21 Haftalık Gebelik

Karnınız son birkaç haftada çok hızlı büyümüş olabilir. Ayrıca, bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlamış olabilirsiniz, bu başlangıçta biraz garip gelse de heyecan vericidir. Bebeğiniz de kendi büyüme ataklarını geçiriyor ve kilo almaya devam edecek.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

Son zamanlarda en iyi arkadaşınızla öğle yemeği randevusu yapmayı unuttunuz mu ya da sürekli telefonunuzu kaybediyor musunuz? Merak etmeyin, aptal olmuyorsunuz. Sadece geçici olarak hamilelik beyni yaşıyorsunuz.

Hamilelik beyninin var olduğunu belirten kesin çalışmalar olmasa da, hamilelik sırasında beynin farklı işlediğini gösteren araştırmalar var.

Daha unutkan veya odaklanmamış olmanızın birkaç farklı nedeni olabilir. Örneğin, sık sık tuvalete gitmek, bacak krampları veya diğer hamilelik semptomları nedeniyle iyi uyuyamıyor olabilirsiniz. Uyku eksikliği unutkanlığa neden olabilir. Ayrıca, yapmanız gereken tüm kararlarla meşgul olabilirsiniz, bu da sizi biraz daha az odaklanmış bırakır. Her ne sebeple olursa olsun, bazen biraz aptalca hissediyorsanız, bunu bebeğinize suçlayın ve muhtemelen her şey affedilecektir.

Hamilelikte alabileceğiniz bir yan etki, hamilelik ışıltısıdır. Artan kan akışı nedeniyle cildiniz biraz parlayabilir. Unutmayın, hamilelikte kan hacmi yüzde 50’ye kadar artabilir. Ayrıca, hamilelik hormonları yağ bezlerinizin daha üretken hale gelmesine neden olabilir. Ekstra yağ cildinize biraz parlaklık verebilir. Umarız çok yağlı hale gelmez. Fazla yağ cildinizi çok yağlı yapıyorsa, yağsız nemlendirici ve makyaj kullanmayı deneyin. Fazla yağı emmeye yardımcı olmak için günde birkaç kez cildinizi bir parça pirinç kağıdı ile silin.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebeğiniz bir nar büyüklüğünde ve yaklaşık 370 gram ağırlığında. Göz kapakları şimdi oluştu, ancak gözleri birkaç hafta daha kapalı kalacak.

21 hafta itibarıyla, bebeğinizin tüm organları ve parçaları gelişmiş durumda ve her geçen gün daha fazla işlev görüyor. Organ sistemleri de birlikte daha iyi çalışmaya başlıyor. Örneğin, bebeğinizin dalağı ve karaciğerine ek olarak, kemik iliği de kan hücreleri üretiyor.

Birkaç hafta önce, bebeğinizin tat tomurcukları gelişmeye başladı ve küçük bebeğiniz yutmayı öğrendi. Bu hafta, bebeğinizin sindirim sistemi dış dünyaya hazırlanırken, küçük miktarlarda amniyotik sıvı yutacak.

Bu sıvı, bebeğinize rahat bir yastıklı ev sağlar ve şimdi biraz şeker ve hidrasyon sağlar. Bu, bebeğinizin ana besin kaynağı olmasa da, yutma pratiği yapma şansı verir, böylece tanıştığınızda bu konuda uzmanlaşmış olur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin doğumu için henüz erken olsa da, vücudunuz hala gerçek şey için biraz pratik yapmak isteyebilir. İkinci trimesterin ortalarına doğru, Braxton Hicks kasılmalarını hissetmeye başlayabilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları, rahminizin aralıklı olarak sıkışmasıdır.

Henüz herhangi bir kasılma hissetmediyseniz, muhtemelen önümüzdeki birkaç hafta içinde hissedeceksiniz. İlk kez meydana geldiklerinde, neler olup bittiğini merak edebilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları, rahminizin sıkılaştığını hissettirebilir. Karnınıza elinizi koyduğunuzda sert olabilir.

Braxton Hicks kasılmaları, doğum sırasında yaşayacağınız kasılmalardan farklıdır. Genellikle daha az ağrılıdırlar ve ilerlemezler. Gerçek kasılmalar genellikle birbirine daha yakın gelir ve daha ağrılı hale gelir.

Braxton Hicks kasılmalarının nedeni hamilelik hormonlarıdır. Bunu rahminizin doğuma hazır olması için pratik olarak düşünebilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları, egzersiz sırasında veya tüm gün ayakta olduğunuzda daha sık meydana gelebilir. Susuz kalmak da kasılmalara yol açabilir. Dolup taşan bir mesane de onları tetikleyebilir.

Braxton Hicks kasılmaları başladığında, sadece geçmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu, doğum sırasında kullanmayı planladığınız nefes alma egzersizlerini veya rahatlama tekniklerini pratik yapmak için iyi bir zamandır. Pozisyon değiştirmek de yardımcı olabilir. Ayrıca, yeterince su içtiğinizden emin olun.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir