Gebelikte Hangi Bitki Çayları Güvenli?

Gebelik döneminde içilecek bitkisel çaylar;  hamilelik bulantılarını, ağrılarını, ödemi azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak, emzirme döneminde annenin süt kalitesini ve miktarını arttırabilmek için tercih edilmektedir. Hamilelikte bitki çaylarını aşırıya kaçmadan tüketmek ve seçici davranmak gerekiyor.

En temel içeceğiniz su olmalı günlük tüketmeniz gereken su miktarları gebelik haftalarında farklı olabileceğinden gebelikte su tüketimi yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Doğal olmayan, market raflarında satılan meyve suları ve süt ürünlerinden uzak durmanızı öneriyoruz.

Hamilelikte Hangi Bitki Çayları Güvenli ?

gebelik-bitkisel-caylar 

Gebelikte Bitki Çayı

Aynı gün içerisinde farklı bitki çayları tüketmeyin.

Günlük bitki çayı limitiniz 2’yi geçmesin.

 

   Yeşil çay; yeşil çaydaki kafein oranı siyah çaya göre daha düşük olduğundan yeşil çay aşırıya kaçılmadan tüketilebilir. Yeşil çay kan dolaşımını düzenleyerek grip olmanızı da engelleyebilir.

 

    Melisa Yaprağı; gebelik süresince stresinizi azaltarak size rahatlamanız için yardımcı olur, sindirimi düzenler, bağırsaklarda oluşan gazı giderir, antiseptik özelliği vardır. 5-6 melisa yaprağını cam demliğe atarak sıcak su ekleyiniz 5 – 6 dk. demleyerek,  içebilirsiniz.

 

    Kuşburnu ; C vitamini içerir, kabızlığı önler, öksürüğe iyi gelir. Kuşburnu meyvelerini ikiye – üçe bölüp demleme kabına koyunuz ve üzerine sıcak suyu dökünüz. 5 – 6 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.

 

    Ihlamur ; öksürüğe iyi gelir, göğsü ve boğazı rahatlatır, stresten uzaklaştırır, mideye iyi gelir. Ihlamuru kaynatarak demleyin. toplamda 2-3 kupa gün içerisinde aralıklarla içebilirsiniz.

 

Nane ;  sinir sistemine iyi gelerek, gebelik bulantılarını azaltır. Kaynatarak demleyin günlük 1-2 kupa tüketebilirsiniz.

 

Papatya ; mide ağrılarına iyi gelir, bağırsak hareketleriniz düzenler gaz ve ağrı gidericidir, vücutta oluşan ödemi azaltır. Stresi azaltarak rahatlamanızı sağlar. Kurutulmuş papatyalardan 4-5 adetini demleme kabında 5 – 10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz.bitkisel-gebelik

Rezene;  mide ağrısına, bağırsaklardaki gaza ve sinirlere iyi gelir, sancıları azaltır, gaz giderir. Rezenenin demlenmesi için 10 dk sıcak suda bekletmeniz yeterlidir. Doğum kontrol hapı kullanalar dikkatli kullanmalılar.

Elma; yüksek oranda A ve C vitamini içerdiğinden kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar, stresten uzaklaştırır, yorgunluk giderir.

       Gebelikte İçmemeniz Gereken Bitki Çayları       

  • Demli siyah çay; günlük 1 bardaktan fazla içmeyin fazla içilen siyah çay kansızlığa neden olur, çarpıntıya yapar.
  • Keten Tohumu; Omega 3 açısından zengin olan bu ürün kanama riskinizi artırır. Bu nedenle gebelikte tüketilmesi önerilmez.
  • Sinameki;  vitamin ve minerallerin emilimini zorlaştırabilir.
  • Ekinezya; bileşenleri suda çözülmediği için çay olarak içilmemelidir.
  • Zencefil; Günlük 1 bardaktan fazla içilmemeli, ağrılarınızı arttırabilir.
  • Ahududu çayı; rahim kasılmalarına neden olduğu düşünülmektedir. Erken doğuma neden olabileceğinden gebeliğin son aylarında tüketmemeniz önerilir.

 

2 Yorum
  1. Elif 5 sene önce
    Cevapla

    Merhaba,

    Bilgileri nereden temin ediyorsunuz acaba; yani güvenilirliliği ne derece? Bazı sitelerde adaçayı için düşük riskini arttırıyor yazıyor. Burada içilebilecegi yazıyor? Yardımlarınızı rica ederim

    • Dr. Sertaç Şeviş 5 sene önce
      Cevapla

      Elif hanım merhaba,

      Tıpta hiçbir zaman ‘kesinlik’ yoktur, pek çok bilgi pek çok textbook’ta birbirine tamamen zıt şekilde yer alabiliyor.

      Hele de bu konu gibi çok daha “gündelik” bilgilerle alakalı çalışma sayıları çok daha kısıtlı olması sebebiyle bilgilerin kesinliği daha da muallak hale gelmektedir.

      Kimi çaylar pek çok gebede hiçbir sıkıntı yaratmazken bazılarında soruna sebep olabilir(örneğin bireysel alerjilere bağlı olarak).

      O sebeple bu tür bilgilerin kesinliğiyle alakali hiçbir yerde bilgi bulmak mümkün değildir.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.