18 Haftalık Gebelik

Gebelikte 18.hafta  bebeğinizin neredeyse bütün hareketlerini hissedeceksiniz. Daha önceden bir hamilelik geçirdiyseniz bebeğiniz hareketlerini önceki haftalarda hissetmeye başlayabilirsiniz. İlk hamileliğinizde olsa 2. hamileliğinizde olsa her hamilelikte bebeğinizin içinizde kıpırdanmaya başlaması bir anne adayı için muhteşem bir duygudur.

Bebeğinizin hareketleri başlarda sizin için gaz veya bağırsak hareketleri gibi gelebilir ama bebeğiniz içinizde hareket ettikçe onunla yaşamaya alışacak ve hangi hareketlerin bebeğinize ait olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Bebeğinizi koruyan amniyon sıvısı onun hareketlerini hissetmenizi engelliyordu fakat bebeğiniz eskisinden büyük ve hareketli olduğu için artık onu daha kolay hissedeceksiniz.

Gebelikte 18.Hafta Annedeki Değişim

18. haftaya ulaştınız hemen hemen gebelik serüveninizi yarıladınız diyebiliriz.

Çevrenizdekiler gebeliğinizi fark edip yorumlar yapıp, tavsiyelerde bulunacaklardır.

Kayın valideniz eminiz ki size engin tecrübelerini anlatmaktan çekinmeyecektir.

Muhtemelen eşiniz henüz olup bitenlerin, sizdeki değişimin ne olduğu konusunda çok fazla fikir sahibi değil ama olup bitenleri sizin kadar merak ediyordur. Sizden fazla internete girip sizden fazla bilgi sahibi olmaya çalışıyordur. Yaşadıklarınızı ve sizdeki değişimi eşinizle paylaşın süreci bilmesi onu mutlu edecektir.

Öneri ve tavsiyeleri dinleyin veya dinliyormuş gibi yapabilirsiniz önemli olan doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmenizdir. İnsanları kırmamak ve destek oldukları hissi verebilmek adına “Teşekkürler paylaşımlarınızı aklımda tutarım.” Diyebilmek sıkıntılı durumlardan sizi kurtarabilecek sihirli cümleniz olacaktır.

Gebelik süresince hayatınızda çok şey değişecek, sevdiğiniz yemeklerden tutun hobi ve alışkanlıklarınıza kadar, bu değişime siz bile şaşıracaksınız.

Değişim sizi belki yoracak ve sıkacaktır. Ama bu sürecin keyifli geçmesi sizin elinizde mutlu olmaya çalışın ve mutlu olacağınız aktivitelere katılın.

Kan şekerinizdeki düşmeler, kalbinizin yoğun tempoda çalışması bazen baş dönmeleri yaşamanıza neden olabilir. Düşen kan şekerinizi yükseltmek için çeşitli meyvelerle ara öğünlerinizi süslemeniz açlık hissinizi bastıracaktır.

18. gebelik haftasıyla beraber şikayetleriniz giderek azalacak bunun yerini açlık hissi alacaktır. Bu nedenle gereksiz kilo aldıran gıdalara çok fazla ağırlık vermeyin. Hızlı kilo alımı mide şikayetlerine ve reflüye neden olabilir.

İştahınızın git gide arttığı bir dönemdesiniz. Bu haftadan sonra çok fazla yiyip aşırı kilo almamaya dikkat etmelisiniz. Aldığınız fazla kiloları ileride vermekte zorlanabilirsiniz.  Sindirimi kolay enerji değeri yüksek besinler tüketmenizde yarar var.

Hamilelikte 18.hafta  gereğinden fazla kilo aldıysanız hamilelik çatlaklarınız oluşmaya başlayabilir. Bu durum aşırı kilo alıp vermekten de olur. Hamilelik çatlaklarına susam veya badem yağı sürebilirsiniz. Bunu önlemek için kremlere avuç dolusu paralar harcamanıza gerek yoktur. Pek işe yaradıkları söylenemez

Uyurken horlama gibi bir durum karşılaşırsanız bunun sebebi burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığını gidermek için tuzlu su spreyi kullanmanızda yarar var. Uyurken yan yatmanız ve bu spreyleri kullanmanız horlamayı engeller.

Gebelikte 18.hafta rahminiz bir kavun büyüklüğünde ve göbek deliği ile kalça kemiği arasındadır. Uzun süre ayakta kalmanız günün sonunda bedeninizi yorgun hissetmenize neden olur.

Hamileliğiniz istem dışı olduysa bundan sonraki haftalarda bebeğinizin kıpırtılarını hissettikçe bebeğinizle aranızdaki bağlar güçlenecek ve hamilelikten zevk almaya başlayacağınız bir dönem sizi bekliyor olacaktır.

Bebeğinizin bu ilk kıpırtılarını eşinizle de paylaşmanızda yarar vardır. Çünkü an az sizin kadar eşinizde bu duyguları yaşamaya hakkı var.

Belki de artık nasıl bir doğum yapacağınızı düşünme ve bebeğinizin odasını düzenleme zamanı geldi. Karnınız büyüdükçe bütün bunlara koşuşturacak kadar enerjiniz olmayabilir.

Kan hacminiz arttıkça kalbinizin bu kanı vücudunuza pompalayabilmesi için çok çalışmaktadır. Eğer hala sigara içmeyi bırakmadıysanız kalbinize zarar verdiğinizi unutmayın ve bu saatten sonra hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için sigara içmeyi bırakmalısınız.

Hamilelikte 18.Hafta Bebeğinizdeki Değişim

18. gebelik haftası bebeğiniz yaklaşık 14 cm uzunluğunda( Baş-popo mesafesi) 18 gr ağırlığındadır. Bir greyfurt büyüklüğündedir. greyfurt-bebek

Mekanyum adı verilen ilk dışkısı oluşmuştur. Mekanyum yapışkan kıvamda, koyu yeşil renktedir. Bebekler ilk kakalarını doğumdan sonra ilk birkaç saat içerisinde yaparlar. Bazen bebekler ilk kakalarını annelerine hediye olarak rahim içerisinde de yapabilirler. Mekanyum ölü hücreler, salgılar ve amniyotik sıvıdan oluşmaktadır.

gebelik-18-hafta-bebek-ultrasonu

Bebeğinizin el ve ayaklarındaki kıvrımlar belirginleşmeye başlamıştır. Parmak izleri oluşmaya başlamıştır.

İç kulak kemikleri ve sinirler gelişmektedir. Bebeğiniz sizin kalp atışlarınızı duyabilir, dışarıdan gelen seslerle irkilebilir.

Kıkırdak doku kemikleşmeye devam eder. Bacak ve köprücük kemikleri ilk kemikleşen yapılardır. Tat alma duyusu gelişmeye başlar. Acı ve tatlıyı ayırt edebilir.

Yüz mimikleri yapabilir, esneyebilir hıçkırabilir ve suratını asabilir.

Emme ve yutkunma gibi ağız hareketleri yapan bebeğiniz 18. haftada başparmağını emmeye başlayabilir. Emme refleksi doğuştan gelen yaşamsal bir reflekstir. Bu hareketini kontrole gittiğinizde ultrasonda da görebiliriz.

Hamilelikte 18.Hafta  bebeğinizin kıkırdak olan kemikleri artık sertleşmektedir. Kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için bu haftadan sonra bol süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz.

Bebeğiniz büyüyüp hareketlendikçe yeri dar gelmeye başlayacaktır. Plasenta, göbek kordonu ve amniyon sıvısı bebeğiniz doğana kadar rahminizde yerini daraltacaktır. Ama rahminizin esneme özelliği sayesinde bebeğiniz rahatça hareket edecektir. Ve her hareketini daha rahat hissedeceksiniz.

Gebelikte 18.Hafta Önerileri

Gebelikte 18.Hafta Önerileri: Bebeğinizin kemiklerinin gelişimi açısından vücudunuzdaki kalsiyum gereksinimini karşılamak için kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeyi ihmal etmemek gerekiyor.

Kalsiyum hangi besinlerde bulunur?

kalsiyum-iceren-urunler

_Süt(mandıra sütü kullanılmalı, hazır sütler en son tercih edilmelidir.), yoğurt(Bulabilirseniz ekşiyebilen ev yapımı yoğurt), peynir(süzme ve kaşar peynirinde daha fazla kalsiyum bulunur. Mozeralla ve çedar peynirler de olabilir.)

_Sebzeler: Dere otu, Tere, haşlanmış brokoli, bamya, barbunya, bezelye, kuru fasulye, kereviz, haşlanmış ıspanak, asma yaprağı, roka, toz acı biber.

_Kuruyemişler: Badem, fındık, ceviz, susam, keten tohumu(öğütülmemiş ve işlenmemiş).

_Tatlılar: sütlaç, vanilyalı dondurma.

_Balıklar: Sardalya ve somon

_Ekmek ve Tahıllar: Pirinç, tam tahıl ekmeği; kepekli ekmek.

_Meyveler: Kayısı, incir, üzüm, portakal.

Doğuma yaklaştığınız için sizi yormayacak minik yürüyüşler ve egzersizler yapmanız kolay bir doğum için size yardımcı olacaktır.

Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.

Sigara İçen Anne Adayları İçin Riskler

Gebelikte Sigaranın Zararları

gebelik-sigara-riski

_Düşük riski artar.

_Doğum beklenenden daha erken gelişebilir.(Erken doğum riski)

_Bebeğiniz kilosu düşük olarak doğabilir.

_Gebelikte kanama riskleri yaşanabilir.

_Sigara tüketen hamilelerin bebeklerinin yeni doğan dönemlerinde ölüm riski yüksektir.

_sezeryan doğumu gerektirebilir.

_Emzirme döneminde annenin süt miktarını düşürebilir.

_Bebekte promoni ve bronşit riski artar.

Gebelik dönemi anne adayının sigara alışkanlığını bırakabilmesi için en ideal dönemdir. ‘Zaten içiyordum verdiği kadar zarar vermiştir.’ Düşüncesi yanlıştır. Bebeğinizi sigaraya maruz bırakmaya, her ne kadar onun annesi olmuş olsanız bile, hakkınız yok.  Tümüyle bırakmak zor geliyorsa sayısını olabildiğince düşürün.

Uyurken yan yatmayı alışkanlık haline getirin.

Gün içerisinde 30 dk yan yatarak ayaklarınızı dinlendirin.

Eğer hala bir doktora gitmediyseniz 18.haftada artık bir doktora gidip ultrason taraması yapmalısınız. Bu randevuya eşinizle gitmeniz ikiniz için de güzel bir anı olarak kalacaktır.

Hamilelikle ilgili aklınıza takılan sorular varsa bunları not edip doktor kontrolüne gittiğinizde sorabilirsiniz.

70 Yorum
  1. sibel 5 sene önce
    Cevapla

    18+3 gün hamileyim fakat karnımı gece kasıyorum bunun bebeğe zararı varmı

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Sibel hanım,

      Gece karnınızı kasmaktan kastınız nedir?

  2. Nebiye 5 sene önce
    Cevapla

    18. Haftadayim doktorum kan hapı verdi ama henüz alıp baslıyamadim bunun bir zararı olur mu

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Nebiye hanım,

      İlacı almanız mı zararlı oluru soruyorsunuz yoksa hala ilacı almamış olmayı mı?! Sorunuz net değil.
      Ancak ilacı doktorunuz size önerdiğine göre ihtiyacınız olmalı ve buna en kısa zamanda başlamalısınız.

  3. Betül ylkc 5 sene önce
    Cevapla

    Merhaba. İlk gebeliğim ve henüz bebeğimin hareketlerini hissedemiyorum. Normal bir durum mu?

  4. Betül ylkc 5 sene önce
    Cevapla

    Merhaba. İlk gebeliğim ve henüz bebeğimin hareketlerini hissedemiyorum. Normal bir durum mudur?

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Betül hanım merhaba,

      Bebeğinizin hareketlerini ortalama 18-20. haftalar arasında hissetmeye başlayabilirsiniz. İlk gebeliklerde bu 1-2 hafta daha gecikebilmektedir.

      Eğer hareket etmiyor olmasıyla ilgili korkularınız ve soru işaretleriniz varsa doktorunuza bu konuda başvurmanız elbette daha sağlıklı olacaktır.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

  5. Nebiye 5 sene önce
    Cevapla

    Merhaba. Doktorum vegaferon adında bir kan ilacı verdi. Henüz başlamadım. Prospektüsünde ilacın 0.350 mg folik asit icerdigi yazıyor. Ben zaten folik asit hapı kullanıyorum. Kan hapına başladığımda folik asit hapını bırakmalımıyım?Kullanacaksam eğer ne zamana kadar kullanmalıyım?

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Nebiye hanım merhaba,

      Doktorunuz size nasıl söylediyse öyle kullanmanız lazım. İlaç-doz bilgileriyle ilgili sorulara internet üzerinden cevap verilmesini etik ve doğru bulmuyorum.

      Ancak Vegaferon’la Folik Asitinizi birlikte kullanmaya devam edin. Folik Asitinizi kesmeyin. Doz ve kullanım süresi ile ilgili sorularınızı sizi takip eden ve gebelik sürecinize benden çok daha fazla hakim olan doktorunuza sormanız uygun olacaktır.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

  6. Yasemin 5 sene önce
    Cevapla

    Merhaba hocam , 18haftalık hamileyim. Dr um ultrasonda bebeğin eşi önde doğum kanalını kapatmış Dedi. Takip edicez Dedi. Benim merak ettiğim Bundan. Sonraki süreçte düzelme olur mu, ??? düzelmesi için benim yapacağım nedir ????Bebeğim eşinin önde olması Bebek için Nasıl bir sakınca doğurur??? .

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Yasemin hanım merhaba,

      Bu durumda sizin yapacağınız hiçbir şey yok maalesef. Sadece süreç doğuma kadar takip edilecek.

      Doğum zamanınıza kadar eğer hala bebeğinizin eşi(plasentası) yer değiştirmemiş olursa normal doğum mümkün olmayacağı için sezeryanla doğumunuz gerçekleştirilmek zorunda kalacaktır.

      Bu konuda boş yere çok fazla korkup kafanızı takmayın, gereksiz stres bebeğinize daha çok zarar verecektir.
      Doktorunuza güvenin ve onun söylediklerini yapın.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

  7. Sevda 5 sene önce
    Cevapla

    İi günler ben 18 haftalik hamileyim doktorum ultrason a baktığında erkeğe benziyo demişti bi başka doktora gittim emin olmak için oda kıza benziyo dedi ne kadar doğru nasıl öğrenebilirim şimdiden teşekkürler

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Sevda hanım merhaba,

      2 ayrı doktor 2 farklı şey görebilir, çünkü göbek kordonu zaman zaman kız çocukları erken düşündürebildiği gibi zaman zaman da duruş pozisyonuna bağlı olarak erkek çocuk kız görülebilir.

      Farkındaysanız eğer doktorlarınız hiçbir zaman net konuşmazlar, konuşamazlar.

      Üstüne üstlük şu an yaptığınız çok anlamsız. 2 ayrı uzmanın ultrasonla yaptığı muayeneyi bana şifaen söyleyip benden cevap beklemeniz çok da mantıklı olmasa gerek.

      Böyle konuları kafanıza çok takmayıp bebeğinizin sağlığıyla alakalı konulara özen göstermenizi öneririm. Kız ya da erkek olmasından öte sağlıklı olmasını dileyin.

  8. Handan 4 sene önce
    Cevapla

    İkinci gebeliğim henüz 18 haftalık hamileyim bebeğin haraketlerini hissetmiyorum henüz normal mi

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Handan hanım,

      18. Haftada hiç hareket hissetmemiş olmanız pek de normal değil diye düşünüyorum.

      Doktorunuza bu konuyu danışmanızda fayda var.

  9. Sedef 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba hocaM 18 haftalık hamileyim oturup ayağa kalktığında vajinamin kemiğinin üstünde ağrı oluşuyor ve bir süre dogrulamiyorum. Ayakta yere egildigimde ise karnimda ağrı oluşuyor.neden olabilir .

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Sedef hanım,

      Bu konuda doktorunuza muayene olmanızı öneririm. Gerekli ileri tetkiklerle kontrolünüz yapmak isteyebilir.

  10. Zeynep 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba benim bu 5. Gebeliğim 2 düşük bide bos gebelikten kürtaj oldum bi tane oğlum var 6 yaşında normal doğum yaptım ve şuan 18 haftalık hamileyim. Size sorum bu haftadan sonra düşük yapma riskim hala varmı? Birde oglumun doğumunda plasentanın yapışık olması nedeniyle doğumdan sonra anestesi aldım ve raporumda anestezi altında elle halas ve bumm küretaj yapıldı yazıyo ve de sabaha kadar gözlem odasında kaldım tansiyonum 6 kanamam durmuyodu hayati riskim çok yüksekti. Bu doğumumda da aynı şeyleri yaşama ihtimalim varmı? Şimdiden tşkr ederim

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Zeynep hanım,

      Her gebelikte benzer sorunları yaşama riskiniz elbette yüksek. Daha önce hikayenizin olmasıysa sizin riskinizi normal popülasyona göre biraz daha arttırabiliyor.

      Ancak; sizin bu yaşadığınız komplikasyonların esas sebebinin ne olduğu bu riski esas belirleyecek faktördür. Eğer ilk gebeliğinizden farklı bir doktora gidiyorsanız bu dosyalarınızı da mutlaka onunla paylaşın. Doktorunuz alabileceği önlemleri alacaktır.

  11. Su 4 sene önce
    Cevapla

    Meraba benim 2 gebeligim ve ben sirt ustu yatiyorum hep bebege bi zarari olur mu

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Su hanım,

      Sürekli aynı yöne yatmanız bebeğinize zarar verebilir. Yüzüstü haricinde pozisyonunuzu zaman zaman değiştirerek uyuyun. Özellikle yan.

  12. Berrin 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba dr bey. Ben 18 haftalik hamileyim .elevit ve kan olaci kullaniyorum. Kansizligim yok aama dr. Iyisini bilir diye ilacimi aksatmadan aliyorum. Benim sıkıntım kan ilacini başladı başlayalı kabizim. Ve gaitam simsiyah. Yaklasik rahat 1 aydir bu devam ediyor. Bacagimda hafif karnimda bazen keskin kasılmalar oluyor ama ben atlarmasini biliyorum . Arkadasim magnezyum almami ve kabizligimada iyi gelecegini soyledi. Ben su an sehir disindayim. Siz tavsiye edermisiniz almami?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Berrin hanım,

      İlaç tavsiye gibi konuları kendi doktorunuzdan almanız en doğrusu olacaktır. Etrafınızdaki insanları geçtim, benim bile önermem hatalara yol açabilir.

      Gebelik döneminde kabızlık beklenebilen bir durumdur. İlaçlar da bunu ekstradan etkilemiş olabilir. Öncelikle mutlaka posalı gıda ve su tüketiminizi arttırarak kabızlığı bu şekilde engellemeye çalışın. Mutlaka bir miktar da olsa sizi rahatlatacaktır. Devam etmesi halinde doktorunuzla bu durumu paylaşmanızı öneririm.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

  13. Ayşee 4 sene önce
    Cevapla

    Mmerhaba sayın doktor bey ben 18+4 haftalık gebeyim bu aşırı bacak kasılmalarım var magnoz die bi ilaç kullanıyorum aşırı derecede kasılma oluyor özellikle akşam ve gece arası ilaç harici öneriniz varmı şimdiden teşekürler

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Ayşe hanım,

      Magnezyum içeren gıdaları tüketmenizi öneririm. Tabi bu konuyu doktorunuza da danışmanız en doğrusu olacaktır.

  14. Zeynep 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba hocam. İlk gebeliğim 18. Haftadayım gayet kilolu biriyim henüz bebeğimin hareketlerini hissetmedim nedeni göbekli yapim olduğundan olabilir mi?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Zeynep hanım,

      Kilonuz hissetmemenize sebep olabilir ama ne kadar kilolu olduğunuz burada önemli. Ancak ultrasonda sağlıklı göründüyse korkacak bir şey yoktur.

  15. Sara 4 sene önce
    Cevapla

    Mehaba doktor bey benim 4. Gebeligim 3. Gebeligimde rahim yirtilmasi yuzunden erken dogum yaptim. sorum su bundada ayni sey olabilirmi olmamasi icin benim yapabilecegim bisey varmi acaba simdiden tesekkurler

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Sara hanım merhaba,

      Bu gebeliğinizde de risk maalesef yüksek ve sizin yapabileceğiniz bir şey yok.
      Bu konuda doktorunuzun önerilerine uyun ve onun söylediklerini mümkün oldukça yerine getirin.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…

  16. Pınar 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba Sertaç Bey, 17 haftalık gebeyim ve 3.gebeliğim. Ultrasonla bakıtığında bebeğim sürekli hareket ediyor fakat ben hissetmiyorum daha normalmidir? Ayrıca doktorum cinsiyetini söylemeden hemen önce göbek kordonu var bacak arasında dedi ve saniyeler içinde %90 erkek dedi güvenebilirmiyim?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Pınar hanım merhaba,

      ultrasonda hareket varsa korkacak bir durum yok.
      %90 Erkek ancak %10 da kız olma ihtimali var hala. Bebek doğmadığı sürece cinsiyet asla %100 olmayacaktır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Ancak doktorunuz elindeki bulgularla erkek olduğunu daha ciddi düşünmüştür.

  17. Tuba 4 sene önce
    Cevapla

    merhaba. Sertac bey bebeqim 18 haftalik suan i 17haftalikken cnsiyeti icin dktora gttiqmde dktor kararsz kalmisdi. smdi ise 100%100 erkek dedi yanilma payi varmidir

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Tuba hanım,

      Hata payı çocuk doğana kadar her zaman vardır. Ancak doktorunuz bu kadar emin olduğuna göre elindeki görüntü emin olmasına sebep olmuş. Erkek olma ihtimali çok çok yüksek.

  18. Aslı 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba hocam 38 yaşında ilk gebeliğim ve 16 haftalık hamileyim. Yapılan 2 ‘li tarama testinde yaştan dolayı risk çıkınca 13. Haftada cvs testi yapıldı. Ve sonuç pek iç açıcı değildi. Kromozonların 2 tanesi problemli olduğunu söyledi dr. Fakat plasentadan alınan parçanın hastalıklı olabileceğini kesin sonuç alabilmem için amniyosentez yaptırmam gerektiğini söyledi. bu arada detaylı ultrasonda bebek incelendi çok hareketli ve gayet sağlıklı görünüyor down sendromunda önemli olan ense alın burun gelişimi çok normal. Dr bir profesör bebeğin çok sağlıklı olduğunu söylüyor bana %20 lik bir kendince risk olduğunu söylüyor. Şimdi amniyosentez sonucunu bekliyoruz ama benim psikolojim berbat.çevremdede %100 özürlü denen bir çok çocuk sağlıkla dünyaya gelmiş yani bu tezatlığı nasıl içimden atabilirim teşekkürler

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Aslı hanım merhaba,

      Maalesef tıp hala pek çok konuda %100 garantiyle sonuç veremiyor. Hocamızın da dediği gibi her türlü olumlu sonuca rağmen %20’lere varan negatif bir sonuç gelişme şansı var maalesef.

      O yüzden elimizdeki verilere güvenecek ve gerisinde kötü bir şey olmaması adına dua edebiliriz ancak.

  19. Sümbül 4 sene önce
    Cevapla

    Hocam iyi günler 18 haftalik hamileyim meduller sünger böbrek hastalığım var 24 saat idrarda 812 mg protein kaçağı çıktı tansiyon num şimdilik normal ödem yok kan testinde kreatin değerim 1.9 çıktı biraz yüksek sizce riski nedir preeklampsiye mi benziyor yoksa böbrege baglimidir bu değerler sonuçları nasıl yorumluyorsunuz?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Sümbül hanım merhaba,

      Protein kaçağınızın olması önemli ancak doktorunuzun muayenesi ve tansiyon takibiniz preeklampsi konusunda daha önemli. Lütfen en kısa zamanda Kadın-Doğum uzmanınıza başvurun. Sizinki gibi kronik hastalığı olanların reel takipte olması çok değerli.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

  20. Ayşe 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba hocam 18+3 günlük gebeyim iki gün önce ultrasona girdim ve bebeğimin böbrekleri dolgun görünümlü oldugu yazıyor değerleri biri 5. Diğeri 6.5 olarak ölçülmüş ,doktorum çok önemli değil dedi ama kafama takıldı sizce Nasıl önemlimi yoksa geciçimi ,birde benim yapabileceğim birşey varmı ,cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Ayşe hanım merhaba,

      Öncelikle sizin elinizden gelecek bir şey yok, stres yapıp bebeğinizi zor duruma sokmayın. Doktorunuzun önerilerini dinleyip takibinde kalın.

  21. Dilek 4 sene önce
    Cevapla

    Merhabalar hocam, aşırı derecede üzüntü ve stres bebeği çok etkilermi?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Etkileyecektir.

  22. Emine 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba ben 18 haftalık gebeyim 2. Gebeliğim. Ilk gebeligimde 27. Haftada erken dogum sancılarım başladı ve hamileliğinin kalanını yatarak geçirdim. Rahmimde çok ağrı vardı .25 gun erken dogum yaptim.. şimdi yine rahimde çok ağrım var böyle bi sorun olabilir m?yoksa her hamilelikteki ağrı farklımidir. Ne yapmalıyım..

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Emine hanım,

      Her hamilelikte tekrar edecek diye bir şey yok ancak daha önce bu durumu yaşamış kadınlarda risk daha fazla.
      Yapacağınız şey doktorunuza başvurmak.

  23. Cansu 4 sene önce
    Cevapla

    Hocam merhaba
    Ben 18. Haftami bitirmek uzereyim ama hicbir harekethissetmiyorum.48 kilo ile hamile kaldim suan da 52 kiloyum ama hissedemiyorum.dun becede asiri bir karin agrisi ile uyandim ve 1 saat tuvaletten cikamadim.korkuyorum

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Cansu hanım merhaba,

      Eğer ultrasonlarınızda herhangi bir sorun görünmediyse ve kalp atışı görüldüyse bu konuyu çok kafanıza takıp stres yapmayın lütfen.
      Stres size ve bebeğinize daha çok zarar verir, unutmayın.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…

  24. Mukaddes 4 sene önce
    Cevapla

    Dr bey gerçekten yorumlariniz güzel. Genelde dr unuza basvurun diyorsunuz bu gayet normal fakat bazen kendi doktorlarımiz o kadar stresli ve yoğunlar ki insan bazen gitmek bile istemiyor, dolayısıyla burada sizin cvp vermeniz terapi gibi geliyor.Benim sorum şu; ben de 18.haftamdayim dördüncü gebelik ve yasim 45.bu gebelik süpriz oldu ama ben mujde olarak karsiladim.aslinda soru içerisinde yani kansızlık tsh düşüklüğü d vitamini eksikliği. ..Yani bu durum banada nasil beslenmeliyim onerileriniz.tsk ederim

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Mukaddes hanım merhaba,

      Teşekkürler yorumlarınız için. Ancak doktorunuza başvurun diyorum elbette çünkü sizi muayene eden doktorun yorumlaması gereken konuları sizi hiç görmemiş bir doktora soruyorsunuz. Burada müneccimlik oynamanın lüzumu yok. Ve sağlık üstüne kumar oynanacak bir durum olmadığı için kesin olmadığı sürece asla cevap vermiyorum.

      TSH’nız düşükse ve bu konuda bir tedavi görmüyorsanız eğer en kısa sürede endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız. D Vit içinse doktorunuzun önereceği uygun ilacı kullanmalısınız. Beslenmekten ziyade gerekli takviyelerle çözülecek durumlar bunlar.

  25. Ayşegül 4 sene önce
    Cevapla

    17+4 haftalık hamileyim, 48 kiloyla hamile kaldım şu an 49lardayım, normal midir? Hep zayıf yapılı bir insandım iştahımda açıldı ama henüz bariz bir kilo artışım olmadı ? :(

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Ayşegül hanım merhaba,

      Ultrason takiplerinde bebeğinizin gelişimi yeterli görünüyorsa aldığınız kiloyu çok sorun etmeyebilirsiniz.

  26. kader 4 sene önce
    Cevapla

    merhabalar 17+5 haftalık hamileyim ilk hamileliğim kilolu da değilim 1.70 boy 65 kiloyum sma bebegimin hareketlerini hissedemiyorum bebeğim şuan kasıklarımda mı göbeğime cıkmısmıdır kasıklarımda gibi hissediyorum.

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Kader hanım,

      Bu sorularınızın cevabı ultrasondaki görüntüye göre verilebilir.

  27. Gunay 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba menim ilk hamileliyimdi ve bebegimin hareketlerini karnimda kalbim carpiyor gibi hissediyorum. Cox gozel duygudur. Fakat bende sancilar oluyo bu normal mi?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Günay hanım,

      Her gebelikte sancılar olur. Ancak sancılarınızı çok fazla ya da kanama eşlik ediyorsa doktora başvurmakta yarar var.

  28. Sevil İnce 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba bugün evimizde küçük bir yangın çıktı ve bir miktar dumana maruz kaldım, evde de duvarlara is sindiği için koku hep burnumda. Bu durum beni çok rahatsız ve tedirgin etti. Bebeğim 18+2 günlük. Sizce bir sorun teşkil eder mi? Teşekkür ediyorum sevgiler

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Sevil hanım merhaba,

      Karbonmonoksit solumak her insan için tehlike oluşturur ancak yangın dumanına çok kısa maruz kaldıysanız büyük ihtimalle herhangi bir sorun olma ihtimali çok düşük.

  29. Serap 4 sene önce
    Cevapla

    Merhabalar doktor bey ben 18+2 haftalık hamileyim. Buyuk ultrason için randevum 18 Ocak olarak belirlendi. Bu ultrason ne amaçlı yapılıyor öğrenebilir miyim? Bir de şeker yüklemesi hangi haftalar arasında yapıyorlar bilgi alabilir miyim?
    Şimdiden teşekkürler..

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Serap hanım merhaba,

      “Büyük Ultrason”dan kastınızın ne olduğunu anlamadığım için yorum yapamıyorum.

      Ancak şeker yükleme testi dediğimiz OGTT’nin gebelerde 24-28. haftalar arasında yapılması öneriliyor.

  30. Tuğçe 4 sene önce
    Cevapla

    Merabalar ben 24 yaşındayım 17+3 günlük hamileyim ilk hamileliğim. 2 li teste hiç bi sorun çıkmadı ama 4 lü testte risk 209 da 1 çıktı dr muz başka bi doktora profesöre gidin diyip adres verdi bnm sorum su aldırmadan yada kan vermeden detaylı ultrasyonda bize bilgi verebilir mi?

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Tuğçe hanım,

      Perinatolog tarafından görülmeniz gerekir. Hangi yöntemi uygulayacağına da hoca karar verecektir.

  31. Çiğdem A.D. 4 sene önce
    Cevapla

    Merhabalar doktor bey. Öncelikle ilginiz ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Şu an 17+6 hamileyim. 12.haftada perinatolojide ‘Body Stalk’ teşhisi koyuldu. Doktorlar gebeliğin sonlandırılmasını tavsiye ettiler ancak ben bunu kabul etmedim ve acı da olsa kendi eceliyle ölmesini bekliyorum. Size şunları sormak istiyorum. Araştırdığım tıp makalelerinde bu tür gebeliklerde % 90 oranında bebeğin 20.haftaya kadar öldüğü ya da düştüğü yazıyor. Sizin tecrübelerinize dayanarak çoğunlukla ne zamana kadar yaşıyorlar? Ölen bebek için ne zamana kadar kürtaj ne zamana kadar normal doğum yaptırılıyor? Anne karnında ölen bebek ne kadar zaman sonra anneyi zehirlemeye başlar? (Esasen en geç 10 günde bir kontrole gidiyorum.) Bir de hangi durumlarda acilen doktora gitmeliyim? Şimdiden çok teşekkürler.

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Çiğdem hanım,

      Yaptığınızın doğru bir karar olmadığını düşünüyorum. Sonucunu değiştiremeyeceğiniz bir durum için kendi hayatınızı tehlikeye atmanız hiç doğru değil. Ancak karar elbette sizin.

  32. Songül 4 sene önce
    Cevapla

    Hocam merhaba. İyi çalışmalar. 12. Haftada yapılan 2li tarama da sıkıntı yoktu.. Yani risk çok düşüktü.. Fakat 16. Haftada yapılan 3 lü taramada 21. Kromozom 1:140 çıktı.. Bunun kesin tanı olmadığını biliyorum ama 2li de sıkıntı yokken 3lü de nasıl risk yüksek çıkar testlerle alakalı sıkıntı mı var? Bir de şuan 18 haftalığım amniosentez yaptırabilirsiniz miyim? Amniosentez in zararı var mı? Şimdiden teşekkürler hocam..

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Songül hanım merhaba,

      2’li de çıkan sonuç kesin doğru olsa zaten daha sonra 3’lü test yaptırılmaz. Keza 3’lü test de aynı şekilde kesin sonuç vermez. Bunların hepsi belli öngörüler ve risk oranlarıdır. O yüzden 2’li de yoktu 3’lü de var, demek ki hata var düşünceniz doğru değil. Gebelik ilerledikçe yapılan testlerin güvenilirliği önce yapılanlara göre daha yüksektir.

      Amniosentezle alakalı konuları doktorunuzla görüşmelisiniz.

  33. Zehra 4 sene önce
    Cevapla

    İyi günler. 18 haftalık hamileyim doktorum kalsiyum ilacı verdi. İlacın prospektüsünü okudum hamileler için ciddi sıkıntıları var. Tereddütte kaldım napmaliyim

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Zehra hanım merhaba,

      Hangi ilacı size isim olarak verdiğini bilemiyorum doktorunuzun ama kalsiyum takviyesinin doğru şekilde kullanıldığı sürece gebelik için bilinen bir mahsuru yok.

  34. Dilan aslan 4 sene önce
    Cevapla

    Merhaba Sertaç bey, 18 haftalık hamileyim. Sağ kolumda müthiş bir sızlama uyuşma var elimi yumruk şeklinde yapamıyorum sıkamıyorum özellikle de sabah uyandığım zaman hiç birşeyi tutamıyorum elimden düşüyor nedeni nedir cevap verirseniz sevinirim. Sevgiler

    • Dr. Sertaç Şeviş 4 sene önce
      Cevapla

      Dilan hanım,

      Bu benim cevap verebileceğim bir şey değil. Nöroloji ya da özellikle Fizik Tedavi bölümlerinden birisine başvurmanızı öneririm.

  35. hale 4 sene önce
    Cevapla

    18 haftalık hamileyim doktorum bir türlü bebeğin cinsiyetini göstermediğini söylüyor. Bacakları sürekli kapalı durumda, göremiyorum ama kız olabilir dedi. Ayrıca kesin değil dedi. Sizce kız mıdır?

  36. Zeynep 3 sene önce
    Cevapla

    Merhaba, son birkaç haftadır çok fazla uykusuzluk çekiyorum. Bu dönemde herkesin çok uykulu günler geçirdiğinş duyuyorum ama ben artık uyuyamamaktan dolayı çok sarsılıyorum. Bir çaresi var mı?

  37. Sevim 3 sene önce
    Cevapla

    İyi günler Sertaç bey 17 hafta 6 günlükken üniversite hastanesinde detaylı ultrasona girdim hidrosefali şüphesiyle doktor prof du ve bebekte hidrosefali yok ancak karpos kollzoum denen iki beyin arasındaki sinirsel yapıyı göremediğini söyledi 1 haftaya sonraya randevu verdi bu haftalarda görülmeyebilir dedi. Bu konuda benim yapabileceğim birşey var mı? Şimdi de görülmezse ilerleyen haftalarda görülebilir mi gebelikte emar ne zaman çektirilir şimdiden teşekkür ederim.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.