30 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin üçte üçüne neredeyse ulaştınız, bu inanması zor olabilir. Bebeğinizi biraz daha uzun süre içeride tutmak isteseniz de, 30 haftada doğarsa, bebeğinizin iyi olma şansı çok yüksektir, bu da rahatlatıcı bir bilgidir. Bebeğinizin odasını henüz hazırlamadıysanız, başlamak isteyebilirsiniz. Birkaç hafta içinde daha rahatsız olabilirsiniz ve her şeyi hazır hale getirdiğiniz için memnun olacaksınız.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

Bu noktada, hamileliğiniz boyunca daha önce yaşadığınız şeyleri daha fazla hissedebilirsiniz. Şimdiye kadar kendinizi harika hissettiyseniz, muhtemelen bu şekilde devam edersiniz. Üçüncü trimesterde tipik yan etkiler yaşadıysanız, örneğin bacak krampları, mide ekşimesi ve kabızlık, semptomlar devam edebilir veya biraz daha kötüleşebilir. Sağlıklı bir diyet yemeye, bol su içmeye ve biraz egzersiz yapmaya devam edin.

Komplikasyon yaşamadıysanız, muhtemelen egzersize devam edebilirsiniz, ancak bazı aktiviteleri değiştirmeniz gerekebilir. Egzersiz, kabızlık, yorgunluk ve sıvı tutulumu gibi sorunlara yardımcı olabilir.

Yalnızca birkaç ay kaldığı için, muhtemelen hamileliğin iniş çıkışlarına alışkınsınızdır. Bazı günler enerjik ve heyecanlı hissedebilir, diğer günler rahatsız ve endişeli olabilirsiniz. Herkesin ruh hali dalgalanır, ancak hamilelik sırasında ruh hali değişimleri daha sık olabilir.

İlk trimesterde ruh hali değişimleri yaşadıysanız ve sonradan düzeldiyseniz, bu değişimler son trimesterde yeniden ortaya çıkabilir. Rahatsız hissetmek, hormonal değişiklikler ve doğum endişesi arasında, ruh halinizin dalgalanması şaşırtıcı değil.

İniş çıkışlar yaygındır, ancak depresyon yaşarsanız, sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Depresyon belirtileri arasında üzüntü, aktivitelerden zevk alamama, anksiyete ve iştahsızlık bulunur. Hamile ve doğum sonrası kadınların yaklaşık yüzde onu depresyon yaşar. Hamilelik sırasında tedavi edilmezse, depresyon düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma yol açabilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz yaklaşık üç pound ağırlığında ve bir marul başı büyüklüğünde. Bebeğinizin tüm organları gelişmiş olmasına rağmen, tüm sistemlerini ince ayar yapmak için daha fazla zamana ihtiyacı vardır.

Bebeğinizin beyni hızla gelişen bir sistemdir. Bebeğinizin beyin dokusu bu zamana kadar pürüzsüzdü. Ancak şimdi beyni kıvrımlar veya kırışıklıklar geliştirdi, bu da artan nöron gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Bu hafta ayrıca birkaç değişiklik daha getiriyor. Bebeğinizin başı ve uzuvları artık orantılı ve daha fazla kas kontrolü kazanmaya devam ediyor. Birkaç hafta önce bebeğinizin karaciğeri kırmızı kan hücreleri üretiyordu. Ancak şimdi kemik iliği, doğumdan sonra gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin üretimi rolünü devraldı.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek eşyaları satın almaya başladıysanız, dikkate almanız gereken bir şey de bebeğinizin nerede uyuyacağıdır. Bazı ebeveynler, yenidoğanlarının kendileriyle aynı yatakta ya da yataklarının yanında bir beşikte uyumasını tercih eder. Bebeğinizi beslemek için her birkaç saatte bir kalkarken onu yanınızda bulundurmak pratiktir.

Diğer ebeveynler, bebeklerini doğrudan odalarına koymayı tercih eder. Bazı ebeveynler için, biraz olsun kendilerine ait bir alanın olması güzel olabilir. Ayrıca, bebeğinizi odasında uyumaya erken alıştırmak da faydalı olabilir.

Bazı doktorlar, yenidoğanınızla aynı yatakta uyumanızı önermeyebilir. Endişe, bebeğinizin yatak örtüsü altında veya çevresinde çok sıcak olabileceği ve aşırı ısınmanın ani bebek ölümü sendromu için bir risk faktörü olduğudur.

Bebeğinizi yanınızda bulundurmayı tercih ediyorsanız, yatağınıza bağlanan bir beşik olan ortak uyku beşiğini düşünebilirsiniz. Ortak uyku beşiği, bebeğinizin kendi ayrı alanına sahip olmasına izin verir, ancak yine de bir kol mesafesi uzaklıktadır.

Bağımsız bir beşik de başka bir seçenektir. Yatağınıza bağlanmaz, ancak bir beşikten daha küçüktür ve yatak odanıza sığabilir ve bebeğinizi yakında tutar.

Unutmayın, en iyi uyku düzenlemesi aileniz için en uygun olanıdır. Bebeğiniz için en güvenli uyku düzenlemesi konusunda herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzla konuşun.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir