Haberi paylaşmış olabilirsiniz veya birkaç hafta daha sessiz kalmayı tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da, 8 haftalık hamilelikte iki aylık döneme girmiş bulunuyorsunuz ve hamileliğin birçok yan etkisini hissediyor olabilirsiniz.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
8 haftalık hamilelikte, çoğu insan vücudunuzda dışarıdan pek bir değişiklik fark etmeyecektir. Ancak içeride birçok şey oluyor. Örneğin, henüz çok kilo almamış olabilirsiniz, ancak rahminiz biraz büyüyor. Hamilelik öncesinde rahminiz yumruğunuz büyüklüğündeydi. Ancak 8 hafta itibarıyla artık bir greyfurt büyüklüğünde ve bu da belinizin etrafındaki giysilerinizin biraz dar gelmesine neden olabilir.
Sabahları hareket etmekte zorlanıyor veya iş gününüz boyunca uyanık kalmakta sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Hamileliğe hoş geldiniz! Yorgunluk, ilk trimesterin en yaygın semptomlarından biridir. Ofiste uyumak veya işten eve gelir gelmez yatağa gitmek isteyecek kadar yorgun hissedebilirsiniz.
Küçük yol arkadaşınız bu yolculukta sizinle, ancak vücudunuz ona destek sağlıyor! 8 haftalıkken, vücudunuz bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için uygun ortamı sağlamak için çok çalışıyor. Plasentanın inşa edilmesi ve hormonal değişiklikler, özellikle progesteron artışı, yorgunluğa katkıda bulunur. Ayrıca, mide bulantısı veya daha sık tuvalete gitmekten dolayı iyi uyuyamıyor olabilirsiniz. Bu yüzden kendinizi yorgun hissetmeniz şaşırtıcı değil.
İyi haber şu ki, ikinci trimesterin başında, vücudunuz genellikle bu değişikliklere uyum sağlar ve enerjiniz yenilenir. Yorgunlukla başa çıkmak için kendinize dinlenme zamanı tanıyın, şekerleme yapın ve yardımı kabul edin.
Egzersiz yapmak da size biraz enerji verebilir. Kendinizi halsiz hissettiğinizde, spor salonuna gitmek son yapacağınız şey olabilir. Ancak hafif egzersiz size daha fazla enerji verebilir. Maraton koşmaya başlama zamanı değil, ancak tempolu yürüyüş veya kısa bir doğa yürüyüşü gibi hafif ila orta şiddette bir egzersiz, kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Küçüğünüz şimdi bir ahududu büyüklüğünde ve yaklaşık 2.5 santimetre uzunluğunda. Ancak uzun süre bu kadar küçük kalmayacak. Her gün büyüyor.
Küçük ahududunuz sadece boy olarak büyümekle kalmıyor, kolları ve bacakları da uzuyor. Bebeğinizi görebilseydiniz, parmaklarının ve ayak parmaklarının şu anda perdeli olduğunu görürdünüz, ancak bu durum uzun sürmeyecek. Ayrıca, artık uzuvlarını hareket ettirebiliyor.
Bebeğinizin yüz hatları daha da gelişmeye başlıyor. Örneğin, henüz sevimli, dolgun bir ağız olmasa da, dudakları oluşmaya başlıyor. Kalbi dakikada yaklaşık 150 kez atıyor. Akciğerlerinin dalları da gelişmeye başlıyor.
Birkaç ay daha yer değiştirmeyeceği için, bebeğinizin rahminizdeki evi de büyümesini karşılayacak şekilde değişiyor. Haftada yaklaşık iki yemek kaşığı daha amniyotik sıvı üretiliyor, bu da bebeğiniz büyüdükçe onu yastıklamak ve korumak için gereklidir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlık sağlayıcınızla ilk doğum öncesi randevunuz muhtemelen 8 ila 10 hafta arasında gerçekleşecektir. Bu sağlayıcıyla ilk randevunuzsa, jinekolojik detaylar da dahil olmak üzere bir sağlık geçmişi doldurmanız gerekecektir. Ayrıca bu fırsatı, sahip olduğunuz sağlık durumları ve aldığınız ilaçlar hakkında konuşmak için kullanmalısınız.
İlk ziyaretinizde doktorunuz veya ebeniz, pelvik muayene ve pap smear dahil olmak üzere fiziksel bir muayene yapacaktır. Enfeksiyonlar, anemi ve çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığı kontrol etmek için genellikle kan ve idrar testleri yapılır.
Sağlık sağlayıcınız ayrıca gelecekteki testler, genetik tarama seçenekleri ve doğum öncesi vitaminler, sağlıklı beslenme ve kaçınılması gerekenler hakkında bilgi verecektir. Egzersiz önlemleri ve takviyelerin güvenliği gibi sorularınızı sormak için iyi bir zamandır. Herhangi bir endişeniz varsa, sağlık sağlayıcınızla konuşmaktan çekinmeyin. Unutmayın, sizin ve bebeğinizin sağlığı söz konusudur.
8 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.