Gebelikte 9.Hafta Annedeki Değişim

Gebelikte 9.hafta  embriyolojik sürecin son haftasıdır. 8. haftadan itibaren bebeğiniz fetüs adlandırılır.

Varis ve hemoroid bu haftadan itibaren karşılaşabileceğiniz sıkıntılı durunlardır. Hemoroid ve varisi önlemek için yapmanız gerekenler bu yazının devamında öneriler bölümünde var okuyabilirsiniz.

Hafta hafta hamillelik 9. hafta
Hafta hafta gebelik 9. hafta anne

Göbeğiniz, poponuz ve göğüsleriniz gebelikten önceki dönemlerinizden daha büyüdüğünden giyim tarzımızın da değişmesi gerekir bu büyümenin devam edeceğini düşünerek elbise alırken biraz büyük almayı tercih edebilirsiniz.

İç çamaşırlarınız ve elbiselerinizin %100 pamuk veya penye olmasına özen gösteriniz. Naylon elbiseler sizi ve bebeğinizi rahatsız edebilir.

 Gebelikte 9.Hafta Bebekteki Değişim

Bebeğiniz 9.gebelik haftası itibariyle 16-25 mm boyutlarında olup yaklaşık 2gr ağırlığındadır.

Gebelikte 9.hafta olmasına rağmen bebeğinizin cinsiyeti henüz netleşmemiştir. Fakat pelvik boşluğunda bebeğinizin testis veya yumurtalıkları oluşmaya başlamıştır.

Minik kelebeğiniz minik hareketler yapmaya başlamıştır fakat siz bu hareketleri hissedemezsiniz. Bu hareketler bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısı tarafından emilir anne adayı istese de hissedemez. Bazı anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissettiklerini söyleseler dahi hissettikleri şey bağırsaklarındaki gerginlik nedeniyle oluşan gazın bağırsakları hareketlendirmesidir.

Hafta hafta gebelik 9. hafta
Hafta hafta gebelik 9. hafta

Bebeğinizin bağırsakları henüz karnın dışındadır. İlerleyen haftalarda içerdeki yerini alacak.

9. haftaya kadar bebeğinizin baş bölgesi gelişirken diye yapılar daha yavaş gelişiyordu fakat bu haftadan sonra bebeğiniz C şeklinden kurtulmaya başlayacak boyun yapısı gelişerek başı dik tutmayı başaracak.

Bebeğinizin göz kapakları oluşmuş kulak kepçeleri görülebilir. Kulaklar başın aşağı kısmında görülmektedir kafa yapısı büyüdükçe normal yerlerini alacaklardır.

Bebeğinizin gözleri birbirinden ayrık durmaktadır ilerleyen haftalarda gözler birbirlerine daha yaklaşacak böylelikle bebeğiniz size daha yakışıklı veya daha güzel görünecektir.

Gebelikte 9.Hafta Önerileri

Hafta Hafta Gebelik Öneriyor !

  • Günlük 30 dk yı geçmeyen hafif egzersizler yapabilirsiniz. Hafif tempoda yürüyüş size iyi gelebilir.
  • Varis ve hemoroid bu haftadan itibaren karşılaşabileceğiniz sıkıntılı durunlardır.

Varisi önlemek için şu önerilerde bulunabiliriz;

Uzun süre ayakta kalmamaya çalışın.

Aralıklarla uzanın ve ayaklarınızı yukarıya doğru kaldırın.

Hızlı kilo almamaya çalışın.

30 dk geçmeyen yürüyüşler size iyi gelecektir.

Eğer gerekliyse varis çorapları alarak giyebilirsiniz.

Gebelikte Hemoroid oluşumunu önlemek için yapabilecekleriniz;

Beslenirken meyve sebze ve bol posalı gıdalar tercih edin.

Ekmeğinizi lifli veya kepekli ekmeklerden tercih edin.

Dışkılama ihtiyacınız varsa bekletmeyim hemen ihtiyacınızı giderin.

Tuvelette ıkınmayın ve 1-2 dk dan fazla beklemeyin hemen yapın ve çıkın.

Kahvaltı sonrası tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirin

  • Genellikle memeleri alttan destekleyecek sutyenler kullanmanızı öneriyoruz memelerinizdeki büyüme size rahatsızlık verebilir göğüs masajları yapmak size iyi gelecektir.
  • Günlük öğün sayınızı arttırın az, az sık, sık yemek yemeniz sizin için daha sağlıklı bir beslenme stili olacaktır. (Mide yanmaları ve Reflüyü önlemek için)
  • Çalışan kadınlar masalarındaki, “bilgisayar ışınlarının” bebeğin üzerinde olumsuz etkiler yaratmasından endişe duyuyor olabilir, bilgisayarlar ve monitörlerin iyonize değildir (“canlı dokuya zarar vermez”). Endişenizi gidermek için iş yerinizdeki monitörlere filtre takılmasını sağlayabilirsiniz.,
  • Fazla yemek yemenin bebeğe bir katkısı yoktur dengeli beslenmeye çalışın.
  • Yemek yemekte zorlanıyorsanız, yemek pişerken kokusundan uzak kalarak yemek piştikten sonra yemeyin kokusuna maruz kalmadan yemeyi deneyebilirsiniz.
  • Çiğ et içeren besinler; pişmemiş salam, sosis, sucuk, pastırma ve çiğköfte uzak durmalısınız. İyi pişmemiş tavuk ve balık tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Yemekleriniz fazla acı, baharatlı olmamalı içecekleriniz asitli ve gazlı olmamalı.
  • Bulantılarınızı azaltabilmek için tatlı ürünler yerine hafif tuzlu besinler tercih edebilirsiniz.
  • Yapılan araştırmalar gebelik dönemlerinde sigara kullanan veya sigara içilen ortamlarda bulunan kadınların ilk haftalarda düşük riskinin yüksek olduğu sonlara doğru da erken doğum riskiyle karşılaştıklarını gösteriyor. Bu nedenle sigarayı bir anne adayı olarak tamamen bırakmanızı öneriyoruz. Gebelik dönemi sigarayı tamamen terk etmek için güzel bir dönem.
  • Günlük en az 2-3 litre su tüketmeye çalışın.

 

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

6 Comments

  1. bu sayfayı bulduğuma çok sevindimmm .teşekkürler bilginiz için…ben şunu sormak istiorum ben etsiz çiğköfteye aşerdim acaba çocuğuma zararı olur mu…çok sağolun şimdiden

    • Etsiz çiğ köfte pişmemiş et içermediğinden bilinen bir rahatsızlık yaratmaz. Tahıl içeriğinden ötürü faydalı bir üründür abartmamak kaydıyla tüketilebilir İlginiz için teşekkürler.

  2. 9haftalik hamileyim.yaklasik 2haftadir hic su icemiyorum.su ictigimde aninda kusuyorum vede tadi cok aci geliyor bana…su tuketebilmek icin nasil bir yontem uygulamaliyim?

  3. İyi günler dilerim benim bebeğim çok küçük çıkıyor beta hcg 35699.ilerliyor ama kalp atışı çıkmıyor ne yapmalıyız

    • Neşe hanım,

      Sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yok maalesef. Takiplerle duruma bakılır. Kaç haftalık olduğunuzu bilmediğimden tam yorum yapamıyorum ama sağlıksız bir gebelik de oluşmuş olabilir. Doktorunuz en doğru yolu size gösterecektir. Doktorunuza mutlaka danışın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir