22 Haftalık Gebelik

Hala kendinizi harika hissettiğiniz ve enerji dolu olduğunuz günler olabilir, ancak karnınız büyümeye devam ettikçe ekstra yük taşımaktan biraz daha yorulabilirsiniz. Hamilelik ağrı ve sancıları hissettiğiniz günlerde kendinize iyi bakmayı unutmayın.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

22. haftada hala üçüncü trimesterden birkaç hafta uzaktasınız, ancak karnınız kesinlikle hızla büyüyor. Rahminiz karın kaslarınızı öne doğru itmiş olabilir, bu da göbek deliğinizin içeri yerine dışarı çıkmasına neden olmuş olabilir. Yeni göbek deliğinizden hoşlanmıyorsanız, doğumdan birkaç hafta sonra tekrar içeri dönecektir.

    Karnınız büyüdükçe, ağırlık merkeziniz değişir. Bu değişim duruşunuzu etkiler ve sırtınızı zorlayabilir. Hamilelik hormonları, doğum için hazırlık olarak bağ ve eklemleri gevşetir. Ancak bu arada, zayıflamış bağlar sırtınıza daha az destek sağlayabilir. Ekstra ağırlık da sırt ağrısını artırabilir.

    Hamilelik sırasında sırt ağrısı çok yaygındır ve kadınların yüzde 70’ine kadarını etkilediği düşünülmektedir. Sırt ağrısı olasılığını azaltmak için sırt ve çekirdek kaslarınızı güçlendiren egzersizleri düşünün (Önce sağlık sağlayıcınızdan onay alın). Hamileliğinizin geri kalanı boyunca yüksek topuklu ayakkabıları terk etmek isteyebilirsiniz. Karnınızın altına destek kemeri takmak da rahatsızlığı azaltabilir.

    Bu hafta bebeğinizin hareketlerinin güçlendiğini ve bir düzen geliştirmeye başladığını fark edebilirsiniz. Örneğin, küçük bebeğiniz gece kuşu olabilir ve siz dinlenmeye oturduğunuzda hareket etmeye başlayabilir. Ayrıca, yemek yedikten sonra veya gergin hissettiğinizde bebeğinizin daha fazla hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Gergin veya sinirli olduğunuzda, adrenalin üretirsiniz ve bu da bebeğinizin biraz daha aktif olmasına neden olabilir.

    Bebeğinizde Neler Oluyor?

    Bebeğiniz hızla büyüyor ve şimdi yaklaşık 450 gram ağırlığında ve bir spagetti kabağı büyüklüğündedir. Gelişimi hızlı bir tempoda ilerliyor.

    Sinir sistemi, her hafta duyularını keskinleştiriyor. Örneğin, sesleri işlemeye başlıyor. Küçük yuvasında duyacak pek bir şey olmadığını düşünebilirsiniz, ancak kalp atışlarınızı, nefesinizi ve sesinizi duyabiliyor.

    Ayrıca, dünyasını dokunarak keşfediyor. Nesneleri kavrama yeteneğini geliştiriyor. Bir ultrason, ayak parmaklarına uzanabildiğini veya göbek kordonuna ulaşabildiğini gösterebilir.

    Rahminizin içine bakabilseydiniz, bebeğinizin daha fazla saçının çıktığını görebilirdiniz. Şaşırtıcı olan, saçının beyaz olmasıdır. Bu aşamada, küçük bebeğinizin saçında pigment yoktur, bu yüzden beyazdır. Ancak tabii ki, bu zamanla değişecektir.

    Bebeğinizin doğumda ne kadar saçı olacağı konusunda bekleyip görmeniz gerekecek. Bazı bebekler dolu bir saçla doğarken, bazıları neredeyse kel doğar. Bebeğinizin doğduğunda ne kadar saçı olacağı tamamen genetikle ilgilidir.

    Bebeğinizin nasıl görüneceğini veya ona ninni söylemenin ne kadar tatlı olacağını hayal edebilirsiniz. Ancak hamilelik sırasında gece rüyaları bazen biraz daha az ideal olabilir. Örneğin, bazı kadınlar hamilelik sırasında önceki dönemlere göre daha tuhaf veya son derece canlı rüyalar görebilir. Kabuslar da hamilelik sırasında yaygındır.

    Peki, bu durum neden böyle? Kendinizi oldukça iyi hissetseniz ve anne olma konusunda heyecanlı olsanız bile, rüyalarınız tuhaf ve hatta korkutucu olabilir.

    Bazı kadınların hamilelik sırasında tuhaf rüyalar yaşamasının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak beyninizin, her gün yaşadığınız tüm duygular ve düşüncelerle başa çıkma yolu olabilir.

    Anne olma konusunda heyecanlı ve mutlu hissetmek ve yine de tüm değişiklikler hakkında korku ve endişe duymak tamamen normaldir. Bir gün içinde birkaç duygu yaşayabilirsiniz. Örneğin, bebek odasını nasıl dekore edeceğinizden iyi bir anne olup olmayacağınıza kadar milyonlarca düşünceniz olabilir. Beyniniz aşırı yüklü olabilir ve canlı, bazen tuhaf rüyalarla işleri halletmeye çalışabilir.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir