Gebelik ve Sigara Kullanımı

Gebelik öncesi dönemde uzun yıllar sürekli sigara içen birinin hamile kaldıktan sonra sigara içmemesi bebekte herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır. Gebelik varlığı öğrenildikten sonra hemen sigara kesilmeli, aksi taktirde bebeğinize, kendinize ve gebelik sürecinize zarar vermiş olacaksınız.

Her şeyden önce şunu belirtelim. Bebeğinize içtiğiniz sigarayla zarar verdiğinizi biliyor ve içmeye devam ediyorsanız iyi bir anne olduğunuzdan söz edemeyiz. Zira kendi sağlığınızı önemsemeyebilirsiniz ama yeni dünyaya gelecek birini içtiğiniz sigarayla kirletmek hiç bir anneye yakışmaz diye belirtmemize rağmen yapılan araştırmalar sigara bağımlısı kadınların yüzde 50-70 gebelik sürecinde de sigara kullanımına devam ediyor. Bu durum sigara kullanımının ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunun göstergesidir.

Hamilelikte sigara
Gebelikte mutlaka sigara dan uzak durmalısınız.

Gebelikte sigara içmenin ne gibi etkileri var?

+ Sigara içen hamileler daha iştahsız olacakları için yeteri kadar iyi beslenemezler.
+Gebelik döneminde bebek anneyle sürekli kan alışverişi yaparak beslenmeye ve gelişimine devam eder sigara da bulunan yüzlerce çeşit zehrin bebeğinize de geçiyor olması muhtemel bir durumdur.
+ Sigara içen annelerin bebeklerine daha az oksijen gideceğinden bebeğinizin gelişimi olumsuz etkilenecektir.
+Erken membran rüptürü yaşanabilir yani doğumda açılması gereken su kesesinin gereken zamandan çok önce açılması, bebeğinizin yeterli düzeye gelişmeden doğum yoluna girmesine neden olur.
+Preaklampsi oluşabilir, Tansiyon yükselmesi, idrarda protein çıkması, vücutta aşırı şişmeler, görme bulanıklığının ortaya çıkmasıyla oluşan gebelik zehirlenmesi tablosudur. Anne ve bebeğin yaşamı risk altındadır.
+Hipertansiyon ortaya çıkabilir. Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi nedeniyle hamilelerde tansiyonun yükselmesi durumudur. Hipertansiyon bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etki yaratacaktır.
+Dekolman plasenta durumu yaşanabilir yani bebek daha anne rahminde iken plasentanın zamansız ayrılması ve buna bağlı olarak tehlikeli boyutlarda kanamanın oluşması.
+ Gebelik döneminde içilen sigara; düşük doğuma,az kilolu iyi gelişmemiş bebek doğurmaya, erken doğuma, ani bebek ölümüne, bebeğinizin ileri yaşlarında astım ve sigaraya bağlı rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir.
Şunu da unutmadan belirtmek gerekir sigara içilen ortamlarda da bulunmak yani pasif içici olmak da bebeğiniz ve sizin sağlığınızı riske sokar bu ortamlardan uzak durmaya yakınlarınızdan bu konuyla ilgili destek istemenizi öneriyoruz.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.