10 Haftalık Gebelik

Hamilelik hızla geçiyor gibi görünebilir. Ancak bazı rahatsız edici semptomlar yaşıyorsanız, zaman yavaş geçiyormuş gibi gelebilir. Her iki durumda da, 10 haftalık hamilelikte, hamileliğinizin dörtte biri tamamlanmış durumdadır. Bu hafta bebeğinizde heyecan verici gelişimsel değişiklikler yaşanırken, sizde devam eden veya yeni hamilelik semptomları olabilir.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

Vücudunuz yavaş yavaş değişmeye devam ediyor. Çoğu insan hala hamile olduğunuzu fark etmeyebilir, ancak karnınız biraz yuvarlaklaşmaya başlayabilir.

Henüz kilo almamış olsanız veya sadece birkaç kilo almış olsanız da, pantolonlarınızı iliklemek zor olabilir. Bunun nedeni şişkinlik ve rahminizin biraz daha büyümeye başlamasıdır.

Tam olarak göstermiyor olsanız bile, şekliniz muhtemelen değişiyor. Beliniz kaybolmaya başlayabilir, ancak göğüsleriniz her hafta biraz daha büyüyor.

Hamilelik semptomları açısından, yorgunluğunuz devam ediyor olabilir ve bulantı hala bir sorun olabilir. Sindirim de hamilelik hormonları nedeniyle yavaşlar, bu da kabızlığa yol açabilir. Doğum öncesi vitaminlerinizdeki demir de işleri yavaşlatabilir. Ancak, dışkınızı yaparken zorlamaktan kaçının. Zorlamak, hemoroidlere neden olabilir. Bol su için ve diyetinizde yeterince lif almaya çalışın. HCG ve progesteron hormonlarına teşekkür edin (yüzünüzdeki yağ bezlerinin sayısını artırarak cildinizi daha parlak ve pürüzsüz hale getirirler).

Olumsuz semptomların yanı sıra, hamileliğin hoş yan etkileri de olabilir. Örneğin, saçlarınız hiç olmadığı kadar iyi görünebilir. Hormon artışı, saçlarınızın daha hızlı uzamasına ve hamilelik öncesine göre daha yavaş dökülmesine neden olur. Sonuç, daha kalın ve parlak saçlardır.

Semptomlarınızı azaltmak için hemoroidlerinizi azaltmak için aloe vera jel kullanmayı düşünebilirsiniz. Aloe Vera, anti-viral ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için hem döküntüler hem de cilt tahrişi ile başa çıkmada çok yatıştırıcı olabilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz birazdan fazla üç santimetre ve yaklaşık çeyrek ons ağırlığındadır. Bebeğiniz hala çok küçük olduğundan, küçük vücudunun ne kadar karmaşık hale geldiğine inanmak zor. Ancak birçok gelişme var. Örneğin, karaciğer, bağırsaklar ve beyin gibi hayati organları işlev görmeye başlıyor. Aslında, beynindeki nöronlar dakikada yaklaşık 200.000 hızla gelişiyor.

On haftalıkken cildi saydam olmasına rağmen, bebeğiniz giderek daha fazla küçük bir insana benzemeye başlıyor. Parmakları ve ayak parmakları artık perdeli değil. Ayrıca, küçük tırnakları da gelişmeye başlıyor. Dakikada 250.000 nöron oluşuyor! Dakikada 250.000 nöron oluşuyor!

Kemikler ve kıkırdaklar da oluşuyor ve bebeğinizin bacakları ve kolları şekilleniyor. Diz ve dirsek olacak girintiler ortaya çıktı ve diş etlerinin altında küçük dişler oluşuyor.

On haftalıkken, bebeğiniz biraz hareket ediyor. Kollarını bükebiliyor ve bacaklarını tekmeleyebiliyor. Şu anda sadece bir erik büyüklüğünde olduğu için henüz hareketleri hissetmeyeceksiniz. Bir ay veya daha fazla bir süre içinde, ilk kıpırdanmaları hissedebilirsiniz.

Bebeğinizin organlarının ve parçalarının çoğu oluştuğu için, gelişimsel tehlikelere karşı daha az hassastır. Ancak bebeğinize zarar verebilecek alkol ve sigara gibi şeylerden kaçınmak hala çok önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı kadınlar hamilelik sırasında lekelenme geliştirir. Bu, özellikle ilk trimesterde yaygındır. Lekelenme panik yapmanıza neden olabilir, ancak her zaman bir şeylerin yanlış olduğunun işareti değildir. Aslında, hamile kadınların yaklaşık yüzde 25’i hamilelik sırasında bir noktada lekelenme yaşar. Bazı kadınlar bir veya iki gün lekelenirken, diğerleri birkaç hafta boyunca lekelenir.

Eğer kanama gelişirse, düşük yapma konusunda endişelenebilirsiniz. Ancak kanama, cinsel ilişki veya pelvik muayene nedeniyle servikste tahriş gibi başka nedenlerle de olabilir. Bazı durumlarda, lekelenmenin nedeni her zaman bulunamaz.

Düşük nedeniyle oluşan kanama genellikle parlak kırmızıdır ve genellikle giderek daha ağırlaşır ve kramp eşlik edebilir. Hamilelik sırasında kanama yaşarsanız, sakin kalmaya çalışın. Mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu aramak önemlidir. Kanama durmuş olsa bile, doktorunuz her şeyin normal ilerlediğinden emin olmak için bazı testler yapmak isteyebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir