Gebelikte Ultrason Zararlı Mı?

Gebelikte yapılan görüntüleme işlemleriyle ilgili değişik yaklaşımlar mevcuttur. Hemen hemen tüm hamilelerin akıllarına gelen en önemli soru

Ultrason yaptırmak bebeğe zarar verir mi?
Ultrason yaptırmak hamileliğe zarar verir mi?


Ultrasonografi gebeliğin incelenmesinde yaklaşık 40 yıldır kullanılıyor. İlk dönemlerde ultrason bazı klasik soruların cevaplarını araştırırken kullanılıyordu;
Bu temel sorular

+ Hamile misiniz?
+ Bebeğiniz canlı mı?
+Tek mi çoğul gebelik mi var?
+Plasentanın konumu nerededir?
+Gebeliğin kaçıncı haftasındasınız?

Günümüzde gelişen teknolojiyle ultrason incelemelerinde yüksek frekanslı probların kullanılmaya başlanması ve erken gebelikte kromozomal tarama potansiyeli (ense kalınlığı gibi) hamilellerde ultrasonografik görüntülemeye olan ilgi artmış, Hamilelik sürecinin vazgeçilmezi olmuştur.

9. Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde konuşma yapan Prof. Dr. Cansun Demir, “Ultrason kadın doğumcuların stetoskobu haline geldi. Her gebeyi, her geldiğinde ultrasonla muayene ediyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; fetal inceleme sırasındaki ısı artışıdır” şeklinde yorumluyor ve ultrason muayenesi fazla uzatılmaması gerektiğini belirterek gelişmiş ülkelerde anne karnındaki bebeğin ultrasonla takibinin sınırlı sayıda yapıldığını aktarıyor.

Ultrason cihazları ana gövde, prob (karında gezdirilen başlık), monitor, kamera ve printer (yazıcı) gibi parçalardan meydana gelir. Ultrasonografi kulağın duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgalarının hastalarının vücutlarının üzerinde gezdirilen problarla doku ve organlara gönderilmesi ve yine bu doku ve organlardan yansıyan ses dalgalarının problarla alınarak ekranda izlenmesini sağlar.

Gelişen teknoloji sayesinde 4 boyutlu ultrasonografi ile çığır açacak derecede görüntülemeler elde edilir olmuştur.

Ultrasonografi işlemleri karından, vajinal ve rektal yoldan yollardan uygulanabilir. Gebelikte daha çok karından ve gebeliğin ilk haftalarında vajinal ultrason yapılmaktadır. Karından ultrason yapıldığı zaman görüntü kalitesinin iyi olabilmesi için idrar torbasının dolu yani annenin idrara sıkışması gerekir
Gebelikte ultrason yapılırken izlenmesi gerekenler;
Çoğul gebelik var mı?ı
Bebeğin pozisyonu ve doğuma geliş şekli
Gebelik haftası
Plesantanın konumu ve durumu
Amnion sıvızının miktarı ve durumu
Bebeğin anatomik yapısı
Annenin pelvik bölge kitlelerinin tanısını koymak ve değerlendirmek.

Gebelik döneminde 3 tür ultrason yapılabilir

2 Boyutlu ultrason resmi
2 Boyutlu ultrason resmi

– 2 D ultrasound ( iki boyutlu ultrason): Genişlik ve uzunluk gibi iki boyutu görüntüleyen derinliği belirlemeyen ultrasonografidir.

 

 

 

– 3 D 3-boyutlu-ultrasonultrasound (üç boyutlu ultrason): 2 boyutlu ukltrasona ekstradan derinlik katılması ve üç boyutlu görüntü elde edilmesini sağlar fakat görüntü anında üç boyutlu izlenemez. İzleyebilmek için 10-15 dk bir zaman gerekir.

 

 

– 4 D ultrasound (dört boyutlu ultrason ): Genişlik, uzunluk ve derinlik ölçümlerini 4-boyutlu-ultrasonyaparak, 10 15 dk beklemeden anında görüntü veren son teknoloji ürünlerdir. Bu sayede bebeğin gülmesi, esnemesi, ağzını açıp kapaması,parmak emmesi gibi hareketleri aynı anda izlenebilmektedir.

4 boyutlu ultrasonla bebeğinizin cinsiyetini daha erken öğrenebilirsiniz. Bebekteki normal olmayan durumlar tespit edilebilir; yarık damak – dudak, spina bifida, ekstremite anomalileri daha erken ve kolay tespit edilebilir. Kültürümüzde sıklıkla karşılaşılan doğacak bebeğin eli, ayağı, yüzü, burnunun kime benzediği gibi yorumlar yapılmasın a katkı sunar. 4 boyutlu görüntüler güzel gebelik anıları olarak saklanabilir. Anne ile bebeği arasındaki duygusal bağ dört boyutlu ultrason ile güçlenmektedir. Fakat 4 boyutlu ultrason hiçbir zaman 2 boyutlu ultrasonun yerine geçmeyecektir. Çünkü 2 boyutlu ultrason iç organ görüntülemede yeterlidir. 4 boyutlu ultrason ile her zaman net görüntü almak mümkün olmayabilir. Özellikle bebeğin pozisyonu ve amnion sıvısının azlığı görüntü kalitesini bozabilmektedir.
4 boyutlu ultrason gebeliğin 18. haftasından sonra yapılabilir.
Yapılan araştırmalar ultrasonun herhangi bir zararı olmadığı konusunda yeterli bilgi sağlamıştır.

Ultrason ne sıklıkla yapılmalıdır ?

+ Gebelikte ilk 10 hafta içinde 7-9. haftalarda ilk inceleme
+18-22 hafta aralığında fetal anomali taranması için detaylı inceleme
+ 33-34. haftalarda da bebeğin gelişiminin değerlendirilmesine yönelik bir inceleme mutlaka gerekli görülür. E
+Ense pilisi kalınlığının ölçülmesi için 11-14. haftalar arasında da ultrason incelemesi uygundur.

+ABD’de sıkıntısız hamileliklerde gebelik süresince toplamda ultrasonla 3 kez bakılıyor. 11-14. haftada ense kalınlığına, 18-22. haftada anatomik gelişime ve gebeliğin son döneminde de bebeğin ters gelip gelmediğine bakılıyor.

 

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

17 Comments

  1. Ultrason sanıldığı kadar zararsız değil. Çok sık ve uzun süreli ultrason çekimleri fetüse zararlı. Tıbbi açıdan çok zorunlu gerekçeler yoksa mümkün mertebe 2-3 cm bir fetüse ultrason çektirmeyelim. Otistik rahatsızlığından tutun da, sara hastalığına kadar ileride çocuklarımızda çeşitli sağlık problemlerine neden olyor. Her ortamda bu bilgiyi iletelim halkımıza. Birileri para kazanacak diye bizim bebeklerimizin sağlığıyla oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Lütfen şimdi size verdiğim bu ingilizce metni tüm hamilelere gösterin eğer tatmin olmuyorlarsa. http://chriskresser.com/natural-childbirth-iib-ultrasound
    Eğer hamilelikte ultrason tıbbi açıdan gerekliyse mümkün mertebe çok daha yüksek ultrason dalgaları yayan 3 veya 4 boyutlu ultrason çektirmeyiniz. normal ultrasonda bebekte 2 dakikalık bir çekimde fetüs üzerinde 2 C sıcaklık oluşurken 4 D ultrason da bu sıcaklık ayni sürede 5.8 C sıcaklığa sebep oluyor hem de bebeğin direk beyninde. Lütfen dikkatle okuyunuz. http://www.ntvmsnbc.com/id/25215605/

    • Sevda hanım merhaba,

      Genel bir kural olarak ultrason sonucunda belirlenen gebelik haftası doğru kabul edilir.

      Gebeliğiniz hakkında detaylı bilgilere sahip olmadan bu konuda detaylı yorum yapmak doğru olmaz.

      O sebeple Kadın Doğum uzmanınızın söylediklerini dikkate almanızı ve rutin takibinde olmanızı öneririm.

  2. Merhabalar ben 14 haftalık gebeyım bebegımın cunsıyetını merak ettım doktor kucuk dedı henuz gorunmez dıye ıstersen alttan bakıyım dedu oyle kesın gorunur dıye Tamam dedim baktı once erkek gıbı dedı sonra yok yok kız gıbı kız gıbı dedi yıne suphede bıraktı anlamadım bilseydim yaptırmazdım

    • Merhabalar,
      Ultrasonda bazen gölgeler kiz bebeklerimizi erkek gibi görmemize sebep olabiliyor. Uzaktan söylemek doğru olmaz tabi ancak genelde kız denildiyse doğru olur. Karışan çoğunlukla kızlarımızın erkek gibi görünmesidir.
      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…

    • Erkan bey merhaba,

      Ultrason ses dalgaları kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Yaklaşık 50 senedir tıp alanında kullanılmakta ve bugüne kadar yapılan çalışmalarda hiçbir zararı ya da yan etkisi görülmemiştir.

      Zaten Ultrasonu gebelerde kullanma sebebimiz de bu güvenilirliğidir. Bildiğiniz gibi tomografi-röntgen gibi yöntemleri acil ve hayati durumlar haricinde gebelerde kullanmıyoruz. O nedenle farklı nedenlerle gelişecek komplikasyonlar ve tıpta kesinlik olmaması kuralını da unutmamak şartıyla ultrason güvenilir bir yöntemdir.

      Eşinizin sağlıklı bir gebelik geçirmesi dileğiyle.

  3. Merhaba 6 haftalık gebeyim doktor alttan ultrasona bakti kalp atislarini duymak için fakat duyulmadi alttan ultrasonun bebeğe zarari olur mu

    • Büşra hanım merhaba,

      Vajinal ya da abdominal ultrason yöntemlerinin hiçbirinin henüz kanıtlanmış bir zararı yoktur.

  4. Merhabalar.. 30.haftadan sonra doktorum bacak boyuna 2 hafta geride oldugunu soyledi. Bu daha once belli olamazmiydi nasil bi sorunla karsilasabilirim

    • Ela hanım merhaba,

      Bu geri kalma süreci bir önceki ultrasonunuzla son ultrason arasında gelişmiş olmalı. Bu nedenle doktorunuzun bunu öngörmesi mümkün değil maalesef.

      Beslenmenize ve sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Sizin yapabilecekleriniz bunlar. Doktorunuzun size söylediklerini de harfiyen uygulayın.

  5. Merhaba hocam 9 haftalık hamileyim kanama gecirdim rahim içinde de kanama olduğu ultrasonla bir kaç kez muayene oldum zararlı olduğu söyleniyor kafam çok karisti

    • Dilek hanım,

      Bu kanamalardan sonra sizi muayene eden doktorunuzun ne dediği en doğru bilgi olacaktır bu durumda. Lütfen internet ve çevrenizdeki insanların yorumlarına itibar etmeyin. Doktorunuzun dediklerini tek ve en doğru bilgi kabul edin.

      Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…

  6. Merhaba ben hatice 10 haftalık hamileyim kahverengi akıntım var doktorum ultrasonla baktı bir sıkıntı yok dedi ama ben rahat degilim ne yapmalıyım

    • Hatice hanım merhaba,

      Doktorunuz sorun görmemişse ultrasonda problem yoktur büyük bir ihtimalle. Sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yok maalesef.

  7. Merhabalar;
    Ben 13 haftalik hamileyim ve 3 kez iki boyutlu ultrason da bebegi goruntuledik. Ilk ogrendigimizde doktora gittik ve goruntuledi kese olusmus fakat bebek henuz olusmamisti. Sonra yaklasik 1 ay sonrasinda kanama oldu doktor alttan ultrasonla inceledi bebekte sorun gorunmedi. Normal takip icin gittigim doktor da hemen ultrasona aldi. Bir taneside ikili test icindi bu kadar fazla ultrason zararli olur mu. Simdide 3 boyutlu ultrason yaptirmamizi soyledi doktor ikili teste eger guvenmedi isek bende cok fazla emin olamiyorum. Sizce ne yapmaliyim.ikili twstin Sonuclari % 80 herhangi bir problem olmadigi yonunde..

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir