Pika, besin değeri çok az olan maddeleri yeme arzusudur. Gebeliklerin çoğunda ve Pika sendromunda kir ve tebeşir gibi gıda dışı maddeleri yeme arzusu duyarlarr. Pika kelimesi Latince’den gelir ve bulduğu her şeyi yiyen bir kuş olan “saksağan” anlamına gelir. Kadınların çoğu hamileyken yeme krizine girer ama bu krizler genelde dondurma ve turşu gibi besinler için olur.
Pika krizleri genelde çocuklarda görülür ve çocukların %25-30’unda bu sendroma rastlanır. Hamile kadınlarda ise bu oran daha azdır.
Gebelikte Pika sendromu neden ortaya çıkar?
Kadınların pika krizlerine girmelerinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Amerikan Diyetetik Derneği Dergisi’ne göre bu krizlerin demir eksikliğiyle bir bağlantısı olabilir. Bazılarına göre kadınların pika krizlerine girmesinin nedeni vücudun normal beslenmeyle yeterince alamadığı vitamin ve mineralleri başka yollarla almaya çalışmasıdır.
Pika krizleri kendini belli etmeyen fiziksel veya ruhsal bir hastalığın da habercisi olabilmektedir.
Gebelik ve Pika Krizleri
Gebelikte en sık aşerilen maddeler kir, kil ve çamaşır kolasıdır.
Diğer pika krizleri ise:
- Yanmış kibritler
- Taşlar
- Kömür
- Naftalin
- Buz
- Mısır nişastası
- Diş macunu
- Sabun
- Kum
- Alçı
- Kahve telvesi
- Karbonat
- Sigara külleri
Pika Krizi Bebeğe Zarar Verir Mi?
Kesinlikle. Gıda dışı maddeler yemek hem size hem de bebeğinize zarar verecektir. Bu maddeler zehir veya parazitler içerebileceği için pika krizleri risklidir.
Pika ile Mücadele Nasıl Olur?
Panik olmayın, yaşadıklarınız normal şeyler. En önemlisi doktorunuzu durumdan haberdar edin ve böylece krizlerinizle ilgili risklerden siz de haberdar olun.
Pika krizlerinizle baş etmek için bazı öneriler:
- Doktorunuza haber verin ve doğum öncesi sağlık kayıtlarınızı inceleyin.
- Demir, vitamin ve mineral alımınızı gözlemleyin.
- Yeme krizleriniz için şekersiz sakız gibi alternatifler kullanın.
- Krizlerinizi bir arkadaşınıza söyleyin ve gıda dışı maddelerden uzak durmanıza yardımcı olmasını isteyin.
NOT: Gebelik sürecinize dair sitemizdeki tüm bilgiler sadece sizleri bilgilendirmek amacıyladır. Bu süreçle alakalı medikal ve diğer tüm konularda esas danışmanınız Kadın-Doğum uzmanınız olmalıdır.
Derlendiği Kaynaklar:
Mayo Clinic Guide To A Healthy Pregnancy Harms, Roger W., M.D., et al, Part 3. American Dietetic Association, http://www.eatright.org/
American Academy of Family Physicians, http://familydoctor.org/