Gebelikte 7.Hafta Annedeki Değişim

Gebelikte 7.hafta aşerme haftasının başlangıcıdır diyebiliriz. Tat ve koku hislerinizdeki değişim size alışık olmadığınız bir beslenme tablosu çizecektir. Siz bile kendinize hayret edeceksiniz.

Baş dönmesi, bulantı, sürekli uyuma hissi ve yorgunluk hazımsızlık ve kabızlık yaşayabilirsiniz.

Meme uçlarınız koyulaşmaya devam ederken, büyüklükleri artmaya bu nedenle gerginleşmiştir.

Rahminiz iki kat büyüklüğe ulaşmıştır. İdrara çıkma sıklığı giderek artmaktadır bu durum böbreklerinizin sürekli çalıştığının göstergesidir.

gebelik-7-hafta-hafta

Rahminiz sümüksü bir akıntı ile ağzını kapatarak rahim içini korumaya almıştır.

Hamilelik öncesine göre vücudunuzdaki kan miktarı %10 oranında artmış olup gebeliğin son haftalarına doğru bu oran % 40 olacaktır.

Doktorunuzu henüz seçmediyseniz artık vakit kaybetmeden doktorunuzu seçmelisiniz. Doktorunuz ilk muayeneye gittiğinizde size tüm hamilelere sorulan bir takım klasik sorular yönelteceklerdir.

Duyacağınız klasik sorular;

  • Adet döngülerinizin düzeni ve ne kadar sürdüğü
  • Son regl döneminizin başlangıç tarihi ( hamileliğin sonlanacağı zamanı belirlemek için)
  • Son reglinizden itibaren gözlemlediğiniz anormallikler
  • Geçmişte yaşadığınız jinekolojik problemler ( cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi)
  • Daha önce hamile kaldıysanız onlar hakkındaki bilgiler
  • Kronik rahatsızlıklarınız ve kullandığınız ilaçlar
  • İlaç alerjileri
  • Psikiyatrik problemler
  • Hastane geçmişiniz ve geçirdiğiniz ameliyatlar
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu alışkanlığınız
  • Psikolojik durumunuzu etkileyebilecek taciz ve tecavüz gibi durumlar
  • Ailenizde görülen kronik hastalıklar ve ciddi sorunlar
  • Eşiniz veya ailenizdeki kromozomal hastalıklar veya genetik sorunlar
  • Son reglinizden beri aldığınız ilaçlar, besin takviyeleri, alkol ve uyuşturucular

Gebelikte 7.Hafta Bebekteki Değişim

Embriyo 7. gebelik haftası itibariyle 10-12 mm boyutlarında olup bir fasulye tanesi büyüklüğündedir.

Bebeğiniz 6. hafta da ki büyüklüğünün iki katı olmuştur.

Gebelikte 7. hafta ve sonrasında bebeğinizin yüzü şekillenmeye başlar. Göz, göz kapakları, burun kökü, burun delikleri, ağız ve kulak taslakları oluşmuştur.

Minik kelebeğinizin yemek ve soluk borusu oluşmaya başlar.

Kol ve bacak yumruları oluşmaya devam ederken, parmak ve tırnaklar taslak olarak kendini göstermeye başlamıştır.

Embriyonun beyin ve sinir sistemi gelişimine devam etmektedir. Beynin her iki lobu da hızlı gelişmektedir.

Gebeliğin 7.haftasında gelişen apandisit ve pankreas da sindirime yardımcı olan insülin hormonunun salgılanmasında rol oynamaktadır.

Gebelikte 7.Hafta Önerileri

  • hafta hafta gebelik ekibi olarak size şunu söyleyebiliriz daha rahat bir gebelik için uykuya daha fazla zaman ayırmalısınız. Uyumak, gebelik sıkıntılarının daha az hissedilmesinde size yardımcı olacaktır.
  • Sabah uyandığınızda bir iki tuzlu kraker veya biraz tuzlu köy nohudu yemek bulantılarınız konusunda size yardımcı olacaktır. Ekşi ve tuzlu gıdalarla beslenmek sizi iyi gelecektir.
  • Günlük öğün sayınızı arttırın az, az sık, sık yemek yemeniz sizin için daha sağlıklı bir beslenme stili olacaktır. (kabızlık ve şişkinliği giderme konusunda size yardımcı olacaktır.)
  • Fazla yemek yemenin bebeğe bir katkısı yoktur dengeli beslenmeye çalışın.
  • Yemek yemekte zorlanıyorsanız, yemek pişerken kokusundan uzak kalarak yemek piştikten sonra yemeyin kokusuna maruz kalmadan yemeyi deneyebilirsiniz.
  • Çiğ et içeren besinler; pişmemiş salam, sosis, sucuk, pastırma ve çiğköfte uzak durmalısınız. İyi pişmemiş tavuk ve balık tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Yemekleriniz fazla acı, baharatlı olmamalı içecekleriniz asitli ve gazlı olmamalı.
  • Bulantılarınızı azaltabilmek için tatlı ürünler yerine hafif tuzlu besinler tercih edebilirsiniz.
  • Genellikle memeleri alttan destekleyecek sutyenler kullanmanızı öneriyoruz memelerinizdeki büyüme size rahatsızlık verebilir.
  • Yapılan araştırmalar gebelik dönemlerinde sigara kullanan veya sigara içilen ortamlarda bulunan kadınların ilk haftalarda düşük riskinin yüksek olduğu sonlara doğru da erken doğum riskiyle karşılaştıklarını gösteriyor. Bu nedenle sigarayı bir anne adayı olarak tamamen bırakmanızı öneriyoruz. Gebelik dönemi sigarayı tamamen terk etmek için güzel bir dönem.
  • Kulaktan dolma bilgilere inanmayın gebelik süresince hiç duymayacağınız kadar batıl inançla karşılaşacaksınız hazırlıklı olun. Jinekolojik muayene, Pap smear (Pap smear rahim ağzının dış tarafından hücreler alınması. Hastanın vajinasına bir spekulum sokularak serviksten hücre örneği alınarak yapılan tarama yöntemi) ve vajinal ultrasonografi uygulaması bebeğinize zarar vermez.
  • Gebelikte 7. hafta iş yerinizdeki yöneticiye hamile olduğunuzu söylemek size bazı konularda kolaylık sağlayacaktır. Gebeliğinizi paylaşmanın vakti gelmiştir.
  • Gebelikte 7. hafta ve sonrası düşük riskinin arttığı önemli haftalardır, kanama ve ağrı düşüğün önemli belirtilerindendir. Her kanama ve ağrı düşük olduğu anlamına gelmez fakat önlem olsun diye doktorunuza danışmayı ihmal etmemeniz önerilir.
  • Saçlarınızı boyamaktan, tırnaklarınıza oje yapmaktan kimyasallarla aşırı makyajdan kaçınmalısınız. Alkol ve uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalı.
  • Günlük en az 2-3 litre su tüketmeye çalışın.
  • Gebeliğinizi keyifli hale getirebilmek için göbeğinizin her hafta fotoğrafını çekerek değişim sürecini takip edebilirsiniz. Ayrıca bu fotoğraflar sizin için de güzel bir hatıra olacaktır.
Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

12 Comments

  1. son adet tarihim 13mayıs haziranın 14de olmam gerekiyordu olmadım şuan 15gün günüm geçti adet günüm geçtikten bir hafta sonra su gibi bir akıntım oldu ama şuan yok kupkuru bugun sahuru beklerken gözüm karardı midem bulandı ve belimde agrıyor gögsümde degişiklik felan yok hamilelik olabilirmi aceba

    • Zeynep hanım merhaba,

      En kısa zamanda Beta-HCG testinizi yaptırarak gebe olup olmadığınızı bu şekilde öğrenmenizi öneririm. Adetinizin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen hala kanamanız olmadıysa muhtemelen gebesiniz.

  2. 5 ay önce hamile kaldım.6 hafta iken doktora gittim fakat emzimlerim yüksekti.9 hafta iken bebeğin kalbi durdu ve kürtaj oldum. Şimdi tekrar hamileyim bu defa emzimlerim hepsi sınırda doktorum emzimlerimin yükselme ihtimali anlattı.bana şimdi sulandırıcı iğne , progestan ve folik asit kullanıyorum .8 hafta iken tekrar doktor randevum var.sizce kullandığım ilaç uygunmu bana yardımcı olur musunuz

    • Meryem hanım,

      Doktorunuzun sizin durumunuza hakim olduğunu ve buna uygun tedavi düzenlediğini unutmayın.
      Ve LÜTFEN doktorunuza güvenin. Eğer doktorunuzla aranızda güven ilişkizi yoksa doktorunuzu değiştirin. Ancak öncelikle toplumun size pompaladığı doktora güvensizlik duygusunu çözmeye çalışın.

      Sizin her türlü tahlilinizi ve muayenenizi yapmış bir doktorun düzenlemiş olduğu tedaviyi sizi hiç görmeyen bir doktora doğrulatıyorsunuz. Bu çok yanlış.

      Doktorunuza güvenin ve tüm korkularınızı doktorunuzla paylaşın.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

  3. Son adet tarihim 29 Mayıs ama 23 haziranda ara kanamam oldu. Hesaplamalara göre 7 haftalık hamileyim ama ne kalp atışı izlendi ne de kesede bebek görüldü. İlk gittiğim doktor iki kesenin de oluştuğunu ama kesenin çok küçük olduğunu söyledi bebeğin görüldüğünü ama bu küçük kesedeki bebeğin mucize olduğunu söylemişti. Son kontrolüm 11 temmuzda idi. Doktor 10 gün sonra gel dedi. Hamile olduğumu ama bebeğin sağlıklı olup olmadığına bakacagini söyledi. Ne düşüneceğim bilemiyorum. Dengem şaştı.

    • Gözde hanım merhaba,

      Ara kanamanızın olması gebeliğinizin sağlıksız olabileceğini düşündürmekte. Keseninin de tam oluşmamış olması bunu destekler yöndedir.
      Kendinizi fazla strese sokmadan sakin olmanızı öneririm. Çünkü bazı konular ne sizlerin ne de bizlerin kontrolündedir. Vücutta hükmedemediğimiz durumlar da var.

  4. Iyi günler ben 7 haftalik hamileyim. ilk bebeğim 29 haftalik doğdu. gittiğim bir doktor her hafta düşük önleyici iğne olmam gerektiğini aksi halde bu bebeğimin de aynı şekilde doğabileceğini söyledi, oysa ilk gebeliğim sürekli lekelenmelerle geçti ama bunda henüz öyle bir sorunum yok sizce bu tedaviye bir sorun yokken başlamalı miyim ?

    • Güler hanım,

      Sizi görüp muayene etmiş bunca doktor yapmanızı önermişken benim aksini söylemem mümkün değil. Elbette karar sizin ancak doktorlarınızın söylediğine güvenmenizi öneririm.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…

  5. Merhaba ilk doktora gittiğim tarih (14/12/2016 ) son adet tarihim(9 kasım) göre bu gün 6 hafta 6 günlük hamileyim 4 gün adet gecikmesiyle test yaptım pozitif çıktı ve hemen doktordan randevu alıp gittim kesesini gördüğünü fakat bebeği haftaya görebileceğini söyledi 1 hafta sonra gittiğimde bebeğin iyi olduğunu ve kalp atışını gösterdi doktora gittiğimde tarih (20.12.2016) doktor bebeğin 6 hafta 3 günlük olduğunu söyledi. Gebelik haftası hesaplamada doktor 3 gün fazla söylüyor bu neden kaynaklanır acaba. Şimdiden teşekkür ederim

    • Aysun hanım,

      Ultrasonda çıkan hesaplama en doğru olandır. Gebelik haftanızla yapılan ortalama bir hesaptır.

  6. Merhabalar benim en son regli tarihim 29 ekimdii aralik ayinda 3 kez kan testi yaptirdim hepsinde artis gozuktu gebelik vardi suanki beta hcg degerimm 2635.00 ckti bu drgere gore kac haftalik oluyor. Tesekkur ederimm

  7. 6 haftalik gebelik bthcg değeri 1382.000 düşük mü yok yuksekmi anlamadim bilgi verirseniz sevinirim:)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir