Tıpta her geçen gün meydana gelen yeni gelişmeler anne ve babalar için umut olmaya devam ediyor. Yeni bir uygulama ile tüp bebek tedavisi gören bir anne adayından alınacak 3 santimlik saç teli ile hamile kalınıp kalınamayacağı tahmin edilebiliyor. Alınan saç teli vücuttaki hormonların ölçülmesini sağlıyor. Bu da kişinin hamilelik durumu hakkında bilgiler verebiliyor.
Nottingham Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından saç teli ile uygulanan tekniğin kan, idrar ve tükürük testlerine göre daha güvenilir sonuçlar sağladığını ortaya koydu.
Yapılan araştırmalar sonucunda; uzun dönem kortizol seviyelerinin yaşam tarzından etkilendiği bulunmuştur. Bunun yanı sıra egzersiz, diyet, stres ve kafein alımını gibi etkilerin de üreme sonuçlarını etkileyebilecek önemli bir role sahip olduğu da yapılan tespitler arasındadır. Kısırlık tedavisindeki sonuçların iyiye gitmesi için kortizole müdahale edilerek düşürülmesi gerektiğine inanan bilim insanları anne-baba adayları için yeni bir umut kapısı araladı.
Uzmanlar saç telinden kortizol seviyesinin ölçülmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundular. Vücutta son 3 ayda kortizol seviyelerinin yüksek olduğu zamanların en iyi yöntem olarak saç telinden tespit edilebildiğine dikkat çeken uzmanlar, kortizolun sadece saç telinden değil, aynı zamanda kanda ve tükürükte de tespit edilebildiğine dikkat çekiyor. Ancak son 3 ayın kanda yüksek olduğunun anlaşılamaması nedeniyle sonuçların yanıltabildiğine değinen uzmanlar, bunun ayrıca günlük değişim gösterdiğini de belirtiyor. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; gece yarısı kortizol seviyelerinin en düşük, sabahın ilk saatleri de en yüksek olduğu zamanlardır. Bu durum da kan ve tükürük ölçümlerine yansımaktadır. Ancak saç telinde ise günlük değişim olmadığından sonuçlar daha güvenilir olmaktadır. Yapılan analizler, saç telinin son 3 ayın en yüksek seyrettiğini göstermiştir. Ayrıca saç teli, kişilerin tükürük veya kan tahlili vermesinden daha kolay bir uygulamadır.
Vücuttaki stres hormonunun, tüp bebek tedavisindeki etkisi üzerinde son yıllarda araştırma yapan uzmanlar, bu durumun kortizol hormonunda belirleyici rol üstlendiğini belirtmişlerdir. Bu da üreme fonksiyonlarında olumsuz etkilere neden olmaktadır. Kortizol seviyelerinin yüksek olması, gebelik şansını düşürürken aynı zamanda diyabet, felç ve kalp damar hastalıkları gibi pek çok hastalık için de risk taşımaktadır.
Uzmanlar, saç telinden kortizol hormonunun tespit edilebilmesinin, özellikle tüp bebek tedavisinde şansın artmasını sağlayabilmesi açısından büyük önem taşıdığını ve ileri bir çalışma olduğunun da altını çiziyor.