Ülkemizde 10 haftanın altındaki gebeliklerin tahliyesi yasaldır. Ancak 10 hafta ve üstü gebeliğin sonlandırılması hem kanunen yasak hem de tıbben riskler taşıdığı için sakıncalıdır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kullanılan tek yöntem vakum aspirasyon yöntemiyle kürtaj olmaktır.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan RU-486 isimli kürtaj hapı ülkemizde bulunmamakta ve satılmamaktadır. Bu ilacın uzun vadeli etkileri henüz bilinmemektedir.
Kürtaj olmak yeniden hamile kalmaya engel mi?
Bu soru kürtaj yaptırmayı düşünen veya yaptırmış ancak yeniden bebek sahibi olmak isteyen kadınların aklına gelen ilk sorudur. İşlem öncesi gebelik haftasının tam olarak bilinmesi büyük önem taşır. Son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanan gebelik tarihi bebeğin büyüklüğü ile hesaplanamaz. Kürtajın özellikle doğum yapmamış bayanlarda kısırlık yapacağı ve bir daha gebe kalınamayacağına dair inanış yanlıştır.
Uygun ve doğru şartlar altında, tecrübeli ve deneyimli bir ekiple gerektiği gibi yapılan işlem bu soruya verilecek en güzel cevaptır…
Vakum tekniği kullanılmadan yapılan işlemlerde rahim içerisinin hasar görme ihtimali yüksektir ancak günümüzde birçok hekim sadece vakumlu seçeneği kullanmaktadır.
Geçmiş yıllarda işlem sonrası etkili dezenfeksiyon ve antibiyotikler olmaması sebebiyle işlem sonrası enfeksiyon gelişme riski çok daha fazlaydı. Bu durum halk arasında kürtaj olan bir daha gebe kalamaz inanışının kulaktan kulağa yayılmasına sebep olmuştur. Günümüzde hijyenik ortamlarda, uygun teknikle, ekipmanla ve tecrübeli doktorlar eşliğinde yapıldığında kürtaj sonrası komplikasyon oluşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Sorunsuz yapılan vakum aspirasyon yöntemi uygulanan bir operasyonun sonraki gebelikler üzerinde olumsuz etki yapma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Yani “Kürtaj olmak yeniden hamile kalmaya engel mi?” sorusuna verilecek cevap kısaca “hayır“dır. Ancak bu bir aile planlaması ve korunma yöntemi ASLA değildir! Sadece ve sadece istenmeyen ya da tıbbi açıdan gebeliğin sonlandırılması gereken durumlarda uygulanmalıdır. Kürtaj sonrası kısırlık riski işlemin yapılma tekniği ve şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Günümüzde bilinçli kadınların gebelik takibinden, sonlandırılmasına ve rutin kontrollerinden rahim ağzı kanseri testi olan smear testine kadar her konuda kendi doktorlarına danışmaları ve merdiven altı tabir edilen yerlerden uzak durmaları hayati önem arz etmektedir. Kadın sağlığı toplum sağlığı demektir.