1 Haftalık Gebelik

Gebeliğin birinci haftası, hamile kalmadan önceki son adet döneminizin olduğu haftadır. Gebeliğin birinci haftasını, hamile olmadığınız bir dönemde hamileliğin başlangıcı olarak adlandırmak biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Peki, henüz hamile değilken doktorlar bu döneme neden gebeliğin birinci haftası diyor? Bunun nedeni, tam olarak hangi gün hamile kaldığınızı belirlemenin zor olmasıdır. Adet döngüleri değişkenlik gösterebilir ve spermler, bir kadının üreme organlarında beş güne kadar yaşayabilir.

Hamile kalma gününü tam olarak belirlemek zor olduğu için, çoğu doktor doğum tarihinizi son adet döneminizin ilk gününe göre hesaplar. İyi haber şu ki, hamile olduğunuzu öğrendiğinizde zaten doğum tarihinize birkaç hafta daha yakın olursunuz.

Anne Vücudunda Gebeliğin İlk Haftasında Neler Olur?

Henüz bir bebek olmasa da, birinci hafta önemli bir dönemdir ve döngüyü başlatır. Birinci hafta boyunca vücudunuz, gelecek haftalarda olası bir hamilelik için hazırlık yapmaktadır. Her ay vücudunuz hamileliğe hazırlanır. Hamile kalmadığınızda, rahim duvarınız dökülür ve adet kanaması başlar. Muhtemelen çok iyi bildiğiniz bu aylık döngü aslında oldukça karmaşıktır.

Her ay doğru hormon dengesinin üretilmesi ve salınması gerekir. Örneğin, yumurtalıklarınız ve adrenal beziniz östrojen üretir, bu da rahim duvarının kalınlaşmasına neden olur.

Progesteron, başka bir önemli hormon olup, yumurtlamadan sonra artar. Progesteron artışı, rahim duvarının kalınlaşmasına ve döllenmiş bir yumurta için rahat bir yuva oluşmasına yardımcı olur. Eğer hamile kalmazsanız, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer, bu da rahim duvarının parçalanıp dökülmesine neden olur. Aylık adet kanamanızdan sonra süreç yeniden başlar.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Gebelik, adet döngünüzün birinci haftasından itibaren hesaplanırken, bebeğinizin gelişimi ancak döllenme ile başlar. Henüz döllenme gerçekleşmediği için bebeğiniz hala bir hayalden ibarettir. Ancak doğru zamanlama ile yakında hamile kalabilirsiniz. Hamile kaldığınız tam zamanı bilemeyeceğiniz için doktorunuzun hamilelik sağlığıyla ilgili tüm önerilerini şimdiden takip etmek en iyisidir.

Birinci Haftada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer henüz gebe kalmadan önceki doktor kontrolünüzü yapmadıysanız, jinekoloğunuzla bir randevu ayarlayabilirsiniz. Bu ziyaret sırasında doktorunuz sağlık geçmişinizi alacak ve hamilelik sırasında özel bir dikkat gerektiren durumlarınız olup olmadığını belirleyecektir. Örneğin, diyabet veya lupus gibi bir rahatsızlığınız varsa, daha yakından izlenmeniz gerekebilir.

Kullandığınız ilaçlar veya takviyeler hakkında da doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz ayrıca cinsel sağlık geçmişiniz hakkında sorular sorabilir, cinsel yolla bulaşan hastalıklar geçirip geçirmediğinizi öğrenmek isteyebilir. Bu konuda dürüst olmanız, doktorunuzun sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için size en iyi tavsiyeleri verebilmesi açısından önemlidir. Bir fiziksel muayene, Pap smear testi ve meme muayenesi de bu ziyarette yapılabilir.

Henüz hamile olmadığınız için yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı düşünebilirsiniz. Sağlıksız alışkanlıklarınız olup olmadığını gözden geçirin ve bırakmayı düşünün. Örneğin, sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek, hamile kalma hızınızı azaltabilir, bu nedenle her ikisini de sınırlamak isteyebilirsiniz. Ayrıca, hamile kaldığınızda bu alışkanlıkları tamamen bırakmayı düşünmelisiniz.

Sağlıklı bir bebek sahibi olmanız için erken davranmak hiç de kötü bir fikir değildir. Henüz prenatal vitaminler almıyorsanız, hamile kalmadan önce bile başlamayı düşünebilirsiniz. Folat, erken gebelikte özellikle önemlidir.

Folat, omurga bifidası gibi belirli doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Bebeğinizin omurgası gebeliğin çok erken dönemlerinde gelişir. Aslında, çoğu durumda, hamilelik testiniz pozitif çıktığında, bebeğinizin omurgası gelişmeye başlamıştır bile. Bu yüzden hamile kalmadan önce folik asit almak önemlidir, böylece sisteminizde birikme şansı olur. Önerilen doz 400 mikrogramdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir