17 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin 17. haftası, birkaç yeni semptom ve daha yuvarlak bir karın getirebilir. Önümüzdeki haftalarda, işe ne kadar ara vermek istediğiniz ve emzirmeyi mi yoksa mama ile beslemeyi mi planladığınız gibi bazı kararlar almanız gerekecek.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

17. haftada ortalama kilo alımı yaklaşık 2-4 kg arasındadır. Ancak biraz farklıysanız strese girmeyin. Sağlık sağlayıcınız, çok hızlı veya yeterince kilo almadığınızı size bildirecektir. Bu hafta itibarıyla iştahınız artabilir. Daha önce aşermediyseniz, şimdi başlayabilirsiniz. Sağlıksız bir şey aşeriyorsanız endişelenmeyin. Sadece her gün buna teslim olmamaya çalışın.

    Karnınız büyüdükçe, doktorunuz sırt üstü uyumaktan kaçınmanızı önerebilir. Rahminizin ağırlığı, vena cava adı verilen önemli bir damara baskı yapabilir. Bu damar, kalpten gelen kanı rahminiz de dahil olmak üzere vücudunuz boyunca taşır. Eğer bu damar sıkışırsa, bebeğinize geri dönen dolaşımı azaltabilir. Bu, sırt üstü uyandığınızda bebeğinizin sağlığının tehlikede olduğu anlamına gelmez. Küçük olanınız hala ihtiyacı olan oksijeni alıyor. Öneri, sadece optimal dolaşım içindir.

    Bebeğiniz bir süredir hareket ediyor, ancak henüz bir şey hissetmemiş olabilirsiniz. Ancak bu durum değişmek üzere. Önümüzdeki birkaç hafta içinde, küçük bebeğinizin dönüp durduğunu muhtemelen hissedeceksiniz.

    İlk hareketler “quickening” olarak adlandırılır ve genellikle 17 ile 22 hafta arasında meydana gelir. İlk başta, hissettiğiniz hafif titremenin bebeğinizden kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olamayabilirsiniz. Ancak bu his devam ettikçe, bir gaz kabarcığı ile bebeğinizin hareketleri arasındaki farkı ayırt etmeye başlayacaksınız.

    Bebeğinizde Neler Oluyor?

    Bebeğiniz her geçen gün biraz daha gelişiyor ve şimdi bir soğan büyüklüğünde. Yaklaşık dört ons ağırlığında. Yutma ve emme pratiği yapmaya devam ediyor, bu ileride çok işe yarayacak.

    Birkaç hafta önce, bebeğinizin iskeleti kıkırdak kadar yumuşaktı. Ancak 17. hafta civarında kemikleri sertleşmeye başlıyor. Süt içmeye ve kalsiyum açısından zengin diğer yiyecekleri yemeye devam edin. Bu, bebeğinizin kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur.

    Plasenta da kalınlaşıyor. Sağlıklı ve güçlü bir plasenta, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri ve oksijeni sağladığı için çok önemlidir. Ayrıca, bebeğinizin atıklarını da uzaklaştırır.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Hamileliğiniz ilerledikçe, tüm aktivitelerinizi eskisi gibi yapamayabilirsiniz. Örneğin, cuma günleri birkaç içki içmek için arkadaşlarınızla buluşuyorsanız, hamilelik bu keyifli anlara ara vermenizi gerektirebilir. Ayrıca, düşme riski taşıyan kayak veya bisiklet gibi aktivitelerden de kaçınmanız gerekebilir. Diğer durumlarda, yorgun hissedebilir ve işten sonra eve gidip dinlenmek en iyi seçenek gibi görünebilir.

    Peki, hamilelik sırasında arkadaşlarınızla yakın kalabilir misiniz? Cevap evet. Çocuk sahibi olan arkadaşlarınız varsa, muhtemelen durumu anlayacaklardır ve daha hamile dostu aktiviteler önerebilirler. Çocuk sahibi olmayan arkadaşlarınızla yakın kalmak biraz daha fazla çaba gerektirebilir, ancak mümkündür.

    Mümkünse, düzenli olarak arkadaşlarınız için biraz zaman ayırın. Akşam yemeğine, sinemaya veya bir egzersiz dersine gidin. Ne yaptığınız önemli değil; önemli olan bir araya gelip sohbet etmek.

    Arkadaşlarınızı hamileliğinize dahil etmeye çalışın. Örneğin, en yakın arkadaşlarınızdan birini ultrasona veya bebek kıyafetleri alışverişine davet edin. Bu, hayatınızdaki önemli bir dönemdir ve arkadaşlarınızla paylaşmak bu dönemi daha özel kılar.

    Hamileliğinizi paylaşmak iyidir, ancak her ayrıntıyı paylaşmak biraz fazla olabilir. Özellikle bekar arkadaşlarınız, hamilelik hakkında her düşüncenizi sürekli duymak istemeyebilir. Elbette çocuk bakımı seçenekleri ve anne sütünün faydaları hakkında konuşmak istersiniz, ancak ara sıra bu konulara ara vermelisiniz. Hamile kalmadan önce ne hakkında konuştuğunuzu hatırlayın. Bu konuları da ara sıra konuşmalara dahil etmeye çalışın.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir