Hamile olduğunuz fikrine alışmaya başlamış olabilirsiniz veya dokuz aydan kısa bir süre içinde birinin size “anne” diyeceği gerçeği hala sizi şaşırtabilir. Her iki durumda da, gebeliğin altıncı haftasında kendinizi gerçekten hamile hissetmeye başlayabilirsiniz.
Vücudunuzda Neler Oluyor?
Dışarıdan hamile gibi görünmüyor olsanız da, içeriden hamile gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Geçen hafta herhangi bir hamilelik belirtisi hissetmediyseniz, altıncı haftada hamilelik yan etkileri kendini göstermeye başlayabilir.
Fark edeceğiniz ilk yan etkilerden biri şişkinlik olabilir. Karnınızdaki şişkinlik henüz bebeğinizin sizi sıkıştırmasından kaynaklanmaz. Bunun yerine, suçlu progesteron hormonudur. Progesteron, sindiriminizi yavaşlatarak vücudunuzun her besin maddesini emmesini sağlar. Bu da kendinizi biraz şişkin hissetmenize ve pantolonunuzu ilikleyememenize neden olabilir.
Altıncı haftada, başka bir rahatsız edici hamilelik belirtisini fark edebilirsiniz. Daha sık idrara çıkıyorsunuz. Erken hamilelikte sık idrara çıkma yaygındır ve yine hormonlardan kaynaklanır. Bazı hormonlar, vücudunuzdaki kan akışını artırır. Kan akışındaki artış, böbreklerinizin daha fazla idrar üretmesine neden olur.
Göğüslerinizin biraz büyümeye başladığını ve hassaslaştığını fark edebilirsiniz. Sütünüzün gelmesi biraz zaman alacak olsa da, hamilelik hormonları, göğüslerinizdeki yağ tabakasını kalınlaştırmak için şimdiden çalışmaya başlamıştır. Altıncı haftaya geldiğinizde, bir kupa büyüklüğü artmış olabilirsiniz. Ancak, bu büyüklüğe çok bağlanmayın, çünkü göğüsleriniz büyümeye devam edecektir.
Daha dolgun figürünüzü sevebilirsiniz, ancak göğüslerinizin ne kadar hassas ve ağrılı olduğuna o kadar hevesli olmayabilirsiniz. Bu noktada ağrıyı hafifletmek için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ancak, iyi oturan ve destekleyici bir sütyen giymek yardımcı olabilir.
Bebeğinizde Neler Oluyor?
Bebeğinizin boyu beş ile altı milimetre arasında, yani bir mercimek tanesi büyüklüğündedir. Rahminizin içine bir göz atabilseydiniz, küçük embriyonuz biraz garip görünebilirdi. Altı hafta civarında, bebeğinizin büyük bir başı, burun delikleri ve gözleri olacak koyu noktalar, ve kulakları olacak küçük girintiler vardır. Ancak, bu erken gelişimler sonunda güzel bebeğiniz haline gelecektir.
Başına ek olarak, embriyonuzun kalbi de bu hafta daha verimli bir şekilde atmaya başlar. Altıncı haftada, kalbi muhtemelen dakikada 100 veya daha fazla kez atmaktadır. Bir fetal doppler, bebeğinizin kalp atışını izlemek için kullanılır. Ancak, altıncı haftada doppler kalp atışını henüz algılayamayabilir.
Bebeğinizin bağırsakları, karaciğeri ve böbrekleri de hala erken gelişim aşamasında olsalar da şekillenmeye başlıyor. Akciğerleri, şu anda sadece küçük tomurcuklar olsa da, gelişmeye başlamıştır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğiniz planlanmış ya da sürpriz olabilir, çeşitli duygular yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar heyecanla dolup taşarken, diğerleri endişeli veya biraz korkmuş hissedebilir. Bazen tüm bu duyguları aynı anda yaşayabilirsiniz.
Bu erken hamilelik haftalarında karışık duygular yaşıyorsanız, bu tamamen normaldir. Duygu yelpazesi neden? Ne kadar çok anne olmak isteseniz de, hayatınızda büyük bir değişiklikle karşı karşıyasınız.
Pozitif bir hamilelik testi gördüğünüzde hayatınız değişti. Haberler yerleşirken, bebeğinizin nasıl görüneceğini ve onu ne kadar seveceğinizi hayal edebilirsiniz. Ancak sağlığınız, bebeğinizin iyi olma durumu ve anneliğin işinizi, ilişkilerinizi ve mali durumunuzu nasıl etkileyeceği konusunda da endişelenebilirsiniz. Bu sizin ilk bebeğinizse, daha da endişeli olabilirsiniz. Hamilelik hormonlarının artışı da eklenince, biraz endişeli hissetmeniz şaşırtıcı değildir.
Neyse ki, ebeveyn olma fikrine alışmak ve duygularınızı işlemek için birkaç ayınız var. Partnerinizle, arkadaşlarınızla veya ebeveynlerinizle duygularınız hakkında konuşmak yardımcı olabilir. Bazen sadece konuşmak bile kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca, kendinize iyi bakın. Yeterince uyumaya, iyi beslenmeye, egzersiz yapmaya ve her gün rahatlamak için kendinize izin vermeye çalışın.
6 Haftalık Gebelik ile ilgili sorularınızı bu sayfanın sonundaki yorum bölümünde paylaşırsanız ilgili doktorlarımızdan cevap alabilirsiniz.