Gebelikte kilo alımı kadınların önem verdiği konuların başında geliyor. Bu nedenle bu yazımızda gebelikte alınması gereken ideal kilo miktarına değineceğiz.
Gebelikte Kaç Kilo Almalı?
Bebeğinizin gelişimi, annenin gebelik öncesi ve hamilelik süresindeki beslenmesi ile doğrudan ilişkilidir. Araştırmalar; annelerin gebelik sürecinde fazla kilo almak istememeleri nedeniyle hamilelik öncesi ve sonrası yetersiz beslendikleri görülmüştür. Bu durum hem annenin sağlığını, hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu giriş sizde acaba çok mu yemeliyim düşüncesi oluşturmasın! Çünkü aşırı beslenme de yetersiz beslenme gibi ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Hamileler için doğru olan yeterli miktarlarda çeşitlik yaratarak dengeli beslenmektir.
Uzmanlar gebelik döneminde günlük yaklaşık 2500 kalori alınmasının yeterli bir ölçüt olduğunu belirtiyor. Gebelik süresince alınacak kilo yaklaşık 12 kg olmakla birlikte bu rakam daha düşük veya daha yüksek olabilir. Bu gebelik öncesindeki kilonuzla doğrudan bağlantılıdır. Gebeliğin ilk 20. haftasına kadar yaklaşık 3-4 kg kilo alımı normal kabul edilir. Gebelikte 20. hafta ve sonrasında her hafta ortalama 300-500 gr. kadar kilo alınması normal kabul edilir Alınacak kilonun bir kısmı bebeğe diğer kısmı ise anneye aittir. Gebelik döneminde anneye ait kilonun çoğunluğu vücuttaki yağ dokusu artışından kaynaklanır. Bu yaklaşık 4 kg kadardır. Hamilelik döneminde yağ dokusu artışı daha çok 10-20. haftalar arasında gerçekleşir. Unutmayın ki aldığınız kiloları doğumdan sonra vermek isteseniz dahi bu kilolardan kurtulmak sandığınız kadar kolay olmayacaktır.
Günlük 2500 kaloriyi hangi gıdalardan almalıyız?
Günlük karbonhidrat ve yağ alımını sınırlandırarak bu kaloriye protein içerikli beslenerek ulaşmak gerekiyor. Karbonhidrat ve yağ içeren beslenme tarzının size ve bebeğinize olumlu etkisinden çok zararı olacaktır. Bu nedenle karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinlerden uzak durulmalı veya aza indirgenmeli. Karbonhidrat içeren besinleri iki gruba ayırabiliriz. Bunlar iyi karbonhidrat içeren size ve bebeğe faydası olabilecek besinler ve kötü karbonhidrat içeren kilo ve sağlıksız beslenmeye neden olabilen besinler olarak ayırabiliriz.
Kötü karbonhidrat içeren besinlere örnek verecek olursak; Rafine şeker içeren besinleri verebiliriz. Sürekli hamburger ve patates kızartması yiyerek beslenen bir annenin sağlıklı beslendiğinden söz edemeyiz. Günlük tüketilen kola, cips, bisküvi, hazır meyve suları, sanayi reçelleri, kurabiye, çikolata ve şekerlemelerin size ve bebeğinize kilo ve sağlıksız bir yaşamdan başka bir alternatif yaratmayacağını bilmelisiniz.
Tercihinizi iyi karbonhidrat içeren besinlerden yana kullanmanızı öneriyoruz. Kuru fasulye, mercimek, nohut, haşlanmış patates, ,bezelye, elma, havuç, kayısı, böğürtlen, portakal, muz, böğürtlen,esmer pirinç, tam tahıl ekmekleri, yulaf ezmesi, ananas, karpuz, mandalina, şeftali, armut, zencefil, badem, göbek salata, yer fıstığı, ceviz . Bu besinleri her gün değilde 1 hafta içerisinde aralıklara yayarak doyacağınız miktarda tüketmeniz size ve bebeğinize sağlıklı ve başarılı bir hamilelik süreci yaşatacaktır.
Gebelikte alınacak kiloyu aşağıdaki hesaplama modülüyle kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.