Doğum Sonrası

Doğum sonrası yeni bir hayat, yeni bir canlı beraberinde yeni sorumluluklar getirmektedir. Bu yeni hayatınızda size destek olabilecek tecrübelerinden yararlanabileceğiniz yakınlarınızın size yardımcı oldukça önemlidir. Anne bebeğiyle ilgilenip bebeğini emzirirken bir destekçinin de diğer işlerde anneye yardımcı olması gerekmektedir. Çünkü annenin bebeğini 2 saatte bir emzirmesi gerekmektedir.

Bu da anneye dinlemesi ve diğer işler için çok kısıtlı bir zaman kalmaktadır. Yorgunluk ve çaresizlik eğer evde bir destekçi yoksa anneni depresyona girmesine neden olabilir.

Normal doğum yapan anneler hemen beslenmeye başlayabilir. Ancak sezaryanlı doğumlarda anesteziye göre beslenmenin ne zaman yapılacağı belirlenir. Doğum sonrası bol su tüketilmesi oldukça önemlidir.

Anne doğum sonrası göğüslerinin ve dikişlerinin bakımını iyi yapmalıdır. Doğum esnasında vajinanın çıkışını genişletmek için alt tarafı ve yan duvarına yapılan ameliyat kesiği (Epizyotomi) olan hastalar bu bölgenin temiz ve kuru olmasına özen göstermeli temizliğini yukardan makata doğru yapmaya dikkat etmelidirler.

Epizyotomi ve sezaryen yerlerinde enfeksiyon riski çok yüksek olduğundan bu bölgelerin temiz tutulması oldukça önemlidir.

Kesinin olduğu bölgede ağrı varsa soğuk pres yapılabilir. Kabız olmamak sulu ve lifli gıdalar tüketilebilir. Ağrıların şiddetinin artması, kanama ve akıntının görülmesi durumunda hemen doktorunuza görünmelisiniz.

Doğumdan sonra anne, bebekle ilgilenmesinin yanında bir de doğumdan önceki haline gelebilmek için uğraşır.

Annenin eski haline gelebilmesi için taze, doğal ve sağlıklı besinlerle beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen göstermelidir. Egzersizlere doğumdan 2 hafta sonra başlanabilir.

Doktor kontrolünde herhangi bir sorun yoksa cinsel ilişkiye doğumdan 5-6 hafta sonra başlanabilir.

Bebeğin Emzirilmesi

Doğumdan yarım veya bir saat sonra bebek anneye getirilir ve sarı ya da turuncu renkte olan koyu kıvamlı ağız sütü (kolostrum) adı verilen ilk süt mutlaka emzirilmeli çünkü bebeği mikroplara karşı koruyan çok kuvvetli maddeler içermektedir. Yine doğar doğmaz bebeğin emzirilmesi anneyle bebek arasında bağlılık olmasını sağlar.

Doğum sonrası en yüksek seviyede salgılanan prolaktin ve oksitosin hormonu sütün gelmesini sağlar. emme gerçekleştiği sürece bu hormonların salınımı devam eder. Aynı zamanda salgılanan endorfin hormonunun ağrı kesici özelliği sayesinde bebeğin yeni Dünyaya adapte olması kolaylaşır.

Anneye doğru emzirme yöntemi gösterilmeli ve bebeği emzirmesi için yardımcı olunmalı.

* Anne rahat bir yerde oturmalı ve sırtını yastıkla desteklemeli.

* Bebek doğru bir şeklide kavranmalı, pozisyonunun doğru olduğuna dikkat edilmeli ve fazla sıkılmamalıdır.

* Bebeğin başı gövdesine göre daha yukarda tutulmalı, Sütün soluk borusuna kaçmaması için bebek hafif yan yatırılmalıdır.

* Meme başının tamamı (Kahverengi halkanın tamamı) bebeğin ağzında olacak şekilde emzirilmeli. Doğru bir şeklide emzirmek meme çatlaklarının oluşmasını önler.

* Bebek rahat bir şekilde emmezse emme isteği kaybolabilir.

* Bebeğin emzirilmesi belli bir zamanla kısıtlanmamalı emmek istediği kadar emmesine izin verilmeli. Ortalama emme süresi 20 dakikadır.

* Yeni doğan bebekler istemezlerse bile 2-3 saatte bir emzirilmelidirler. Doğum anındaki kilosuna eriştikten sonra 3-4 saatte bir emzirilebilir. Gece uykusundayken de aynı şekilde emzirilmeye devam edilmeli.

* Süt üretiminin fazla olması için sıvı tüketimi oldukça önemlidir günlük en az 3 litre (meyve suyu, komposto, su v.b.) sıvı tüketilmeli. Ayrıca bebeğin emmesi de sütün artmasında çok etkilidir. Bebek emdikçe süt miktarı artmaktadır.

* Bebek tek öğünde bir ya da iki meme den de emebilir. Eğer tek memeyle doymuşsa bir sonraki öğünde emmediği memeden emzirilmeli.

* Emme sırasında bebeğin yan tutularak başı gövdeden daha yüksekte olmalı ve aralıklarla pozisyonu değiştirilmelidir.

* Bebek emdiği ve gelişimi normal seyrinde devam ettiği sürece herhangi bir sorun yok demektir.

* ilk 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan sonra ek gıdaya geçilebilir.

* Bebek ek besinleri dengeli ve yeterli miktarda tükettiği sürece 2 veya 2,2 yaşına kadar emzirilmesinde anne ve bebek açısından hiçbir sakınca yoktur.

* Yeni doğan bebeklere emzik ve ya biberon verilmesi doğru değildir.

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir