Anne Olmanızdaki Engel Kronik Hastalığınız Olabilir

Kalp ve böbrek hastalıkları, tiroid, diyabet ve epilepsi gibi kronik hastalıklar anne olmanızın önündeki engellerden bazıları olabilir. Ancak düzenli bir tedavi ile sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz mümkün.

Gebe kalmayı planlıyorsanız, doktor kontrolünde geçmeniz önemlidir. Doktorunuz onay vermedikçe hamile kalmanız sağlıklı olmayabilir. Özellikle kronik hastalıkları olan kadınların var olan hastalıklarını takip eden uzman doktoru tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda hamile kalınıp kalınamayacağına karar verilmesi gerekir. Kullanılan ilaçlar, bebekler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğinden dolayı, alternatif yollar veya ilaçlar denemek gerekebilir. Kullanılan ilaçların yan etkilerinin araştırılması ve hamilelik sırasında bebeğin anne karnındaki takibinin düzenli yapılması gereklidir. Bunun yanı sıra doğumun nasıl yapılacağı da yine anne adayının var olan hastalığının etkisine göre karar verilmelidir.

Diyabet

Gebelik planlamasında diyabet hastalığı olan kadınların kan şekeri takiplerinin düzenli yapılması çok önemlidir. Bebekte anomalinin oluşmaması için gebelik öncesi şeker düzeyinin normal sınırlarda olması gerekir. Düzensiz şeker düzeylerinin, gebelikte beyin omurilik gibi organlarda anomali riskini arttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle hamilelikten önce mutlaka folik asit kullanılmalı ve rutin olarak anomali taraması yapılarak, organların anatomisi de değerlendirilmelidir. Şeker hastalığı, bebeklerde büyüme etkisi yapan pankreastaki insülin salınımını uyarır. Bu durum bebeklerin normalden iri olmasına neden olabilmektedir.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek fonksiyonlarının yetersiz olması durumunda hamilelik önerilmemektedir. Çünkü hamilelik, böbrek işlevlerini daha fazla bozabilmekte ve diyaliz ihtiyaç sıklığını artırabilmektedir. Böbrek nakli olmuş kadınların düzenli takibe alınması normal bir gebelik geçirilmesini sağlar. Ancak yine de hamile kalabilmek için doğru zamanın tespit edilmesi önemlidir. Böbrek naklinden sonra yaklaşık 1-3 yıl ideal süre olarak kabul edilmektedir. Gebelik dönemi hem kadın doğum uzmanı hem de nefroloji uzmanı tarafından düzenli şekilde takip altına alınmalıdır. Yine doğum şekli de bebeğin durumuna ve anne adayının böbrek işlevlerine göre bakılarak karar verilmelidir.

Kalp Hastalıkları

Hamilelikte kan miktarında ve kalbin atış sayısında artış meydana gelir. Özellikle gebeliğin 8. ayına kadar kalbin faaliyeti maksimumdadır ve bu durum kalbe aşırı yüklemeye neden olabilir. Bu nedenle düzenli kontrol ve dinlenme önemlidir. Kalp ritim bozukluğu olan anne adaylarının doğum sürecinde, herhangi bir olasılığa karşı yoğun bakım üniteleri iyi olan merkezlerin seçilmesi önemlidir. Doğum şekli de yine anne adayının sağlık durumuna göre karar verilmelidir.

Tiroid

Tiroid hastalığının kontrol altına alınamadığı durumlarda bebekte tiroid bezinin gelişmesi engellenebilmektedir. Bundan dolayı gebelik planlayan anne adaylarının tiroid kontrollerinin yapılması gerekir. Troidin çok çalıştığı durumlarda uygulanan ilaç tedavisi bebeğe zararlı olabileceğinden, uygun ilacın seçilmesi önemlidir. Troidin az çalışması durumunda uygulanan trioid hormon tedavisinin ise bebeğe herhangi bir zararı olmadığı tespit edilmiştir.

Epilepsi

Epilepsi ilaçlarının bazılarının bebekte anomali riskini arttırdığı bilinmektedir. Gebelik öncesi bebeğe etkisi en az olan ilaç türü belirlenmeli ve hamilelikte kan düzeyleri düzenli olarak takip edilmelidir. Normal doğum yapılabilmektedir. Ancak yine de annenin durumuna göre doğum şekli doktorun belirleyeceği şekilde olmalıdır.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.