Sağlıklı Gebelik İçin Yapılacak Testler
Gebelik Öncesi Yapılabilecek Testler
- Pap-Smear
- Kan Sayımı
- TSH ve ultrason incelemesi mutlaka yapılmalı. Sağlıklı bir gebelik yaşamak istiyorsanız gebe kalmadan en az 6 hafta önce folik asit almaya başlamalısınız.
Gebelik Döneminde Beslenme Bebek Gelişimi İçin Çok Önemli!
Gebelikte beslenme çok önemli, beslenirken protein, karbonhidrat ve yağı yeterli düzeyde almalısınız.Gebelik süresince alınabilecek ideal kilo miktarı 9-15 kg aralığıdır. Bu kilonun altında veya üstünde olmak sizin ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atar.
Vitaminler, Omega 3, kalsiyum ve magnezyum yeterli seviyede alınmalıdır. Bu düzey sağlıklı bir hamilelik dönemi için gereklidir. Eğer gebelik süresince demir eksikliği yaşanıyorsa mutlaka demir takviyesi alınmalıdır.
Gebelik Süresince Stresten Uzak Kalınmalı!
Sağlıklı bir gebelik yaşamak istiyorsanız çevresel faktörler sizi strese sokmamalı. Stres yaratan ortamlar ve olaylardan uzak durmaya ve düşünmemeye çalışın stres sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir. Huzursuz bir ortam yaşayan, baskı altında sıkılan ve iş yoğunluğu içerisinde kalan kadınların bebekleri düşük tartılı doğup çocukluk dönemini huysuz bir çocuk olarak geçirmektedirler.
Gebelik Testleri
Gebeliğin ultrasonla tespiti ve değerlendirilmesi son adetten 5 hafta sonra yapılabilir…
Adetiniz gecikti ve siz gebelik testi aldınız sonuç pozitif çıktıysa hayırlı olsun diyoruz, hemen kendinize alanında uzman, sizin ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek bir kadın doğum uzmanı arıyorsunuz.
İlk Kontrol: Doktorunuz ilk kontrolde İlk ultrason muayenesini yaparak gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakar. Eğer gebelik kesesi rahim içinde görülmüyorsa dış gebelik riski olup olmadığının anlaşılması için bazı testlerin yapılmasını ister.
Hamilelikte 6. Hafta: Gebelik kesesi rahmin içinde görüldüyse gebeliğin 6. Haftasında vajinal ultrason ile embriyoda kalp atışları dinlenir.
Eğer vajinal ultrasonda gebeliğin 8. haftasına kadar hala embriyonun kalp atışı görülmemişse gebeliği sonlandırılması gerekir.
Emriyonun kalp atışları görülürse gebeliğin ilk testleri yapılmaya başlanır.
— Mutlaka Yapılması Gereken Gebelik Testleri —
Kan Sayımı: Gebelik boyunca demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi yapılabilmesi için istenen testtir.
TSH: Gebelik öncesinde gizli kalmış ve gebelikte aktif olarak ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespiti için istenen testtir. Tiroid hastalığı annenin ve bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği için bu testin yapılması ve iyi değerlendirilmesi çok önemlidir.
Kan Grubu: Anne ve baba kaynaklı kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik yapılan testtir.
Torch Testi (Kanda Enfeksiyon Testi) :
T= Toksoplazma Çiğ et, yıkanmamış sebze ve meyve veya kedi köpek gibi hayvanların dışkısına bulaşmış besinlerin yenmesiyle bu mikroplar oluşur.
O= Bebekte hamilelik döneminde sakatlığa yol açabilecek mikropları temsil eder. En sık görülen mikroplar kabakulak, çocuk felci, su çiçeği, bel soğukluğu ve kızıl hastalığıdır.
R= Kızamıkçık bu hastalık gebelik döneminde büyük risk oluşturur. İlk üç ayda bu mikrobun gebeye geçmesi bebeğin düşmesine veya sakat doğmasına neden olur. Bu mikrop geçmemişse mutlaka aşısı yapılmalıdır.
C=Sitomegalovirus mikrobu doğurganlık çağındaki kadınların %98 i bu mikroba karşı bağışıklık kazanmıştır. % 2 lik düşük birk vardır.
H=Herpes Simpeks Tip 2 mikrobu temsil eder normal doğum esnasında bebeğe geçme riski vardır.
Seroloji: HIV ve özellikle ülkemizde çok sık rastlanan Hepatit B hastalığını tespit eder. Gebelik sonrası bebek sağlığı için çok önemlidir.
Tam İdrar: Gebelikte yaşanabilecek gizli idrar yolu enfeksiyonları erken dönem düşüklerinin çoğunun temel nedenidir. Bu nedenle idrar tahlili mutlaka yapılmalıdır.
Gebelikte 8. Hafta: Ultrasonda bebeğinizin kalp atışları tekrar dinlenir. Bazen embriyonun kalp atışı durabilir.
Gebelikte 12. Hafta: İkili TEST adı verilen testle bebeğin ense kalınlığı ölçümü ve en yüksek duyarlılığa sahip Down Sendromu taraması yapılır.
Gebelikte 16. Hafta: Minik kelebeğin cinsiyetini öğrenebileceğiniz dönemdir. Dilerseniz üçlü veya dörtlü test uygulamalarını da bu haftada yapabilirsiniz.
Gebelikte 22. Hafta: Detaylı ultrason gebeğin 22. haftasında yapılır. Özellikle 22. haftanın tercih edilmesinin temel nedeni kardiyak anomaliler 22. haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilmektedirler.
Gebelikte 24 – 28. Haftalar: Şeker Testi Gebelik diyabet (şeker hastalığı) taramasına yönelik 75 gr oral glikoz tolerans testi yapılır.
Gebelikte 28. Hafta: Bu hafta itibaren ultrason kontrolleri daha sık yapılır. İki haftada bir doktorunuza gitmeniz istenebilir. Çünkü bebeklerde gelişme geriliği 28. haftadan itibaren başlar ve belirginleşir. Gelişme geriliğinin erken tespit edilmesi, bebek ölümlerine kadar; birçok sorundan da korumuş olur.
Gebelikte 36. Hafta: Bu haftada bebeğinizin yaklaşık ağırlığını ve duruş pozisyonunu öğrenebilirsiniz. 32. Haftave sonraki haftalarda göbek kordonundan yapılan doppler incelemesi bebeğinizin anne karnında yeterli oksijeni var mı yok mu? bilgisini verir. Gelişme geriliği olan bebeklerde doğal mekanizma vücudun en önemli organı beyini korumaktır. Doppler usg ile middle cerebral arter doppleri yaparak beyin korumaya alınmış mı? yani gelişme geriliği ileri seviyede sıkıntı yaratmaya başlamış mı diye bakıp doğum kararı alınır.