12 Haftalık Gebelik

İlk trimesteriniz sona eriyor ve kendinizi heyecanlı, yorgun ya da her ikisi birden hissediyor olabilirsiniz. Anne olma fikri muhtemelen kafanıza yerleşmeye başladı. Bebeğinizle tanışmak için hala uzun bir yolunuz olduğunu hissediyor olabilirsiniz, ancak hamileliğinizin üçte birini tamamladığınızı bilmek harika bir duygu.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

Hamileliğinizin 12. haftasında, rahminiz pelvis içinde tutulamayacak kadar büyüyor. Karın bölgenize yükselir, bu da küçük bir çıkıntı oluşabileceği anlamına gelir. Henüz hamile gibi görünmüyorsanız, birkaç hafta içinde belli olmaya başlayacaksınız. Bu ilk bebeğinizse, hamileliğinizin biraz daha ilerleyen dönemlerine kadar görünmeyebilir.

Kalınlaşan bel ve büyüyen göğüsler arasında, hamile kıyafetlerine hazır olabilirsiniz. Hala normal giysilerinizi giyiyor olsanız bile, bol kesimli kıyafetler en rahat olanlardır.

12. haftada, yorgunluk ve göğüs hassasiyeti gibi erken hamilelik belirtileriniz hafifliyor olabilir. Ancak hafif baş dönmesi gibi birkaç yeni belirti geliştirebilirsiniz. Hamilelik sırasında progesteron seviyeleri artar. Progesteron, kan damarlarınızı genişleterek bebeğinize kan akışını artırır. Ancak kanın size geri dönmesi biraz yavaşlar, bu da kan basıncının düşmesine ve hafif baş dönmesine neden olabilir.

    Bu aşamada baş ağrıları da gelişebilir. Hamilelik öncesi migren geçirdiyseniz, hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında daha kötü hale gelebilirler. Hamilelik uykusuzluğu ve yorgunluk da baş ağrılarına katkıda bulunabilir. Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın.

    Hamilelik sadece fiziksel değişiklikler getirmez, aynı zamanda duygusal değişiklikler de getirebilir. Bazı kadınlar hamile olmayı sever ve hamileliklerinin çoğunda heyecanlı ve neşeli olurlar. Ancak bulantı ve yorgunluk gibi semptomlar moralinizi bozabilir. Yaklaşan sorumluluğunuz hakkında endişeli hissettiğiniz günleriniz olması da normaldir. Her an sevinçten havalara uçmuyorsanız, kendinizi suçlu hissetmeyin. Hamilelik bazı kadınlar için duygusal ve fiziksel olarak zor olabilir. Duygularınız hakkında biriyle konuşmak yardımcı olabilir ve bunalmış veya depresif hissediyorsanız yardım almaktan çekinmeyin.

    Bebeğinizde Neler Oluyor?

    Bebeğiniz oldukça değişiyor. Son birkaç hafta içinde neredeyse iki katına çıktı ve bir limon büyüklüğüne ulaştı. 12. haftanın sonunda, sistemlerinin ve yapıların çoğu oluşmuş durumdadır. Önümüzdeki 28 hafta boyunca, bebeğinizin organları olgunlaşmaya devam edecek. Organları zaten daha sofistike hale geliyor. Örneğin, sindirim sistemi kasılmaya başlıyor, bu da yiyeceklerin sisteminden nasıl geçtiğidir. Başı, vücudunun geri kalanına göre daha orantılı hale geliyor ve sinir hücreleri hızla çoğalıyor.

    Bebeğiniz ayrıca karmaşık refleksler geliştiriyor. Küçük parmakları artık açılıp kapanabilir ve emme sesleri çıkarabilir. Şu anda, bebeğiniz tüm besinlerini plasenta aracılığıyla sizden alıyor. Ancak emme hareketi iyi bir pratiktir.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler

    İlk trimesterinizde sabah bulantısı yaşadıysanız, yakında kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz, bu da daha fazla yiyebileceğiniz anlamına gelebilir. Ancak, iki kişilik yemek yemek, hamilelik öncesinde yediğiniz yiyecek miktarının iki katını yemeniz gerektiği anlamına gelmez.

    İlk trimesterinizde ek kaloriye ihtiyacınız yoktur. İkinci trimesterinize ulaştığınızda, günde yaklaşık 350 ek kaloriye ve üçüncü trimesterinizde yaklaşık 500 ek kaloriye ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla, ek kalori almanız gerekse de, düşündüğünüz kadar fazla olmayabilir.

    Ek 300 ila 500 kalori, birkaç sağlıklı atıştırmalık miktarına denk gelebilir, bir bütün pizza değil. İyi seçimler arasında yoğurt ve meyve smoothie’leri ile bir kase tahıl ve süt bulunur.

    Birden fazla bebek taşıyorsanız veya hamileliğe zayıf başladıysanız, doktorunuz muhtemelen daha fazla kilo almanızı önerecektir. Ancak, ortalama bir kadın için genellikle 25 ila 35 pound (11-16 kg) kilo alımı önerilir. Bu kesin rakama bağlı kalmak konusunda endişelenmeyin ve herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir