Yaz aylarında anne adaylarının en çok merak ettiği konu tatile gitmenin riskli olup olmadığıdır.
Anne ve baba adayının fiziksel ve ruhsal olarak dinlenebilmesi için tatil büyük önem taşımaktadır.
Tatil için en güvenli dönem 18-24. Haftalarıdır. Eğer sorunsuz bir gebeliğiniz varsa ve doktorunuzdan seyahat edebileceğinize dair onay aldıysanız tatile çıkmanızda ve seyahat etmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
Kendi aracınızla seyahat edecekseniz 2 saat arayla mola verip yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Otobüs yolculuklarında her molayı değerlendirip yürüyüş yapmalısınız. Uzun süre oturmak kan dolaşımı yavaşlatacağından bu yürüyüşler dolaşım sisteminizi rahatlatacaktır.
Hamilelerin uçak ile seyahat etmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Ancak doktorunuzdan onay almalı ve uçak ile seyahat etmenizde herhangi bir sorun olmadığını bildirir doktor raporunu yanınızda bulundurmalısınız. Bazı havayolu şirketleri 34. Gebelik haftasından sonra doktor onayı olsa bile hamileleri uçağa kabul etmemektedirler.Uzun uçak yolculuklarında da belirli aralıklarla uçakta dolaşmaya özen göstermelisiniz.
Gebeliğin son aylarında uzun süreli yolculuklar yapmamanızda fayda var. Ancak zorunlu hallerde bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak seyahat edeceğiniz güzergahta bulunan Sağlık Merkezlerinin adres ve telefonlarını yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.
Hamilelerin Yüzerken Dikkat Etmesi Gerekenler
Gebelikte havuza ve denize girilebilir. Ancak havuzun hijyen olduğuna dikkat etmelisiniz.
Havuzun hijyen için kullanılan kimyasallar ciltten emildiğinden havuda kalış süresini kısa tutmalı ve çıktıktan sonra da mutlaka duş almalısınız.
Islak mayo ile kalmamaya özen göstermelisiniz. Islak mayo ile kalmak genital bölgede enfeksiyon ve mantar oluşumuna bu da kaşıntı ve akıntıya neden olmaktadır.
Denizde ve derinlerde yalnız yüzmemeye dikkate etmeli. Hamilelikte bacaklarda sıklıkla oluşan kramplar denizde yalnız yüzdüğünüzde tehlikeli olabilir.
Sıcak havalarda yüzmemeli, uzun süre güneşte kalmamalı hatta gölgede güneşlenmeye özen göstermelisiniz.
Tüplü dalma, yamaç paraşütü, sörf, su kayağı gibi sporlardan uzak durmalısınız. Sizin için en iyi spor temiz bir havuz veya denizde yüzmek olacaktır.
Güneşlenirken yüksek faktörlü güneş kremi kullanmanız kalıcı cilt lekelerinin oluşmasını önleyecektir.
Sıcak havalarda bol sıvı tüketmeli, yiyeceğiniz gıdaların da sıcak havalardan dolayı bozulmamış olmasına dikkat etmelisiniz.
Uzun süre güneşte kalmamaya giyeceklerinizin de açık renkli ve rahat olmasına özen göstermelisiniz.
Tatil yörelerinde böcek sokmaları gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sivrisinek sokmalarına karşı elektrikli tabletleri kullanmalı, oda spreyi ve vücuda sürülen losyonlardan, bebeğin sağlığına zarar verebileceğinden, uzak durmalısınız.