14 Haftalık Gebelik

 Gebelikte 14.hafta ve sonraki  haftalarda bedeniniz daha da ağırlaşmadan doğum öncesi egzersiz programlarına yazılmanız da fayda var. Bu egzersizlerden leğen kemiğini güçlendiren egzersizleri yapmanız önem taşıyor. Eğer bu programlara katılmayı düşünürseniz size tavsiyemiz sizin gibi hamile bir bayan arkadaşınızla katılmanız dır. Eşinizden sonra sizi en iyi anlayacak kişi yine sizin gibi bebek bekleyen bir anne adayıdır.

Hamileliği üç zaman dilimine ayırınca (1.Trimester 2. Trimister 3.Trimester) şuan da siz ikinci üç aylık dönemin (2.Trimester) ilk haftasındasınız. Anne adaylarının daha rahat olduklarını belirttikleri dönemdesiniz. Karnınız henüz sizi yoracak kadar büyümemiştir ve bulantılarınız geçmiş ya da geçmek üzeredir. Kendinizi daha iyi hissedeceğiniz hormonlar salgılandıkça daha enerjik ve zinde olacaksınız.

Gebelikte 14.Hafta Annedeki Değişim

Gebelikte 14.hafta ara ara unutkanlık yaşayabilirsiniz. Yine bütün bunların sorumlusu hormonlardır.

14. Gebelik haftası annedeki değişim.
14. Gebelik haftası annedeki değişim.

Östrojen hormonu yüzünden vücudunuzdaki lekeler daha da artacaktır. Yüzünüzde koyu bir maske varmış gibi yüzünüzün rengi değişir. Bunun bir diğer sebebi de oral yoldan alınan kontraseptif adındaki haptır. Eğer hiç hap kullanmadıysanız bunun nedeni östrojen hormonudur ve merak etmeyin bu durum geçici bir durumdur.

14. gebelik haftası sonrası  karnınız diğer günlerden daha şiş görebilirsiniz  bunun sebebi de muhtemelen tembelleşen bağırsaklarınızdır.  Eğer bu şişlik sizi çok rahatsız ediyorsa bağırsaklarınızı rahatsız eden ve şişkinlik hissine sebep olan gıdaları daha az tüketmeye çalışmalısınız.

Karnınız büyüyüp kilo aldıkça bu kiloları nasıl vereceğim gibi endişeleriniz artabilir. Bu durum, canınızı sıkıp strese girmenize sebep olacaktır. Tek yapmanız gereken az ve sık yemek yemektir. Çok yemek yerine kaliteli gıdalarla beslenmelisiniz. Bu durumda hem bebeğiniz yediklerinizle büyüyecek hem de siz aşırı kilo almamış olacaksınız. Bunun dışında yürüyüş gibi hafif egzersizlere devam etmenizde aşırı kilo almanızı engelleyecektir.

Piercing kullanan bir anne adayıysanız karnınızdaki piercingi şimdilik çıkarmalısınız, çünkü karnınız büyüdükçe giysilerinize takılıp sizi rahatsız edecektir.

Hamileliğin bu döneminde kendinizi hıçkırıklara boğulmuş gözyaşları içinde bulabilirsiniz veya birden bire kahkaha atarken bulmanız gayet normaldir. Başta size ve çevrenize tuhaf gelen tüm durumlara ileride alışacaksınız. Çünkü bunların tek sorumlusu sürekli çalışmakta olan hormonlarınız. Bütün anne adaylarında bu tür duygusal dalgalanmalar olmakta.

Hamilelikte 14.hafta ve sonrasında ateş basma durumları hissederseniz bunun sebebi  dolaşım sisteminizdeki kan hacminin fazla olmasıdır. Bundan sonraki alyuvar sayınız hamile olmadan öncesine göre çok daha fazladır. Tahıl, yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı et gibi demir içeriği yüksek besinler tüketip bu durumu desteklemelisiniz.

14. gebelik haftasıyla beraber anne veya anne adayları için hamile elbiseleri giymek artık zorunlu olabilir. Hamile kıyafetleri giymek zorundasınız. Hamile modasını takip edebilir. Eski pantolon ve eteklerinizin düğmeleri kapatmak ve fermuarlarını çekmek eskisi kadar rahat değil. Hamile bayanların bir kısmı pantolon düğmelerinin üste kalanlarını kapatmazken lastik, kemer ve çengelli iğnelerle idare etmeye devam ederler. Önceki haftalarda yaşadığınız gebelik şikayetleriniz giderek azalarak vücudunuz gebeliğe hazır hale gelmiştir.İlerleyen haftalarda daha fazla kilo alacağınızı unutmayın iyisi mi şimdiden birkaç tane lastikli pantolon ve etek edinin.  Karnınız büyüdüğü için kaslar gerilmiştir. Hamile olduğunuz bu haftadan sonra fark edilebilir. Keyfini çıkarın.

Rahminiz öne doğru değil de arkaya dönükse 14. haftada dikleşebilir. Rahminizin bu durumu idrarınızı yaparken sizi rahatsız edebilir. Bu konuyla ilgili herhangi bir problem yaşarsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Gebeliğin 14. Haftasında kabızlık şikayeti ortaya çıkabilir. Büyümekte olan rahminizin kalın bağırsağa baskı yapması nedeniyle de daha sık tuvalete çıkmalı ve tuvalet ihtiyacınızı ertelememelisiniz. Meme uçlarındaki büyüme ve kararma devam eder. Sinirlere gelen baskı nedeniyle ellerde karıncalanma ve uyuşma yaşayabilirsiniz

Gebelikte 14.Hafta Bebekteki Değişim

14. gebelik haftası bebeğiniz yaklaşık olarak 8-9,5 cm uzunluğunda (Baş-Popo mesafesi) ve 25 gr ağırlığındadır. Bir portakal kadardır.

Bebeğinizin kalp atış hızı sizinkinin yaklaşık iki katı kadardır. Düzenli gittiğiniz muayenelerde bebeğinizin kap atışlarını duyduğunuzda sizinkinden daha hızlı olduğunu anlarsınız.

14. gebelik haftasıyla beraber bebeğin boyun kısmı belirginleşmeye başlar. Çenesi belirginleşir ve kulakları olması gereken yerde gelişimini sürdürmeye devam eder.

Gebelikte 14.hafta bebeğinizin saçları da çıkmaya başlayabilir. Ayrıca bebeğin göz kapakları hala kapalıdır. Gözleri tam olarak gelişmesine rağmen göz kapakları göze yapışık vaziyettedir. Bunun sebebi gözlerini tahriş edebilecek her şeyden korunmasını sağlamaktır, çünkü gözleri oldukça hassastır.

GI ve parmaklar oluşarak parmak izleri de oluşmaya başlar.

Bebeğinizin nefes alma, nefes verme, yutma ve emme refleksleri gelişmeye devam etmektedir.

Cinsiyet organları gelişmeye devam etmektedir.

Eğer hamileliğiniz ikiz gibi çoklu bir hamilelikse karnınız beklediğinizden daha büyük olacaktır çünkü orda bir değil iki veya daha çok bebek büyümeye çalışmaktadır. Bebeklerin sayısı da ultrason ile görülebilecektir.

Bebeğiniz her geçen gün biraz daha büyüdüğü için ileriki haftalarda karnınızdaki kıpırdanmaları daha iyi hissedebileceksiniz. Kıpırdanmalar dışında bebeğiniz artık somurtma ve gözlerini kısma gibi yüz hareketleri de yapmaktadır.

Gebelikte 14.Hafta Önerileri

  • Hamileliğiniz esnasında acıktığınız gibi yemek yemenizi tavsiye ederiz, az ve sık yemeniz kan şekerinizi dengede tutmanız için gerekli.
  • Bu dönemde kilo aldım diye diyet falan yapmayı düşünmeyin bu durumda bebeğinize zarar vermiş olacaksınız. Diyet yapma zamanı değil bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olma zamanı.
  • Eğer kendinizi daha iyi hissedecekseniz kısa bir tatile çıkmak hem size hem de eşinize iyi gelecektir. Bavulunuzu toplayın ve tatilin tadını çıkarın, çünkü siz bunu hak ettiniz. Tabi tatile gitmeden doktorunuzdan da seyahatin sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından sakıncalı olup olmadığını öğrenmeniz de şart.Eğer tatile çıkamıyorsanız alışverişe gidip kendinize zaman ayırmanız da kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Hala gidip hamile kıyafeti almadıysanız şimdi tam zamanı derim.
  • Bol su içmeye, lifli besinle tüketmeye, taze meyve suyu içmeye, yeterli kalsiyum almaya ve tahıllı gıdalar tüketmeye özen göstermeniz gerektiğini de unutmayın.
  • Hemoroit  problemi yaşayabilirsiniz bu problem ilerleyen haftalarda daha fazla sizi rahatsız edebilir. Eğer hemoroit sorun olmuşsa;Her gün ayaklarınızı ve kalçanızı yüksek bir yere dayayarak 1 saat dinlenebilirsiniz. Ilık (Sıcak değil!) duşlar alabilirsiniz. Uzun süre oturmayın ve ayakta kalmamaya çalışın.

 

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir