25 Haftalık Gebelik

Bir hafta daha geçti ve bebeğinizle tanışmaya bir adım daha yaklaştınız. Henüz isim düşünmeye başlamadıysanız, şimdi başlamak için iyi bir zaman çünkü küçük bebeğiniz sandığınızdan daha erken burada olacak. Bu arada, ikinci trimesterinizin son birkaç haftasının tadını çıkarmaya çalışın.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

25. haftada, göbeğinizin altında bir futbol topu varmış gibi görünebilirsiniz. Rahminiz artık karnınızı dışarıya ve yukarıya doğru itiyor. Şekliniz değiştikçe, dengenizin eskisi gibi olmadığını fark edebilirsiniz. Çoğu günlük aktivitenize devam edebilirsiniz, ancak dengenizi kolayca kaybedebileceğiniz şeylerden kaçının.

    İkinci trimesterinizde, saçlarınızın daha kalınlaştığını fark etmiş olabilirsiniz. Hormonlar, saçlarınızın büyüme evresinde daha uzun süre kalmasına neden olur, bu yüzden hamilelik öncesine göre daha az saç dökülmesi yaşarsınız.

    Başınızdaki kalın saçlar hamileliğin en sevdiğiniz yan etkilerinden biri olabilir. Ancak, çene veya üst dudak gibi diğer vücut bölgelerinde de artan tüylenme görülebilir. Biraz daha fazla cımbız kullanmanız gerekebilir, ancak bu aşırı tüylenme doğumdan birkaç ay sonra durmalıdır.

    Ellerinizde, özellikle sabahları, karıncalanma hissi de fark edebilirsiniz. Evet, elleriniz bile hamilelikten etkilenebilir. Bu karıncalanma hissi, bilekteki sinirlerin sıkışmasından kaynaklanır. Bu sıkışma, hamilelik sırasında yaygın olan sıvı tutulumundan kaynaklanır.

    Aynı zamanda ayaklarınızda da karıncalanma olabilir. Bebeğiniz rahat bir pozisyon bulabilir, ancak bu pozisyon sinirlerinizden birine veya kan damarlarınıza baskı yapabilir. Kan damarları biraz daralır ve ayaklarınıza kan akışı azalır, bu da uyuşmaya neden olur. Ayağa kalkmak ve dolaşmak dolaşımın geri dönmesine yardımcı olur.

    Bebeğinizde Neler Oluyor?

    Bebeğiniz bu günlerde büyüyen hamile karnınızın tamamen dolmasına neden oluyor. Bebeğiniz kilo alıyor ve şu anda yaklaşık iki kilo ağırlığında. Bebeğiniz ayrıca pembeleşiyor ve daha fazla saç uzatıyor.

    Bebeğinizin yüz hatları tamamen gelişti. Burun delikleri tıkalıydı, ancak açıldılar ve çok yakında gözleri de açılacak.

    Bebeğiniz daha koordineli hale geliyor ve kollarını ve bacaklarını daha verimli kullanmayı öğreniyor. Örneğin, yumruk yapabilir ve ayaklarını tutabilir.

    Geçmişte, bebeğinizin kalp atışını duymak istiyorsanız, bir fetal Doppler kullanmanız gerekirdi. Ancak şimdi bebeğinizin kalbi o kadar güçlü ki, kalp atışını normal bir stetoskopla duyabilirsiniz.

    Ayrıca, günün belirli saatlerinde bebeğinizin hareketlerini hissetmediğinizi fark edebilirsiniz. Hareket etmediği zamanlar, düzenli bir uyku düzeni geliştirdiği için olabilir. Ancak, doğduğunda düzenli bir uyku programı geliştirmek için zamana ihtiyacı olacağı için buna fazla alışmayın.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Hamileliğinizin yarısından fazlasını tamamladınız. Hamile olmayı sevseniz de, doğumu dört gözle bekleseniz de, bu küçük adam veya kız kesinlikle doğacak.

    Bebeğinizi doğurma düşüncesi heyecan ve biraz endişe getirebilir. Çoğu hamile kadının “Bunu nasıl yapabilirim?” diye merak ettiği bir an vardır.

    Yardımcı olabilecek bir şey doğum sınıfına katılmaktır. Doğum sınıfı sadece nefes egzersizleri öğrenmekle ilgili değildir. Doğumun her aşamasında ne bekleyeceğinizi öğrenirsiniz. Ağrı kesici seçenekleri ve doğum pozisyonları hakkında da bilgiler genellikle tartışılır.

    Olası tıbbi müdahaleler, örneğin sezaryen ve forseps kullanımı da ele alınabilir. Rahatlama teknikleri ve temel yenidoğan bakımı da sunulabilir.

    Öğreneceğiniz tüm bilgilere ek olarak, doğum sınıfı diğer bekleyen ebeveynlerle tanışma ve bu deneyimi partnerinizle paylaşma fırsatı sunar.

    Bir sınıf seçerken, müfredatı inceleyin ve sınıf boyutu ve maliyeti hakkında bilgi alın. Doğum sınıfı bulmak oldukça kolay olmalıdır. Çoğu hastane ve doğum merkezi doğum sınıfları sunar. Düşünebileceğiniz diğer sınıflar arasında emzirme ve bebek CPR’ı bulunur.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir