Bebeğinizin Beyin Gelişimi İçin Tüketmeniz Gereken Vitamin ve Mineraller

Bebeklerin beyin hücreleri ve sinir sistemi anne karnındayken oluşmaya başladığı için zeka gelişimi de anne karnında başlamış oluyor. O yüzden bebeğinizin zeka gelişimi için doğumdan sonrasını beklemeyin. Bunun için yapılması gereken ise doğru beslenmek.

Özellikle 1. ve 3. aylar arasındaki dönemde anne adayı beslenmesine dikkat etmeli. Özellikle demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarının alınması gerekiyor.

bebegin beyin gelisimi

Demir

Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlayan demir, yeterli miktarda alınmazsa zeka seviyesinde düşüklük görülebilir. Et, yumurta sarısı, irmik, pekmez, kuru üzüm, kuru fasulye, böbrek, kuzu karaciğeri, kabuklu deniz ürünleri, soya unu, ayçiçeği çekirdeği, tere ve buğday özünde bulunan demirden hamileliğinizin 1. ve 3. ayınızda tüketmeye özen gösterin.

İyot

Zeka geriliğinin önemli bir sebebi olan iyot, beyin gelişimi ve sinir sistemi için oldukça önemli. En çok deniz yosunu, deniz ürünleri, deniz tuzu ve iyotlu tuzda bulunuyor. Evde tükettiğiniz tuzun iyotlu olmasına özen gösterirseniz zaten bu ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Elbette aşırı tuz tüketimine de dikkat etmelisiniz, kararında tüketin.

Çinko

Zeka gelişiminde etkili bir diğer mineral olan çinko; yeşil sebzelerde, ette, su ürünlerinde, tahıllarda, kepek, yumurta, kuzu karaciğeri, fındık, fıstık, ceviz, badem, soğan, kabuklu deniz ürünleri, ayçiçeği çekirdeği, buğday özü, rafine edilmemiş buğday unu ve suda bol miktarda bulunuyor. Bebek ve çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişimi arttırır.

B12 Vitamini

Bilişsel gelişim üzerinde etkili olan B12 vitamini; algı ve düşünme yetisini ve dikkati arttırır. Hamileliğinizde; dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunan B vitaminini yeterli miktarda almaya özen gösterin.

Folik Asit

DNA sentezinde ve omurilik sıvısı üzerinde etkili olan folik asit, en çok yeşil sebzelerde karaciğer, böbrek, yumurta, tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerde, mercimek, ıspanak, maydanoz, nane, kuru baklagiller ve tohumlu gıdalarda bulunur. Bu besinleri alsanız dahi yeterli folik asidi sağlayamayacağınız için hamilelikten 3 ay önce ve hamileliğin 3. ayına kadar folik asit desteği alınmalı. Hamile kalmayı planlayanlarım mutlaka doktoruyla görüşerek gebelik öncesi başlaması önem arzeder.

Kolin

Kolin, bir çeşit B vitamini. Beyindeki hafıza hücrelerinde ne kadar çok kolin bulunursa hafıza o kadar güçlü olur. Hamile ve emziren anneler kolin içeren gıdalarla beslenmesine önem vermeli. Pirinç, yumurta, kırmızı et, karaciğer, lahana, karnabahar, soya fasulyesi, nohut kolin bakımından zengin besinlerdir.

Bu saydığımız mineral ve vitaminleri bebeğinizin özellikle beyin gelişimi için almanız gerekirken, kalamar ve konserve ton balıkları gibi gıdalarda bulunan civadan, alkol, tütün ve tütün ürünlerinden ve tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durmalısınız. Ve haftada en az 1 defa balık tüketmelisiniz.

Unutulmamalıdır ki tüm bu takviyeleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gereklidir.

Sağlıklı, rahat ve beslenmenize ve uykunuza dikkat ettiğiniz hamilelik günleri dileriz.

 

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir