1 Haftalık Gebelik

Gebelik yaklaşık 40 hafta (9 Ay 10 gün) lük bir dönemdir. Gebeliğinizin başlangıcı olarak adet kanamanızın ilk gününü alırız. Bu nedenle gebelikte 1. hafta henüz hamile değilsinizdir. Tıbbi cihazlar ölçümleri yaparken gebeliğinizi haftalara ayırırlar daha önce gebelik süreci ay ay ele alınırken artık en etkili süreç hafta hafta hamilelik takibi şeklindedir.

Tıbbi açıdan gebelik 3 döneme ayrılmaktadır Bu dönemler latince “ Trimester ’’  (üç ay) olarak adlandırılmaktadır…

  1. Trimester: Bebeğin organ gelişimin başladığı ve annenin hamilelik sürecine adapte olduğu ilk üç ayı ifade eder. 1. trimester gebeliğin ilk 13 haftalık dönemini kapsar.
  1. Trimester: Bebeğin gelişiminin devam ettiği 14-26 gebelik haftalarını içeren ikinci 3 aylık dönemi belirtir.
  1. Trimester: Doğum hazırlıklarının başladığı ve doğumun bittiği dönemi ifade eder. 27-40 haftalık gebelik sürecini yani son üç aylık dönemi belirtir.

Kadınlar hamile kalınan tarihi hatırlamayabilirler ama sürekli gördükleri adet tarihinin ilk gününü bilirler eğer bebek yapmaya karar verdiyseniz adet günlerinizi bir takvimde işaretlemelisiniz bu size hesaplamaları kolaylıkla yapmanızı sağlar. Bu hesaplamalarla en ideal hamilelik günlerinizi bulabilir ilişkiye hangi günlerde girmenin hamilelikte etkilşi olduğunu hesaplayabilirsiniz. Tüm gebelik hesaplamalarınızı son adetinizin ilk gününe göre yapacağınızı unutmamalısınız.

Hamile Kalmak İçin En Uygun Zaman Nasıl Anlaşılır?

Hamile kalmak için en uyun zaman kadının vücudunu ve vücudunun döngüsünü tanımasıyla anlaşılabilir eğer düzenli adet gören bir kadınsanız ki bu genelde 28 günde bir diye kabul edilir. Yumurtlama bir sonraki adetin ilk gününden 14 gün önce başlar bu 14 günden 5 gün önce 2 gün sonra aralığında girilen ilişki gebelik şansını yükseltir. Yani diyelim hamile kalmak istiyorsunuz bugün adet kanamanızın ilk günü bugünden 9 gün sonra 7 gün boyunca girilen her ilişkide hamile kalabilirsiniz.

Diğer bilmeniz gereken durumlar şöyle sıralanabilir; 

  • Kadınların yumurtlama günlerinde vücut ısıları yarım derece düşer sonra tekrar yükselir.
  • Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların yumurtlama günlerinde rahim ağzında oluşan sıvının yapısı daha yapışkan ve yumurta akı kıvamında olduğudur.

Gebelikte 1. Hafta Anne

Bu ay korunmamaya karar verdiniz ve hamile kalmaya kararlısınız. Adet kanamanız başladı sol veya sağ yumurtalığınızda bir yumurta hücresi olgunlaşmaya başlayacak bu sürece yumurtlama adı verilmektedir. Olgulaşan yumurta adet kanamanızdan 14 gün sonra sağ veya sol Fallop kanalınıza atılacak.

Fallop Tüpü;

gebelikte 1. hafta
Fallop Tüpü

dölyatağının sağ ve solunda yumurtalıkla komşu olan borucuklardır.

Yaklaşık 12-18 cm uzunlukta olup çapı, dölyatağı ile birleştiği yerde 3 mm, yumurtalıklara komşu olduğu yerde çapı 8 mm dir. Fallop tüpleri (kanalları), yumurtalık tarafından üretilen yumurtanın döllenme bölgesi olmakla beraber, yumurta hücresinin dölyolu boşluğuna gitmesi için bir kanaldır. Yumurtalıklarda oluşan yumurta hücresi, adet kanamanızdan 14 gün sonra yumurtalıktan atılarak fallop tüplerinin, fimbriya denen saçaklı ve geniş son bölümüyle boru içine çekilerek buradan dölyatağının içine doğru ilerler. Döllenme burada olur. Döllenme olmazsa yumurta hücresi dölyatağına gelir yapıştığı dölyatağı bölümüyle birlikte bir kanamayla dışarı atılır. Ergenlik döneminde hormonlarla fallop tüpleri hızla gelişerek hareket kazanırlar. Yumurta hücresinin dölyatağına doğru hareketi, fallop tüplerindeki kasılma bu ve borunun içini kaplayan titrek tüylü hücreler tarafından sağlanır.

Kadınlarda bazı iltihaplanmalar bu tüplerin tıkanmasına neden olur. Tüplerdeki tıkanma, spermlerin yumurta hücresine ulaşmalarını engelleyeceğinden döllenme olamaz ve kısırlık dediğimiz kavram olur. Fallop tüplerindeki tıkanma eğer dölyatağına yakın bölümdeyse ameliyatla düzelebilir. Fakat tüplerdeki tıkanma yumurtalıklara yakın veya tüpleri tamamen tıkamışsa tedavi şimdilik mümkün değildir.

Dölyatağı;

gebelikte 1. hafta
Dölyatağı

Dişilerde döllenen yumurtanın yerleştiği ve içinde doğuma kadar geliştiği organdır. İlk hamilelikte 6-7 cm, doğurmuş kadınlarda 7-8 cm uzunluğunda 5 cm genişliğinde, yaklaşık 2-2.5 cm kalınlığında olup armuta benzemektedir. Kadın vücudunda leğen kemiği içinde, sidik torbasının arkasında, göden bağırsağının (rectum) önündedir. Koyu pembe rengindedir. Önden arkaya doğru basıktır.

Üç kısma ayrılır: Dölyatağı cismi (corpus), boynu (cervix) ve tepesi (fundus).

Dölyatağını tepesinde her iki üst tarafta yumurtalık borusu (fallop borusu ya da tuba uterina) vardır bu yapı yumurtalıklara uzanır. Dölyatağının dışını kaplayan zar (periton) her iki yandan geniş bağlarla leğen duvarına uzanır. Dölyatağının tepesi genellikle öne doğru ve organı da boyundan öne doğru eğilmiş durumdadır. Dölyatağı açıklığı arkaya doğru veya öne eğik olabilir. Dölyatağı dıştan içe doğru seroza tabakası, kas tabakası ve mukozadan meydana gelir. Adet dönemlerinde (menstruel siklus) içinde salgıladığı hormonlarla dölyatağı çeperi döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun hale gelir. Gebelik döneminde dölyatağı kasılır ve hacmi büyür.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.