Bebekler için Anne Sütünün Önemi ve Katı Gıdalara Geçiş

Henüz anne karnındayken onun için telaşlanmaya ve geldiğinde nasıl büyüteceğimizi düşünmeye başlarız. Onlar için en iyisini ve en doğrusu yapmak her annenin isteğidir. Ancak; yapılan araştırmalara göre bebek sağlığı ve beslenmesi hakkında doğru bilenen birçok yanlış bulunuyor.

Yapılan bu yanlışlardan biri de katı gıdaya geçiş döneminde yapılan hatalarıdır. Peki, anne sütünden katı gıdaya geçiş nasıl olmalı? Öncelikle olması gerekenler değil olmaması gerekenler öğrenilmelidir. Böylece daha önce düşülen yanlışlara düşmeden doğru bir yol izlenebilir ve en az hata ile bebeklerin ek gıdaya geçişi sağlanabilir.

Katı gıdaya geçiş döneminde yapılan hataların başında 6 aydan önce başlamaya çalışmak gelir. Bebekler, ilk 6 ayda anne sütünden tüm besin ve mineralleri almaktadır. Bu nedenle ek gıdaya kesinlikle gerek yoktur. Erkenden ek gıdaya geçmek bebeğinizin sağlığını ve gelişimini azımsanmayacak şekilde olumsuz etkileyebilmektedir. İkinci bir yanlış ise ek gıdaları blenderden geçirerek pürüzsüz bir hale getirmektir. Bu şekilde bebeğinizin besini kolay yemesini sağlayabilirsiniz ancak bu, bebeğinizin pütürlü gıdalara alışmasını zorlaştıracaktır. En çok yapılan yanlışlardan bir diğeri ise bebeğe her öğünde çorba yedirmektir. Katı gıdaya geçiş yapıldığında bebeğin ağzıyla ezebileceği ve hissedebileceği besinleri tüketmesine izin verilmelidir.  Anne sütünden katı gıdaya geçiş nasıl olmalı? Sorusunu yanıtlarken öncelikle yapılan yanlışlara bakılmalıdır. Böylece en doğru ve sağlıklı cevabı bulmak kolaylaşacaktır.

Anne sütünden katı gıdaya geçiş nasıl olmalı?

Diye sorulduğunda anneler genellikle sıvılaştırılmış olarak verilmesi gerektiği kanaatine varırlar. Elbette ki bebeğin katı gıdaya geçişi kademeli olmalıdır. Ancak; aşırı katı veya aşırı sıvı besinler vermek bebeğin aklını karıştırabilir ve yemek istememe gibi davranışlar sergileyebilir. Bu nedenle ek gıda geçişlerinde yavaş davranmalı ve sabırlı olunmalıdır. 9 ve 10uncu aylardan sonra besinler çatalla ezilerek verilmeli ve kesinlikle püre haline getirilmemelidir. Ayrıca bebeğin her yiyeceği tatmasına izin vermeli ve sevmese bile tadını alarak o besini tanıması sağlanmalıdır. Bebeğin yiyeceklere dokunmasına ve kaşığı tutmasına da müsaade edilmelidir. Böylece hem el becerisi gelişir hem de katı yiyecekleri keşfi kolaylaşır.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.