Hamilelik, bir kadının hayatında belki de başına gelebilecek en güzel olaydır. Güzel olduğu kadar, aynı zamanda yoğun duygulara ve endişelere de sebep olabilir. Bebeğiniz için endişelenir, kendi sağlığınızı korumaya çalışır, bir yandan da aldığınız her besin maddesini tüketmeden önce uzun uzun düşünürsünüz. Hamilelik sırasında beslenme öyle önemlidir ki, çoğu zaman bir mücadele haline gelir.
Ancak hamilelik sırasında beslenme, aslında bu kadar da karmaşık olmak zorunda değil. Unutmamanız gereken en önemli şey, kendiniz ve bebeğiniz için daima en iyisini tercih etmek.
Hamilelik Sırasında Uzak Durmanız Gereken Yiyecekler
- Pastörize edilmemiş süt ürünleri
- Konsantre meyve suları
- Keçi peyniri gibi yumuşak peynirler
- Çiğ deniz ürünleri
- İşlenmiş et (Sucuk, sosis vb.)
- Çiğ filizler
- Cıva bakımından zengin balıklar
Hamileyken Tercih Etmeniz Gereken Yiyecekler
- Avokado
- Tavuk, hindi gibi yağsız etler
- Yoğurt
- Yumurta
- Somon
- Kuruyemiş
- Su
- Meyve ve sebze
- Baklagiller
Aşerdikleriniz Faydalı Değilse Ne Yapmalı?
Hepimizin canı, zaman zaman bize faydasından çok zararı dokunan yiyecekleri çekiyor. Özellikle hamilelik sırasında sağlığa zararlı yiyecekler aşerdiğinizde bunu faydaya çevirmeni birden fazla alternatifi var.
Çikolata aşerdiyseniz, çikolata kaplı meyve yemeyi deneyin: Mesela bitter çikolata kaplı çilek ya da muz, kulağa oldukça lezzetli geliyor.
Cips aşeriyorsanız, aslında metabolizmanızın istediği şey cipsten ziyade, tuz. Bu nedenle humus ya da salsa soslu Pita cipsi tüketmeniz, ideal bir alternatif olur. Mısır cipsini olabildiğince patates cipsine tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Canınız pasta çekiyorsa, küçük bir muffin yiyebilirsiniz. Hem sağlıklı, hem lezzeti muffin tarifleri için Pinterest’i ziyaret etmeniz yeterli.
Eğer sandviç aşerdiyseniz, sizin için en iyi opsiyon ızgara tavuklu sandviç olacaktır. Hem yağsız et tüketmiş, hem de iştahınızı tatmin etmiş olursunuz.
Her ne kadar bu önerileri size rehberlik etmeleri açısından hazırlamış olsak da, herhangi bir besin maddesini tüketmeden önce kararsızlık yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza başvurun. Beslenme rutininizi hamileliğiniz başladığı andan itibaren doktorunuzla paylaşmanız ve ortak kararlar vermeniz, hem sizin, hem de bebeğinizin sağlığı açısından kritik önem taşır. Düzenli olarak tartılmayı ve doktorunuzla birlikte buna bağlı olarak bir kalori grafiği ve beslenme planı oluşturmayı ihmal etmeyin.