Artık son düzlüktesiniz. Umarım kendinizi iyi hissediyorsunuzdur, ancak bu günlerde biraz daha yorgun olmanız da mümkündür. Henüz çalışmayı bırakmadıysanız, özellikle fiziksel bir işiniz varsa, dikkatli olun. Büyük karnınız sırt yaralanmalarını daha yaygın hale getirebilir ve dengeniz biraz bozulmuş olabilir.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
36 haftalık hamilelikte karnınız muhtemelen oldukça büyüktür ve çok da rahat olmayabilirsiniz. Hamileliğin son ayında sırt ve pelvik ağrısı yaygındır. 36. hafta ayrıca, bebeğinizin mesanenize baskı yapması nedeniyle tuvalete daha sık gitme ihtiyacı getirebilir.
Bu aşamada Braxton Hicks kasılmalarında artış yaşamak da yaygındır. Doğuma bir ay kadar yaklaştığınız için, kasılmaları düzenli aralıklarla gelip gelmediklerini belirlemek amacıyla zamanlayabilirsiniz; bu, doğumun bir işareti olabilir.
Göğüsleriniz de oldukça büyümüş olabilir ve özellikle uyumaya çalışırken rahatsızlık verebilir. Karnınızın veya sırtınızın üstüne yatamazsınız ve yan yatmak göğsünüze baskı yapabilir. Yatarken emzirme sütyeni giymek ve vücut yastığı kullanmak daha rahat etmenize yardımcı olabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğiniz muhtemelen şimdiye kadar yaklaşık altı kilo ağırlığındadır. Kalan haftalarda kilo alımı yavaşlayacaktır. Bu yavaşlamayı, doğum kanalından geçişini kolaylaştırmak için doğanın bir yolu olarak düşünebilirsiniz.
Bu haftanın sonunda, bebeğiniz tam süreli olarak kabul edilir, bu nedenle bundan sonra doğuma girerseniz, doktorunuz durdurmaya çalışmaz. Böbrekleri ve karaciğeri dahil olmak üzere tüm sistemleri, dış dünyada yaşamak için hazırdır.
Bebeğinizin gözleri uyurken açılıp kapanıyor, bu da uyku düzenini düzenlemesine yardımcı olur. Bebeğiniz her gün amniyotik sıvı yutmaya devam eder ve günde yaklaşık bir pint sıvı idrar yapar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum yaklaştığı için, bir çanta hazırlayıp hazırda bulundurmak isteyebilirsiniz. Doğum sancılarıyla uğraşırken eşyalarınızı toplamak zorunda kalmak istemezsiniz.
Hastanede kalacağınız gün sayısı, doğumun ne kadar hızlı gerçekleştiğine ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığına bağlıdır. Komplikasyonsuz bir vajinal doğum yaparsanız, çoğu hastane sizi 48 saat içinde taburcu eder. Sezaryen olan kadınlar üç veya dört gün kalabilirler.
Hastanede çok uzun süre kalmayacağınız için, çok fazla şeye ihtiyacınız olmayacak. Sigorta bilgileri ve doğum planı gibi ön kayıt evraklarınızı getirmelisiniz. Hastane, önceden kayıt yaptırdıysanız zaten her şeye sahip olabilir, ancak yine de gerekirse yanınızda bulundurmanız en iyisidir.
Olmazsa olmaz eşyalar arasında cep telefonunuz ve şarj cihazı bulunmaktadır. Telefonunuzdaki kameradan farklı bir kamera kullanıyorsanız, onu da yanınıza almayı unutmayın. Müzik dinlemek isterseniz, iPod veya başka bir müzik çalarınızı da getirin. Doğum sırasında rahatlatıcı müzik dinlemek isteyebilirsiniz.
Doğum sırasında dolaşmak isteyebileceğiniz için çorap ve terlik getirmek de iyi bir fikirdir. Belirli kişisel bakım ürünlerini tercih ediyorsanız, onları da yanınıza alın. Hastane bir emzirme yastığı sağlayabilir, ancak kendi yastığınızı getirmek daha rahat olabilir. Hastane kıyafeti giymek istemiyorsanız, kendi geceliğinizi getirin.
Ekstra iç çamaşırı, emzirme sütyeni ve eve dönüş için bir kıyafet de paketinize ekleyin. Bu aşamada skinny jean veya en büyük jean pantolonlarınızı bile giymeyi düşünmeyin. Rahminizin normal boyutuna dönmesi birkaç hafta sürecektir.
Ayrıca, bebeğiniz için bir kıyafet de unutmayın. Bebeğiniz birini kirletirse diye birkaç basit kıyafet paketi. Şapka ve birkaç kundak battaniyesi de iyi bir fikir olacaktır. Hastane genellikle bez ve biberon sağlar, bu yüzden bunlar için endişelenmenize gerek yok.
Son olarak, bir araba koltuğunun yerinde olduğundan emin olun. Araba koltuğunuz henüz takılmadıysa, şimdi yapma zamanı. Hastane, bebeğiniz bir araba koltuğunda olmadan sizi bırakmaz.
36 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.