Gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan hormon düzeylerinde bulunan değişimler, ağız sağlığını da etkilemektedir. Bu nedenden dolayı anne adayları gebelik döneminde ağız sağlığına diğer dönemlerine kıyasla çok daha fazla özen göstermelidir.
Hamilelikte diş sağlığı ve önemi konusu altında pek çok başlık yer almaktadır. Yani pek çok soru işaretinin olduğunu da söyleyebiliriz. Gebelik dönemlerinde devamlı olarak atıştırma niyetine yedikleriniz diş çürüklerine de zemin hazırlamaktadır. Gebelikte çürük olasılığının yükselmesi, enerji ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla alınan karbonhidrat oranındaki artış ile bağlantılı olabilir. Dişlerinizin üstünde biriken mikroorganizmalar yani plaklar ve yiyecek artıkları dişinizi çürütebilecek asitleri oluşturmaktadır. Plaklar varlıklarını sürdürebilmek için gerek duydukları nişastayı da yediğiniz yiyeceklerden temin etmektedir.
Şekerli ya da nişastalı bir şey yediğinizde ağzınızın içerisinde çok kuvvetli bir asit ortamı oluşmaktadır. Bu durumun normale dönmesi de yaklaşık olarak 20 dakika kadar sürmektedir. Gün içerisinde devamlı olarak atıştırma yaptığınızda bu kuvvetli asit ortamı yüzünden dişleriniz de hızlı bir şekilde çürümektedir. Hamilelikte diş sağlığı ve önemi konusuna bu nedenle gereken özeni göstermeniz en ideali olacaktır. Peki, her gebelikte bir diş kaybı olur mu? Her gebelikte bir dişin düştüğü düşüncesi toplum üzerinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Fakat bu durumun herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Gebelikte diş kaybı tamamıyla ağız bakımın eksikliğinden dolayı gerçekleşir.
Aslına bakarsanız gebelikte diş kaybının nedeni hamilelik değildir. Tam aksine dişlerinizin çürümesinden kaynaklanır. Beslenme alışkanlıkları, gebelik ve ağız sağlığı arasında ne tür bir ilişki bulunmaktadır, bu konuyu da sizler için açıklayalım. Pek çok anne adayı gebelik dönemi boyunca ana öğünlerin haricinde atıştırmak için isteklidir. Ancak bu atıştırmaları yaparken hamilelikte diş sağlığı ve önemine de özen göstermek gerekir. Gün içerisinde sıklıkla yemek yeniyorsa, tercihinizi nişastalı ve şekerli gıdalardan yapmamalısınız. Tam aksine sebze ve meyve tercih etmelisiniz. Aynı şekilde asitli olan içeceklerden uzak durarak tercihinizi su ya da süt ürünlerinden yana kullanabilirsiniz. Bu süreç içerisinde bebeğinizin diş gelişimi de aynı doğrultuda etkilenmektedir. Anne adayının A,C,D vitaminlerini, fosforu, kalsiyumu ve proteini yeterli miktarlarda alması bebeğin daha sağlıklı dişlere sahip olmasına da sebep olmaktadır.