12 Haftalık Gebelik

Gebelikte 12.Hafta Annedeki Değişim

Gebelikte 12. hafta itibariyle bulantılar azalacak böylece kilo alımı daha hızlı gerçekleşecektir, rahminiz kasık kemiğinizin üzerindedir onu hissedebilirsiniz. 12. gebelik haftası itibariyle gebelik sürecinin en güzel haftalarına girdiniz diyebiliriz. Çok fazla kilo almadınız eski halinizden çok farklı değilsiniz.

12. Gebelik Haftası
Gebelikte 12.Hafta

Çoğu kadında karnın alt kısmında kahverengi veya siyah Linea nigra diye adlandırılan dikey bir çizgi oluşur. Bu çizginin bebeğin kız veya erkek olmasıyla hiçbir ilgisi yoktur, halk arasındaki bu tür söylentiler her zaman vardır. Ağızdan alınan doğum kontrol haplarının da bu çizgilerin ve renk farklarının oluşmasına neden olduğu belirtilmektedir. Bu lekeler ve çizgiler doğumdan sonra yok olur veya renkleri açılır.

Bazı kadınlarda gebelik sürecinde yüzde veya boyunda değişik boyutlarda kahverengi lekeler oluşur. Bu lekeler kloazma ve hamilelik maskesi olarak adlandırılır.

Kılcal damarlar belirginleşebilir. bu belirginleşme sarışın kadınlarda %65 ken esmer kadınlarda %10 oranındadır. Bu durum gebelik sürecinde kadınlardaki yüksek  östrojen seviyesinden kaynaklanmaktadır.

Gebelikte Kilo Alımı

Kadınların gebelikte kilo alımı gebelik süresince ve öncesinde merak ettikleri konuların başında gelir.

Gebelik süresince yetersiz beslenmenin anne ve bebek için zararlı etkileri olduğunu kanıtlamış durumda. Bunun yanı sıra aşırı kilo alımı da hem bebek hem de anne adayı açısından riskli olabilir. Gebelikte alınması gereken günlük kalori miktarı yaklaşık 2500  kalori olmalı bu kolori miktarı daha çok protein içeren besinlerle sağlanmalı. Gereksiz kilo alımından korunmak için karbonhidrat ve yağ alımında dikkatli olmak gerekir.

Kilosu normal olan bir kadın gebelik süresince ortalama 12 kg alır. Bu kilo artışı dönemlere göre şöyle dağılır; ilk 20. haftanın sonuna kadar yaklaşık 3.5 kilo 20. haftadan sonra gebeliğin sonuna kadar her hafta yaklaşık 400gr-500gr kadar kilo alınır.

Gebelikte kilo alımını hesaplamak için tıklayınız.

Gebelikte 12.Hafta Bebekteki Değişim

Bebeğiniz 12.gebelik haftası itibariyle baş popo mesafesi 50-60 mm boyutlarında olup yaklaşık 13-14 gr ağırlığındadır. Bir limon büyüklüğündedir.

12. Gebelik haftası
12.Hafta

Tiroid, pankreas ve safra kesesi görevlerini yerine getirmeye başlamıştır…

Kalp atışları doppler adı verilen aletle duyulabilir.

Böbrekler aktif olarak çalışmaya başlamıştır.

Sindirim sistemi yiyecekleri ince bağırsağa iten sindirim kasılmaları çalışmaktadır.

El ve ayak parmakları ayrılmış tırnaklar uzamaktadır.

Ses telleri oluşmaya başlarken, kalıcı diş tomurcukları gelişir.

Bebeğinizin vücudunun çeşitli yerlerinde ince tüyler belirir.

Dış üreme organlarının işaretleri oluşmaya başlamıştır.

Bebeğiniz rahim içerisinde minik hareketler yapabilmektedir, fakat bu hareketleri anne adayı hissedemez.

Gebelikte 12.Hafta Önerileri

  • Gebelik süresince pişmemiş et ve şarküteri ürünler tüketilmemeli.
  • Kadınlar hamileyken beslenme kavramını yanlış algılarlar hamileliğin başında fazla kilo almak siz ve bebeğiniz için sağlıksızdır. Unutmayın ki  gebelik sonrası bu kiloları vermek kolay olmayacaktır. Çok fazla şeker ve yağ içeren ürünlerden sakının fas-fut ve ayaküstü yenen beslenme şeklinden uzak durun.
  • Geç saatlerde beslenmek mide yanması, hazımsızlık ve kusma gibi sıkıntılara neden olarak size rahatsızlık verebilir.
  • Gebelik çatlaklarından korunmak istiyorsanız nemlendirici kullanmanızı öneriyoruz.
  • Gebelikte sıklıkla sıvı alınmalıdır.. Yemeklerde ve yemek aralarında bol su içilmesi önemlidir. Vücudunuzda şişlik ve yüksek tansiyon yoksa tuz kısıtlamasına gerek yok.
  • Hamileyken günlük 80 ile 100 miligram arasında C vitamini almanız gerekiyor. C vitamini fetüsün yeni hücreler oluşturmasına ve sağlıklı kemikler ile dişler geliştirmesine yardımcı olur. Portakal, mandalina, kivi, çilek, brokoli, kırmızı veya yeşil biber yüksek oranda C vitamini içerdiğinden bu besinleri tüketmek, günlük C vitamini gereksiniminizi karşılamanın en iyi yoludur. C vitamini içeren besinler uzun süre haşlanırsa vitamin değeri kaybolur.
  • Gebelikte sigara ve alkol kullanmak ciddi sıkıntılar doğurabilir. Unutmayınız ki gebelik sürecinde sigara, bebeğin anne karnında gelişememesine, dış gebeliğe, düşüklere, ölü doğumlara sebep olabilir. Alkol kullanan gebelerde bebek anomalisinde artış gözlenmiştir.
  • Az az sık sık yemeyi alışkanlık haline getirmeniz sağlığınız açısından olumlu olacaktır.
  • Hergün düzenli olarak yarım kilo süt içmelisiniz.
  • Bu haftalarda protein açısından zengin besinler tüketmenizi öneriyoruz.
  • Protein açısından zengin besinler; Tavuk göğsü, az yağlı dana eti, barbunya, yumurta, yoğurt, süt, fındık, fıstık, badem, yulaf, makarna, karides, esmere pirinç, mezgirt, hamsi, brokoli…
  • Yüzde oluşan diğer lekeler ve koyulaşmalar (melazma, gebelik maskesi), çiller, meme uçlarında koyulaşma gibi diğer renk değişimi tespit edilebilir…

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.