Doğum İzni
Çalışmak hamilelik dönemini stresten uzak geçirmenizi sağlar. Hamileliğiniz süresinden her zaman bedeninizin sesine kulak verin. Hayatınızın kazanmak içinde ne yapıyor olursanız olun hayatta çalışmaktan önemli şeyler olduğunu unutmamanız önerilir.
Hamilelik kadınlar için özel bir süreçtir. Anne adaylarının bu süreyi rahat ve stresten uzak geçirmesi gereklidir. Çalışan annelere iş hayatlarında gebelik ve annelik görevlerini yerlerine getirebilmeleri için bazı düzenlemeler yapılmıştır.
Doğum izni biten kadın memurlar dilerlerse doğum izni sonrası 6 aya kadar günlük çalışma sürelerinin yarısı kadar işte çalışabilirler.
Doğum yapan memur eşine 10 güne kadar doğum izni verilebilir.
Yürürlükte olana kadınlara iki çocuk için verilen geriye dönük borçlanma imkanı 3 çocuk için uygulanacak. Böylece doğum yapan kadınlar, 6 yıl süreyi geriye dönük borçlanarak erken emekli olabilecekler..
Kadın işçiler ve memurlar doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 hafta toplamda 16 hafta çalıştırılamazlar.
Kadınlar erken doğum nedeniyle hakları olan fakat kullanamadıkları izinlerini doğum sonrasına aktarabilirler.
Kadınlar doğumdan önce en az 3 hafta kala doğum izinlerini kullanmalıdır. Toplamda kullanacağı 16 haftalık izinde maaşında kesinti yapılamaz.
Kadın memurlar; Gebelik haftalarını doktor raporuyla belirtmişlerse, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve hamileliğin yirmi dördüncü haftasından sonra buna ek olarak ta doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası verilemez.
Çoğul gebelik durumlarında doğum izni için doğum öncesi 8 haftalık süre 10 haftaya çıkarılır. Yani çoğul gebeliklerde gebelik izni doğumdan öncesi için 8+2 doğumdan sonrası için 8 hafta olacak şekilde 18 hafta olarak kullanılabilir. Ancak gebelikte anne adayının sağlık durumu iyiyse anne adayı doğuma 3 hafta kalaya kadar doktor izniyle işinde çalışabilir.
Doğum yapan memura verilen doğum sonrası annelik izniniz bittikten sonra, eşi doğum yapan memura bebeğin doğum tarihinden itibaren geçerli olabilecek 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.
Kadın işçilere doğum süresince iş hakkı saklı kalır.
Yasada kadın işçilere doğum süresince ücret ödenip ödenmeyeceğine dair net bir açıklık yoktur ama şu anda ücret ödememe yönündeki karar esastır. Tabi bu durum iş sözleşmesinde belirtilmişse iş sözleşmesinde belirtilen kural geçerlidir.
Bazı şartları taşıyan anne adaylarına SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Kanun da ayrıca doğum izninin izin bakımından çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiştir. Fakat şöyle bir istisnai durum vardır; annenin isteği halinde alınan 6 aylık ek ücretsiz izin süresinin yıllık ücretsiz izne hak kazanma bakımından, hizmet süresine dâhil edilmez.
İşçilerin hamile olması işçiye veya işverene sözleşme feshi hakkı tanımaz. Ancak işçiye tanınan sürenin aşılması durumunda fesih hakkı doğar…
Anneye tanınan süt izni: Doğum yapmış kadınların bebeklerini emzirebilmeleri için zamana ve bebeğinde annenin sevgisine ve sütüne ihtiyacı vardır. Süt izni doğumdan sonra kullanjılan doğum izni süresi bittikten sonra hesaplanır. Bu hesaplama da ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci 6 ay için günde 1,5 saattir. Memurun süt iznini kullanacağı saat aralığının yanı sıra günde kaç kez kullanacağını annenin tercih hakkı olup bunun yanı sıra süt iznini hangi saatlerde kaç aralığa bölüneceği yine annenin tercihiyle işverene sunulur.
Süt izninde kullanılan süre günlük çalışma süresinden sayılır ve ücrette herhangi bir kesinti yapılamaz.
Tanınan süt izni çoğul bebek dünyaya getiren anneler içinde aynıdır. Yani ikiz, üçüz bebeği olanlar içinde süre aynıdır.
Tanınan süt izni süresi biriktirilemez sonraya aktarılamaz veya toplu kullanılamaz.
İş kanununa aykırı hareket ederek çalışan işçi kadına veya kadın memura gebelik iznini, süt iznini ve 6 aylık ücretsiz izni vermeyen işverenlere idari para cezası yaptırımı vardır.
Doğum İzni Almadan Önce Patronunuzu Bilgilendirin
İzin kullanma isteğinizi patronunuza en az dört hafta önce bildirmelisiniz. Son haftalara kadar çalışmayı planlıyor olabilirsiniz; fakat bu konuda esnek davranmayı da hazırlıklı olun. Çünkü birkaç hafta sonra kendinizi de nasıl hissedeceğini önceden kestiremezsiniz.
İŞİNİZE GERİ DÖNME KONUSUNDA PATRONUNUZU BİLGİLENDİRİN
İşinize geri dönme isteğiniz olup olmadığı hangi tarihte işbaşı yapabilecek eski göreviniz tam zamanlı dönüp dönemeyeceğiniz en az dört hafta öncede patronunuza bildirmelisiniz.
Babaya verilen doğum izni
Devlet memuru olarak görev yapıyorsanız çalıştığınız kuruma istekte bulunduğunuz takdirde bebeğiniz doğduğu günden itibaren 10 gün ücretli mazeret izni ( doğum izni ) alabilirsiniz.
İşçi statüsündeyseniz veya sigortalıysanız yine isteğiniz üzerine iş yerinizde 10 günlük doğum izini alabilirsiniz.
Burada verilen bilgiler kanunen sağlanan asgari hakları belirtmektedir. Anne ya da baba olarak çalıştığınız iş yerinizde izin ücretleri hakkında size sunabileceği imkânları araştırın. Bu imkânlar kanuni haklarınızdan daha avantajlı olabilir.
YENİ DOĞAN BEBEK İÇİN NÜFUS KAYDI
Bebeğiniz kaydını doğumun olduğu tarihten başlayacak yurtiçinde otuz gün içinde ilçe nüfus müdürlüklerinden yurt dışında altmış gün içinde başkonsolosluklara sözlü bildiride bulunarak yaptırmak gerekir.
Evlilik içinde doğan bebekler, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışına doğanlar ise annesinin bekârlık soyadı ile ve bildiren baba adıyla yazılır
Kayıt yaptırırken baba veya annesinin nüfus cüzdanı ya da aile cüzdanı ile varsa doğuma ait resmi belge raporları görevli memura verilir. Memur tarafından üç örnek doğum tutanağı düzenlenir ve bebeğinizin nüfus cüzdanı çıkarılır.
Sıkça Sorulan Sorular:
- İşyerinde yasal koşullar sağlanmıyorsa hamileler ne yapabilir?
İşçi hamilelerin iş yerlerindeki çalışma şartları uygun hazırlanmıyorsa Çalışma Ve Sosyal güvenlik bakanlığına şikayette bulunulabilir. Bulundukları ilde bölge müdürlükleri varsa önce oraya orda ki müdürlük konuyu bakanlığa iletir ve konuyla ilgili İş teftiş müfetişleri başkanlığı konuyu ve evrakları inceler. Konuyla ilgili iş yerine iş denetleme müfettişleri gönderilir ve hamilelerin çalıştırılma şekli ve koşullar incelenir. Eğer işçi hamile kadınlara gerekli şartlar sağlanmamışsa örneğin gece 7.30 saatten fazla çalıştırılıyorsa, gebe işçiler istemedikleri halde gece nöbetlerine ve vardiyalarına zorlanıyorsa veya ilgili yönetmelikte maddelerden birine veya bir kaçına uyulmuyorsa yasal yaptırımlar uygulanabilir. Yine benzer olarak hamile işçilerin doğum öncesi ve doğum sonrası kullanmaları gerekli ücretli izni vermeyen, doğumdan sonra işçinin talep etmesi halinde 6 ay ık ücretsiz izin talebini geri çeviren veya vermeyenler hakkında yasal yaptırımlar başlatılabilir. Fakat bu durumların önce işçi tarafından işverene gebelik durumunun doktor raporuyla belirtilmesi ve yasal haklarının yazılı olarak dilekçeyle istenmesi gereklidir ancak işveren bu hakları vermediği taktirde iş kanununu 24. maddesi F fıkrasınca hamile işçi gebelik izin haklarının yerine getirilmediği gerekçesiyle ve bunu ispatlayarak iş akdini tazminatlı olarak fes edebilir.
- Doğum izni dışında ücretsiz izin alınabilir mi?
- Doğum iznindeyken maaş alınabilir mi?
Eğer gerekliyse, doğumdan sonra doğum iznine ek olarak 6 ay ücretsiz izin alınabilir. Doğumdan önce ve sonra kullanılan 16 haftalık doğum izni için maaşlarda bir kesinti yapılmaz, fakat 6 ay ekstra kullanılan ücretsiz izin süresince maaş alınamaz.
- Süt izni ne zaman başlar ?
Süt izni doğumdan sonra kullanılan doğum izni süresi bittikten sonra hesaplanır.
Aklınıza takılan soru ve sıkıntıları lütfen yorum olarak yazınız.
Ben 33 hsftalik hamileyim .bu haftada dogum iznini aktarmak icin calisabilir raporu alabilir miyim .doguma 7 hafta kalmistir ibaresi kullanilabilirmi
32. haftadan itibaren doğum izni aktarılabilir doğuma 3 haftaya kadar kalan kısmını doğum sonrasına aktarabilirsiniz.
Eğer doktor izin veriyorsa, doğumdan önceki 8 haftayı doğumdan önce 3 haftaya kadar kullanıp kalanını doğumdan sonraya bırakabilir. Hiçbir hamile, “doğuma kadar çalışacağım” diyemez; doğuma 3 hafta kala izne çıkılması zorunludur.
20 haftalık gebeyim ay sonu iş yerinin kapanacağı söylentisi var doğum izni konusunda yapmam gereken nedir
İlk çocuğumda 36. hafta 3 günlükken doğum yaptım.Ve doktor doğum öncesi verilen son üç hafta iznimi doğum sonrasına eklemedi. Sadece 32- ve 36. hafta arasını çalıştığımdan ekledi. Yani erken doğum yüzünden 3 hafta az izin yapmış oldum. Gene hamileyim. Aynı durum olursa ne yapmalıyım?
20aylık bebegim var ücretsiz izindeyim 2yıl.simdi ikinciye hamileyim izin bitimi tekrar dogum izni alabilirmiyim memurum
Doğum öncesini aktarma yaptıktan sonra 34. Hafta Bu aktarma bozdurulabilir mi
“Süt izni doğumdan sonra kullanılan doğum izni süresi bittikten sonra hesaplanır” yazmışsınız ama iş yerimdeki arkadaşların süt izni bebeğin doğumuyla birlikte başladı. Bahsettiğim arkadaşlar SGK’lı sözleşmeli işçi, ben memurum bu konuda fark olur mu?
öncelikle merhaba şuanda 8 hafta 4 günlük gebeyim çalışıyorum
fakat 15-10-2015 tarihine kadar sigortam yatacak bu durumda rapor hakkım olur mu ya da ne yapmalıyım
Merhaba
Ben birkaç ay sonra doğum yapacağım ve calıştığım işyerimde gece vardiyası var ve ben isteğe bağlı olarak süt iznimde gece çalışabilirmiyim ?
Doğum iznim bitti ama süt iznimi toplu olarak kullanmak istediğimi şirketimi belirttim. Onlardan gelen yanıt ise süt izninde bir maaş ödemesi yapılmadığı yönünde oldu. Bilgilendirirseniz sevinirim. İyi günler.
Doğum izin parası doğumdan ne kadar süre sonra alınır