Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri anne adaylarının ve annelerin oruç tutma konusu. Öncelikle anne adayları için oruç tutmak ile merak edilenleri açıklayalım. “Bebeğe zararı dokunur mu, hangi aylarda tutulabilir?” gibi kafanızda dönüp duran soruları aydınlatmaya çalışacağız.
Hamilelikte Oruç
Hamilelik süresinde en çok merak edilen konu, oruç tutmanın bebeğe zarar verip vermeyeceği. Çoğu uzmana göre;
İlk 3 ayında bulantı, kusma gibi sebeplerden dolayı anne adayları yeterince beslenemiyor. Beslenme konusundaki eksiklik baş dönmesi, halsizlik, kan şekerinin düşmesi, sıvı yetersizliği gibi durumlara yol açacaktır. Düşük bebek durumu, ilk 3 ay oruç tutanlarda, tutmayanlara göre %10 daha fazla. Bu nedenle ilk 3 ay oruç tutmak hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem de annenin sağlığı için önerilmiyor.
Uzmanlar, 3. ve 5. ayların oruç tutmak için en ideal ay olduğunu söylüyorlar. Bunun sebebi ise hamilelik süresinde en rahat dönemin olması. Daha sonra ise bebek büyüyeceği için daha çok gıdaya ihtiyaç duyacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki uzun süren susuzluk, özellikle yaz aylarında hem sıcak hem de 17-18 saate varan süreler, ciddi sorunlara yolaçabilir
Son aylarda da yine oruç tutmak önerilmiyor. Bebeğin büyümesine bağlı olarak beslenme ihtiyacı artacaktır. Yetersiz beslenmek bebeğin yavaş gelişmesine, kilo kaybına ve bazen bebeğin kaybına sebep olabilir. Bebeğinizin ileriki yaşlarında yavaş öğrenmesine ve kavramasını da etkileyebilir.
Dini anlamda merak edenler için ise hamilelerin dinen oruç tutması zorunlu değil.
Hamileler Oruç Tutarken Hangi Sorunlarla Karşılaşabilir?
Hamilelikte özellikle uzun yaz günlerinde oruç tutmak aşırı sıvı kaybını arttırdığı için buna bağlı sorunları da arttırabilir. Anne adayları için oruç tutabilecek en ideal ayların günlerin kısa olduğu sonbahar ve kış ayları olduğu ifade ediliyor.
Uzun süre aç kalmak yağ dokularının yıkılmasına ve keton denilen atık maddelerin kana karışmasına neden olur. Ketonlar da kolaylıkla bebeğe ulaşabilir ve başta beyin olmak üzere bebeğin pek çok sistemini olumsuz etkileyebilir.
Ayrıca uzun süre sıvı ve gıda alınmamasına bağlı olarak tansiyon düşmesi, halsizlik, çarpıntı sorunlarına ek olarak iftarda aniden çok miktarda yenilen yemeklere bağlı olarak kan şekerinin çıkması da hamile anneleri olumsuz etkileyecek sorunlar arasında.
Şeker hastalığı, tansiyon, kansızlık ve düşük doğum riski gibi durumlar varsa hamile iken kesinlikle oruç tutulmamalı.
Son olarak doktorunuza danışmadan oruç tutma kararı vermeyin.