekir. Ayrıca ultrason sonucu bu durumu netleştirecektir büyük ihtimalle.

  13. Yeşim 12 ay önce
    Cevapla

    Merhaba doktor bey en son eyl0l 24 te adet oldum her ay bir hafta erken gelirdi bu ay gelmeyince şüphelenip test yaptırdım geçen cuma değerim 298 ken bu cuma 2188 olmş sizce yükseliş normalmi

  14. Gamze 11 ay önce
    Cevapla

    Merabalar
    Benim adetim 4 gün gecikmişti idrar testi yaptım 4 tane silik çizgi pozitif çıktı.
    Sonra kan verdim 59 çıktı 3 gün sonra bidaha verdim 328 çıktı doktorum 1 hafta sonra gel 1500 değer olunca keseyi görürüz inş dedi sizce 1 haftada yükselirmi değerim o kadar

  15. Melek 11 ay önce
    Cevapla

    Hocam merhaba 1029değerim çıktı bugün kan testimde sizce hamilelik warmi yorumunuzu bkliyorum

  16. Gülizar 10 ay önce
    Cevapla

    Doktor bey merhaba, hesaplarıma göre 3 haftalık hamileyim son adet tarihime göre ise 5 haftalık en som ölçtürdüğmde beta hcg değeri 340 çıktı. normalmidir? Bu durum beni biraz endişendirdi.İki gün ara ile ölçtürdüm 218 den 340 a yükselmiş tam 2 kat değil.Bu durum normalmidir

  17. Öznur 10 ay önce
    Cevapla

    Hocam mrb.aralik 1-5i adet tarihim.30.aralık kan verdim bthcg 655.45 cıktı.acaba kac haftalık hamileyim.

  18. Tugce 9 ay önce
    Cevapla

    5 hafta 4 gunluk hamilesin dediler ama ulturasyonda bebegin kesesi gozukmuyo dediler normalmi beta hcg: 1083 cikti

  19. Feride 8 ay önce
    Cevapla

    İyi günler hocam benim en son adet günüm 31 ocak dün kan tahlili yaptirdim beta-hcg degerim 924 kaç haftalik oluyor

  20. Tugba 7 ay önce
    Cevapla

    H.Günler 20.02 beta 27. 23.02 de 110 çıktı 07.03 de işte beta 1125 çıktı degerlerimn normal gitmediği söylendi kese görüldü ama çok kucuk ve içi görünmedi sizce bu sonuçlar nasıldır düşük yapacağım söylendi doğruluğu nedir lütfen yardım

  21. Merve 7 ay önce
    Cevapla

    15 şubat en son adet olmamın ilk günü yarin regl günüm beta değerim 964 normal mi 4 haftalık denildi

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.