Bebek Gelişimi

Bebekler dünyanın en harika varlıklarıdır. Özellikle ilk aylarda çok hızlı büyürler ve gelişirler. Onların hızına ayak uydurmak oldukça güçtür. Ne zaman büyüdüğünü anlamak bile imkânsızdır.

Doğduğu ilk günlerde bebekler vakitlerinin çoğunu uyuyarak geçirirler. Bu da bebeklerin büyümesinde bir yapı taşıdır. İyi alınmış bir uyku kadar, büyümeyi desteleyen başka bir durum yoktur, dense abartı olmayacaktır. Bebek gelişiminde her ay farklı değişimler izlenebilecek, ebeveynlerin normal gelişimlerini takip ederek bebeklerini sürekli kontrol etmeleri gerekli olacaktır. İlk ay bebekler yakındaki cisimleri seçebilse de uzaktaki cisimleri bulanık olarak göreceklerdir. Ancak annelerini ne kadar uzak olursa olsun tanırlar. Henüz hiçbir şey anlamasa da bebeklerle konuşmak, onları mutlu edecektir.

İkinci ayında bebekler sizi anlayarak gülümsemeye başlar. Hatta aguları ile cevap bile verebilir. Artık başını tutmayı başarıyordur. Bu aydan sonra bebekleri yüzükoyun yatırmak sırt ve boyun kaslarını güçlendirmek adına çok önemlidir. Üçüncü ayında ise bebekler artık uyku düzenlerini oluşturmuş ve kendilerini daha net ifade eder olmuştur. Farklı sesler çıkaran oyuncaklarla ilgisini çekebilir ve farklı oyunlarla bebeğinizi eğlendirebilirsiniz. Bebek gelişiminde banyo sonrasındaki masajların ve egzersizlerin önemi büyüktür. Masaj bebeğinizin gergin kaslarını gevşetir ve özellikle gaz sorunu olan bebeklerde şişkinliği önler. Sonrasında yapılacak egzersizlerle de bebeklerin motor gelişimleri desteklenebilir. İyi bir uyku, mutlu bebekler için önemlidir. Gaz problemi olmayan bebekler daha güzel bir şekilde uykuya dalabilir.

Dördüncü ayında artık bebeğiniz yuvarlanmaya başlayacaktır. Ve bundan sonraki aylarda bebek gelişimi yavaşlasa da normal seviyeye göre hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Bebeği büyüten en önemli nokta ilgidir. Ayına göre eğitici oyuncaklarla bebeklerin dünyalarını zenginleştirebilir, oyunlar kurarak farklı konuları çok daha hızlı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinize fırsatlar sunmalı ve ona güvendiğinizi hissettirerek gelişimine destek olmalısınız. Bir yaşından sonra bebeğiniz artık çoğu aktiviteyi kendi yapabilecektir. Yemeğini kendi yemesine, uyku zamanında sallamadan uyumasına, adımlar atmaya çalışırken düşmesine izin vermelisiniz. Her düştüğünde sizi görmeli ve güç almalıdır. Böylece her deneme başarıya daha yakın olacak olan bebekler, ileriki yaşlarda çok daha özgüven sahibi bireyler olarak toplumda çok daha başarılı olacaklardır.

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir