15 Haftalık Gebelik

15. haftada, artık hamile olduğunuz belli olabilir. Çünkü ikinci trimester, bebeğinizin hızlı büyüme dönemidir. İkinci trimester genellikle kadınlar için en rahat dönemdir. Erken hamilelik semptomları geçmiş olabilir ve üçüncü trimesterin ağrı ve sızıları henüz başlamamıştır. Bu zamanı tadını çıkararak geçirin, çünkü hızlı geçer!

    Vücudunuzda Neler Oluyor?

    Bu hafta tartıya çıkarsanız, ilk trimesterinizden daha hızlı kilo almaya başladığınızı fark edebilirsiniz. Büyüyen bir bebek, genişleyen bir rahim, artan kan hacmi ve amniyotik sıvı arasında, kilo almanız şaşırtıcı değildir.

    Çoğu doktor, toplamda 25 ila 35 pound (11-16 kg) arasında bir kilo alımını önerir, ancak bu rakam değişebilir. Hamileliğe zayıf başladıysanız veya birden fazla bebek taşıyorsanız, sağlık sağlayıcınız daha fazla kilo almanızı önerebilir. Hamileliğe kilolu başlayan kadınlar ise biraz daha az kilo almayı hedefleyebilirler.

    Kesin olan bir şey var ki, şimdi diyet yapma zamanı değil. Bebeğinizin sağlıklı beslenmenize ve yeterli kalori almanıza ihtiyacı var, böylece büyümeye ve gelişmeye devam edebilir. Bu noktada, haftada yaklaşık bir pound (0.45 kg) kilo almak ideal kabul edilir. Ancak biraz daha fazla veya az kilo alırsanız endişelenmeyin. Sağlıklı besleniyor, kendinizi iyi hissediyor ve bebeğinizin gelişimi normal ilerliyorsa, tartıyla ilgili endişelenmenize gerek yoktur.

    Göğüslerinizden küçük miktarda sıvı sızmaya başladığını da fark edebilirsiniz. Sütünüzün gelmesi için henüz erken olmasına rağmen, vücudunuz kolostrum üretmeye başlayabilir, bu protein dolu sıvı, anne sütünün öncüsüdür. 15 haftalıkken, çoğu kadın yeterince kolostrum üretmez, ancak üretiyorsanız, sutyeninizin içine bir göğüs pedi koymanız yeterli olacaktır.

    Bebeğinizde Neler Oluyor?

    Tepeden tırnağa bebeğiniz yaklaşık 11 santimetre uzunluğunda ve bir portakal büyüklüğündedir. Sevimli küçük bebeğiniz, muhtemelen tanışmayı hayal ettiğiniz bebeğe daha çok benziyor. Gözleri yüzünün ön tarafında doğru pozisyonda ve kulakları, boynunun üzerindeyken şimdi başının yanlarında, olması gerektiği yerde duruyor.

    Henüz hiçbir şey tatmıyor olsa da, tat tomurcukları oluşuyor ve yutma pratiği yapmaya devam ediyor. Tüm eklemlerini ve uzuvlarını hareket ettirebiliyor ve şu an için hala hareket edecek çok alanı var. Bebeğinizin uzuvları benzer boyutlardaydı. Ancak bu hafta, bacakları daha orantılı hale geliyor ve muhtemelen muhtemelen kollarından daha uzun.

    Birkaç hafta önce, bebeğiniz sarsıntılı hareketler yapmaya başlamıştı, ancak şimdi hareketleri daha akıcı ve amaçlı. Örneğin, önümüzdeki birkaç hafta içinde bir ultrason çektirirseniz, bebeğinizi başparmağını emerken yakalayabilirsiniz.

    Bazı araştırmalar, bebeğinizin artık sesinizi duyabileceğini öne sürüyor. Dolayısıyla, bebeğinizle konuşmaya başladıysanız, şimdi sizi dinliyor olabilir. Araştırmalar ayrıca, bebeğinizin gözlerinin hala kapalı olmasına rağmen ışığa tepki verebildiğini gösteriyor. Küçük evi içinde karanlık olmasına rağmen, karnınıza bir ışık tutulduğunda, hareket ederek tepki verir.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Umarım, ilk trimester sabah bulantısı geçmiş ve dişlerinizi fırçalarken mide bulantısı yaşamıyorsunuzdur. İyi diş hijyeni her zaman önemlidir ve hamilelik sırasında ihmal edilmemelidir.

    Hamilelik hormonları vücudunuzun tüm bölgelerini etkiler ve dişleriniz ve diş etleriniz bu etkilerden kaçamamış olabilir. Hamilelik sırasında diş etlerinizin daha kolay kanadığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, hormonlarınızın diş etlerinizi daha hassas hale getirmesi ve daha kolay iltihaplanmasına neden olmasıdır. Ancak diş sağlığınızı ihmal etmenin zamanı değil. Diş eti hastalıkları erken doğumla ilişkilendirilmiştir.

    Dişleriniz ve diş etleriniz biraz daha hassas olabilir, ancak günde en az iki kez fırçalamaya ve günlük olarak nazikçe diş ipi kullanmaya devam etmek önemlidir. Çoğu kadın, rutin diş kontrollerine ve temizliğe gitmeye devam edebilir, ancak bunu önce sağlık sağlayıcınıza danışmak en iyisidir. Röntgen gerektiren diş sorunları gelişirse, diş hekiminize hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayın.

    Son olarak, hamileliğinizin ikinci trimesterinde, enerjinizin artmasıyla birlikte kendinizi daha iyi hissetmeniz muhtemeldir. Bu dönemi, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek ve hamileliğinizin tadını çıkarmak için kullanın. Her zaman vücudunuzun sinyallerini dinleyin ve gerektiğinde doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir