34 haftalık hamilelikte, kendinizi kocaman ve yavaş hissedebilir ve hatta biraz sinirli olabilirsiniz. Hamileliğin bir noktasında hamilelikten biraz bıkmak normaldir. İyi haber şu ki, doğum köşede ve çok yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. İnanması zor olabilir ama küçük meleğinizi tanıdığınızda, hamileliğin tüm ağrı ve sancılarını unutacaksınız.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
34 haftalık hamilelikte, göbeğinizde bir basketbol veya karpuz taşıyormuş gibi görünebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe karnınız da büyümeye devam eder ve bu, göğüslerinize kadar yükselen bir göbekle sonuçlanabilir. Bu noktada, karnınızın daha fazla büyüyemeyeceğini düşünebilirsiniz, ancak hala yaklaşık altı haftanız var.
Büyüyen karnınız, küçük meleğinizin büyüdüğünü bilmek sizi mutlu edebilir. Ancak daha büyük bir göbek, artan gaz ve şişkinlik ile daha zor bir uyku anlamına da gelebilir. Maalesef, küçük meleğiniz doğana kadar bu konuda pek rahatlama sağlamayabilirsiniz.
Bu hafta rahatlama getirebilecek bir şey, bebeğinizin düşmesi olabilir. Bebeğiniz pelvisinize yerleştiğinde, buna “ışıldama” denir. Henüz gerçekleşmediyse, önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğiniz çıkışa daha yakın olmak için aşağı doğru hareket edecektir. Bebeğiniz düştüğünde, akciğerleriniz üzerindeki baskı azalabilir ve nefes almanız biraz daha kolaylaşabilir.
Kötü haber ise pelvisinizde daha fazla baskı hissedebilirsiniz. Ayrıca hemoroidlere daha yatkın olabilirsiniz. Harika değil mi? Kabızlığı önlemek için yeterince lif tükettiğinizden ve bol su içtiğinizden emin olun. Eğer belirtiler gelişirse, Aloe Vera hemoroidlerde yardımcı olabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
34 haftalıkken, bebeğiniz yaklaşık beş buçuk pound ağırlığında ve bir kavun veya kabak büyüklüğündedir. Cildi eskisi kadar sarkık değil ve kilo aldıkça cildi de daha pürüzsüz hale geliyor. Tırnakları da uzamaya devam ediyor ve parmak uçlarına ulaşmış olabilir. Çok yakında küçük yüzünü çizmemesi için tırnaklarını kesmek zorunda kalacaksınız.
Eğer bir erkek bebek bekliyorsanız, testisleri karnından skrotumuna inmiştir. Küçük bir yüzdede, testisler birinci doğum günlerine kadar inmez.
Verniks adı verilen peynir benzeri örtü, bu aşamada kalınlaşarak bebeğinizin cildini amniyotik sıvıdan korumaya devam eder. Ancak lanugo adı verilen ince tüyler neredeyse tamamen kaybolmuştur. Lanugo, bebeğinizin az yağı olduğunda yalıtım sağladı. Ancak şimdi bebeğinizin kazandığı yağ, yalıtım sağlar.
Bebeğinizin merkezi sinir sistemi iyi gelişmiş ve doğduğunda işlevini görecek şekilde çalışmaktadır. Akciğerleri ilk nefesini almak için neredeyse hazırdır. Çoğu doktor, tüm sistemlerin tam olarak geliştiğinden emin olmak için 38 haftaya kadar doğum yapmamanızı tercih eder, ancak 34 haftalıkken doğan bebeklerin çoğu iyi durumdadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir ebeniz veya doğum uzmanınız olabilir, ancak doğum sırasında veya doğum sonrası dönemde bir doula tutup tutmamanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.
Doula, doğum ve doğum sonrası dönemde destek sağlayan tıbbi eğitim almamış bir doğum koçudur. Doktorunuz veya ebeniz tıbbi bakım sağlamak için oradadır. Her ne kadar duygusal destek de sağlayabilseler de, bu onların ana odak noktası olmayabilir. Sonuçta, sağlık hizmeti sağlayıcınız doğum sırasında sizin ve bebeğinizin sağlığını sağlamaktan sorumludur, bu yüzden bu onların ana rolüdür.
Ancak bir doula, doğumun tıbbi olmayan yönlerine odaklanır. Örneğin, bir doula nefes egzersizlerinde size koçluk yapabilir, doğum pozisyonlarını önerebilir ve ağrı kesici için masaj sağlayabilir. Bir doula aynı zamanda teşvik ve duygusal destek için harika bir kaynak olabilir. Bazı doulalar doğum sonrası hizmetler de sağlar, bu hizmetler yenidoğan bakımı ve emzirme eğitimi gibi konuları içerebilir. Doğum sonrası doulanın görevleri annenin ihtiyaçlarına göre değişebilir.
Doula tutmak kişisel bir karardır. Ne kadar desteğiniz olduğunu ve ağrısız bir doğum yapmak isteyip istemediğinizi dikkate almanız önemlidir. Ayrıca mali durumunuzu da göz önünde bulundurmalısınız. Doulalar genellikle sağlık sigortası tarafından karşılanmaz ve maliyetleri değişebilir.
34 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.